1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. İskele ve Akdoğan Küçüklerinden Sanat Dolu Ziyaret
İskele ve Akdoğan Küçüklerinden Sanat Dolu Ziyaret

İskele ve Akdoğan Küçüklerinden Sanat Dolu Ziyaret

“Çocuklar yaratıcıdır ve hayal güçleri fazlasıyla çalışır görüşündeler.  Erken yaş döneminde çocuklar sağ beynini yani beynin yaratıcı bölümünü daha çok kullanır. Yaş ilerledikçe sol beyin yani mantık bölümümüz gelişmeye başlar.”

A+A-

Ersin Kaşif

Eğitimlerini sanat alanında alarak, geleceklerini sanat üzerine kuracak olan Güzel Sanatlar Lisesi öğrenci ve öğretmenlerinin  konukları vardı. İskele İlkokulu  ve Akdoğan Dr.Fazıl Küçük İlkokulu’nun küçük öğrencileri, çok kalabalık bir grupla bu ziyareti gerçekleştirdiler. Güzel sanatların tüm dallarının eğitiminin küçük yaşlarda yapılması ve  sanat eğitiminin küçük yaşlarda temelinin atılması, eğitimde olması gereken. Burada önemli olan ise,  ilkokul öğretmenlerinin ne kadar bu konuda bilinçli olduğu ve öğrencilerinin yeteneklerinin ne kadar saptanıp yönlendirildiğidir. Ziyareti gerçekleştiren seksen ilkokul öğrencisinin tümünün son derece memnun edici ilgisi ve anlatılanları dikkatle dinlemeleri seksen güzel çocuğu kazandığımızın göstergesiydi. İçlerinde,  hayatlarını sanat eğitiminde arayacak olan birkaç çok yetenekli çocuğun keşfedilmiş olması bile, Güzel Sanatlar Lisesi açısından çok büyük bir kazanç olsa gerek.  Küçük yaştaki çocukların sanat eğitimine bilimsel yaklaşan uzmanların ise açıklamaları şöyle; “Çocuklar yaratıcıdır ve hayal güçleri fazlasıyla çalışır görüşündeler.  Erken yaş döneminde çocuklar sağ beynini yani beynin yaratıcı bölümünü daha çok kullanır. Yaş ilerledikçe sol beyin yani mantık bölümümüz gelişmeye başlar. Eğitim sistemimiz ağırlıklı olarak sol beynimizi daha çok kullanmamız üzerine olduğundan, çoğunlukla yetişkinlik döneminde sağ beynimizden ziyade sol beynimizi daha aktif kullanan bireyler haline geliriz. Bu nedenle erken yaşta başlanan sanat eğitimi çok önemlidir. Çocuğun yaratıcılığını daha da güçlendirir ve daha kalıcı bir hale getirebilir. İlerleyen yaşlarda her alanda yaratıcılığını daha aktif şekilde kullanabilen bir birey haline gelebilir.”

e1-043.jpg

YAŞLAR ÜZERİNDEN BECERİLER

Sanat eğitimcilerinin tecrübeleri ise daha kapsamlı ve yaşlar üzerinden saptamalarla  öne çıkıyor. Sanat eğitimcileri ortalama olarak şöyle bir kanaate varmış; “Çocuk önce resim yapmaya başlar. Karalama şeklinde bile olsa aslında orada kafasında, kağıda aktardığı bir şeyler vardır. Ve bu yaş ilerledikçe gelişir. Kağıda daha çok şey aktarmaya, bizlerin de anlayabileceği şekiller çizebilmeye başlar. 3 yaş civarı çocuklar evde ve okulda sanat etkinlikleri yapmaya başlarlar. Gene bu yaşta şarkı söyleme, şiir okuma, dans etme gibi aktivitelere başlarlar. Özellikle 5 yaş civarı müzik derslerinde ritim çalışmalarını da yapabilmeye başlarlar. Marakas, zil, davul gibi enstrümanlar genelde ilk tanıştıkları müzik aletleri arasında olur. 7-8 yaş civarı keman, piyano, gitar gibi enstrümanların da eğitimlerine başlayabilirler. Bunun yanı sıra çocuklar için bale eğitimi 4 yaş civarı başlarken yaratıcı drama eğitimi de aynı yaş civarında olmaktadır.”

 

 

Bu haber toplam 1399 defa okunmuştur
Etiketler :
Adres Kıbrıs 412 Sayısı ISSN 2672-7560

Adres Kıbrıs 412 Sayısı ISSN 2672-7560