1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İşkenceyi Önleme Komitesi Kıbrıslı Rumları uyardı
İşkenceyi Önleme Komitesi Kıbrıslı Rumları uyardı

İşkenceyi Önleme Komitesi Kıbrıslı Rumları uyardı

“Polisler göçmenlere kötü muamele ediyor”

A+A-

 

Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ni, "polislerin kaçak göçmenlere kötü muamele etmesi" ve "cezaevlerinin aşırı dolu olması" nedeniyle uyardı. Bağımsız uzmanlardan oluşan komitenin Güney Kıbrıs’a geçen yıl yaptığı ziyaretle ilgili yayımladığı raporunda, "kaçak göçmenlerin polis tarafından karakollarda ve nakil işlemleri sırasında dövüldüğü ve kötü muameleye maruz kaldıkları" yolundaki şikayetlere yer verildi.
Şikayetlerin incelenmesi sonucu fiziki şiddete uğrayan göçmenlerin uğradıkları mağduriyetin, sağlık raporları ile de tespit edildiği kaydedildi. Raporda, Güney Kıbrıs Rum yönetiminden konu ile ilgili gerekli önlemleri en kısa zamanda alması istendi.

Komitenin raporunda, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde göçmenlere kötü muamele yapan polislerin yargı önüne çıkartılarak cezalandırılması çağrısı yapıldı ve kaçak göçmenlere makul sürenin üzerinde kelepçe takılması eleştirildi. Kelepçe durumunun ise sadece güvenlik nedeniyle özel hallerde uygulanması istendi.

Gözaltındaki göçmenlerin avukatlarına ulaşması ve sağlık hizmetlerinden gerektiği gibi faydalanması istenen raporda, yine bu kişilere sağlık kontrollerine giderken kelepçe takılması da eleştiri konuları arasında yer aldı.

Yasa dışı göçmenlerin polis karakollarında değil, bu kişiler için özel kurulacak gözaltı merkezlerde tutulması istenirken, özellikle göçmenler arasında kadın ve çocukların gerekmedikçe gözaltına alınmaması istendi.

Kaçak göçmenler dışında raporda, Rum kesiminde cezaevlerinin aşırı dolu oluşu da eleştirildi ve yine mahkumlara yönelik kötü muamele şikayetlerinin yetkililer tarafından incelenmesi talep edildi.

Greta’dan Güney Kıbrıs’a: “İnsan ticaretiyle mücadele çabalarına katılma zamanınız geldi”

Öte yandan kısa adı GRETA olan Avrupa Konseyi İnsan Ticaretine Karşı Eylem Uzmanlar Grubu’ndan Nicolas Le coz, Leonor Ladron de Guavara ve Mats Lindberg insan ticaretiyle mücadele konusunda Güney Kıbrıs’ı denetlemek üzere Güney Kıbrıs’ta bulunuyor.

Simerini, “GRETA: İnsan Ticaretiyle Mücadelede Kıbrıs İçin Vakit Şimdi” başlıklı haberinde Kıbrıs Rum Meclisi İnsan Hakları Komitesi’nin dünkü toplantısına katılan GRETA heyetinin, Nisan 2014’te insan ticaretine karşı yasa ihdas edilmiş olmasından memnuniyet belirttiğini yazdı.
Gazeteye göre GRETA heyeti, ekonomik kriz yaşıyor olmasına karşın Güney Kıbrıs’ın da insan ticareti, özellikle de kadınların cinsel istismarı ve erkek, kadın ve çocuk istismarına karşı mücadele çabalarına katılma zamanının geldiğine vurgu yaptı.

Heyet üyeleri, Kıbrıs Rum Meclisi İnsan Hakları Komitesi’ne, Nisan 2014’te bir yasa ihdas edilmiş olmasının memnuniyet verici bulmalarına rağmen “sisteminizi izlerken, insan tacirlerinin bu tür faaliyetlerden edindikleri paralarla sahip oldukları mal varlıklarını bağlama yöntemleriniz olup olmadığını da dinlemek isterdik” dediler.
(tak)

Bu haber toplam 1317 defa okunmuştur