1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. İşsizlik yüzde 6.4
İşsizlik yüzde 6.4

İşsizlik yüzde 6.4

KOBİ zirvesi Golden Tulip Otel’de başladı

A+A-

“II. KKTC KOBİ Zirvesi” başladı. Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, hedeflerinin daha fazla yatırım, tam istihdam, daha yüksek milli gelir olduğunu söyledi.
Son 9 yılın 7 yılında ekonomi bakanlığı görevinde bulunduğunu ifade eden Bakan Sunat Atun, gelinen süreçte, KKTC’nin bütçe açığının yüzde 14,5’den denk bütçe noktasına eriştiğini, cari açığın 2016 yılında ilk kez cari fazlaya döndüğünü, 2009’da -275 milton Tl olan açığın, 2016’da 280 milyon TL cari fazlaya yükseldiğini, işsizlik oranın ise yüzde 14lerden, 6,4’e düştüğünü kaydetti.
Zirvede konuşan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, 9 yılda 8 bin 531 projeye 1,097,493 milyon TL faiz destekli kredi verildiğini de söyledi. İlk konuşmayı yapan KOBİGEM Direktörü Ebru K. Sertoğlu, KKTC’de yürütülen kobicilik çalışmalarına dikkat çekerek, kobicilik ve girişimciliğin üretim ve istihdamın önemli bir ayağını oluşturduğunu kaydetti. Kobicilik girişimlerinin ülke ekonomisinin büyüme ve kalkınmasına da önemli katkıları olduğuna işaret eden Sertoğlu, 2 gün sürecek zirve hakkında bilgiler vererek, yapılacak çalışmalara çok önemli katkılar sağlayacağına inanç belirtti.
KKTC Merkez Bankası Başkanı Mehmet Emin Özcan da, kobicilik çalışmalarının ülke için önemine işaret ederek, küçük ve orta boy işletmelerin tanımını yaptı.
Kobilerin bir çok sorun ve engelle karşı karşıya olduklarını ifade eden Özcan, zirvenin KKTC ekonomisi için çok büyük önemi olan kobilerin sorunlarına da çözüm önerileri getirmesini temenni etti.
Kobilerin en büyük sorununun finansal olduğunu vurgulayan Özcan, kobilere can suyu olacak önemli projeleri olduğunu, bunun 2 gün sürecek toplantılarda anlatılacağını belirtti.
Özcan, KKTC’deki Kredi Garanti Fonu projesi ve uygulama çalışmaları hakkında da bilgiler verdi.
TC Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Yardımcısı Hasan Ali Çelik de, ikincisi gerçekleştirilecek zirvenin KKTC’ye hayırlar getirmesini temenni ederek, TC’de bu alanda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu da, kobiciliğin ülke ekonomisi için önemine işaret ederek, bütün yatırım ve yatırımcıların ülke ekonomisine önemli katkılar yaptığını kaydetti.
Ataoğlu, dün başlayan Kobi zirvesinin verimli geçeceğine ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağına inanç belirtti.
 

9 yılda 8 bin 531 projeye faiz destekli kredi verildi 
İşletmelerin yüzde 98’inin küçük ve mikro ölçekli işletmelerin oluşturduğuna işaret eden Bakan Atun, 9 yılda 8 bin 531 projeye 1,097,493 milyon TL faiz destekli kredi verildiğini kaydetti.
Atun, 2010-2016 dönemi yatırım payları hakkında da bilgiler vererek, 2017 yılı stratejik amaçlarının geçen yıl yapılan 1. Kobi Zirvesi’nden yararlanılarak belirlendiğini anlattı.
Atun amaçlarını şöyle sıraladı:
“Kobilerin, üretim ve yönetim becerilerini, yenilikçi ve yüksek katma değerli ürün hizmet üretme kapasitelerini geliştirmek, küresel pazarda rekabet güçlerini artırmak, girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak, girişimciliği geliştirmek, girişimlerin sürüdürülebilirliğini sağlamak, kurumsallaşma, kurumsal yapı ve algıyı güçlendirmek, nitelikli hizmet sunma kapasitesini artırmak.” 
Öte yandan kapsayıcılık (dezavantajlı bölgeler ve genç ile kadın girişimciler programı), girişimciliğin geliştirilmesi, teknolojik girişimcilik, kobilerin arge – markalaşma ve teknolojik altyapısı, yek, ihracatçı kobi önceliklerine de devam edileceğini anlatan Bakan Sunat Atun,2017 yılı için planlanan projeleri hakkında da bilgiler verdi.
Atun, “toplam 30,500,000 TL kaynak ile 146,000,000 TL yatırım yapılması hedefinde olduklarını” kaydetti.

2 yeni hibe programı 
Girişimcilik 2 programının devam edeceğini de ifade eden Atun, bu çerçevede yeni tekno girişimci hibe programı ve genç ve kadın girişimci kısmi hibe– faiz destekli kredi programını da açıkladı. 
Hedeflerinin daha fazla yatırım, tam istihdam, daha yüksek milli gelir olduğuna vurgu yapan Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, programların uygulanması için katkı koyan herkese teşekkür etti. 

Bu haber toplam 1664 defa okunmuştur