1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. “İşbirliği ve diyalog için siyasi çözümü beklemeye gerek yok”
“İşbirliği ve diyalog için  siyasi çözümü  beklemeye  gerek yok”

“İşbirliği ve diyalog için siyasi çözümü beklemeye gerek yok”

Ekonomik diyalog ve işbirliği yoluyla ada geneline anlaşma kültürünü yaymayı hedefleyen LEAD Cyprus projesinin direktörlerinden Burak Berk Doluay YENİDÜZEN'e konuştu

A+A-

Ödül AŞIK ÜLKER

Ekonomik diyalog ve işbirliği yoluyla ada geneline anlaşma kültürünü yaymayı hedefleyen LEAD Cyprus projesinin direktörlerinden Burak Berk Doluay, insanların siyasi çözümü beklemeden işbirliği yaparak çözebileceği çok konu olduğunu söyledi.

Doluay, “Siyasi çözümü beklemeden insanların işbirliği yaparak çözebileceği çok konu var. Eğer insanlar bunları yapmaya başlarsa, istediğimiz siyasi çözüme bu şekilde ulaşabiliriz” dedi.

LEAD Cyprus’un CEL ve CyprusInno’nun adadaki ve ada dışındaki girişimcilik ağlarını kullanarak ada çapında bir anlayış kültürünün ekonomik diyalog ve dayanışma yoluyla gelişmesini hedeflediğini de anlatan Doluay, şunları söyledi:

“LEAD Cyprus, Kıbrıs’taki profesyonellerin ve girişimcilerin bir araya gelip etkileşime geçebilecekleri bir eko sistemin oluşumunu destekler. Bu sayede iş dilinin ve demokratik yaklaşımların geliştiği ve tüm Kıbrıslıların ve ilgili tarafların ortak ekonomik ve sosyal sorunlarına beraber çözümler üretebilecekleri bir ortam yaratmayı hedefler.”

Doluay, 12-21 Temmuz 2019 tarihleri arasında Kıbrıs genelinde tüm şehirlerde bir kamp yapacaklarını da duyurarak, başvuruların devam ettiğini söyledi. Doluay, etkinlik yapmak isteyen şirketler veya sivil toplum örgütlerinin https://www.facebook.com/leadcyp/ sayfasından başvuru yapabileceklerini belirtti.

 “Bizim için barış, herkesin birbiri ile dialog içinde olması ve işbirliği yapmasıdır” diyen Doluay, “Bunu yapabilmek için siyasi çözümü beklemeye gerek yok, bugünden başlayabiliriz” ifadesini kullandı.

“LEAD Cyprus, Kıbrıs’taki profesyonellerin ve girişimcilerin bir araya gelip etkileşime geçebilecekleri bir eko sistemin oluşumunu destekler. Bu sayede iş dilinin ve demokratik yaklaşımların geliştiği ve tüm Kıbrıslıların ve ilgili tarafların ortak ekonomik ve sosyal sorunlarına beraber çözümler üretebilecekleri bir ortam yaratmayı hedefler”

 

“Sorunlarına beraber çözümler üretebilecek bir ortam yaratmayı hedefliyoruz”

 

  • Soru: LEAD Cyprus nedir?
  • Doluay: Cypriot Enterprise Link (CEL) ve CyprusInno adlı kuruluşların ada çapındaki ekonomik ve sosyal güçlüklerin üstesinden gelebilmeyi amaçladıkları bir inisiyatiftir. Bir kısmı İngiliz Yüksek Komiserliği tarafından desteklenen inisiyatif, ekonomik diyalog ve işbirliği yoluyla ada geneline anlaşma kültürünü yaymayı hedefliyor. LEAD Cyprus (https://leadcyprus.com/) barışın inşasında kendi alanında profesyonelleri ihtiyaç odaklı bir şekilde bir araya toplamayı amaçlıyor. LEAD Cyprus çalışmaları kapsamında her alandan insanları, ihtiyaçları olan konularda birbirlerine yardımcı olabilmeleri için bir araya getiren bir yaz kampı da olacak. LEAD Cyprus; Kıbrıs’taki profesyonellerin ve girişimcilerin bir araya gelip etkileşime geçebilecekleri bir eko sistemin oluşumunu destekler. Bu sayede iş dilinin ve demokratik yaklaşımların geliştiği ve tüm Kıbrıslıların ve ilgili tarafların ortak ekonomik ve sosyal sorunlarına beraber çözümler üretebilecekleri bir ortam yaratmayı hedefler. Bu inisiyatif, CEL ve CyprusInno’nun adadaki ve ada dışındaki geniş girişimcilik ağlarını kullanarak ada çapında bir anlayış kültürünün ekonomik diyalog ve dayanışma yoluyla gelişmesini hedefler.

 

“Siyasi çözümü beklemeden insanların işbirliği yaparak çözebileceği çok konu var. Eğer insanlar bunları yapmaya başlarsa, istediğimiz siyasi çözüme bu şekilde ulaşabiliriz. Bu yüzden girişimcileri seçeriz çünkü girişimciler her zaman kendi sorunlarına çözüm üretebilen, farklı düşünebilen kişilerdir”

 

  • Soru: Cypriot Enterprise Link (CEL) ve CyprusInno nedir; ne tür çalışmalar yapıyor?
  • Doluay: Cypriot Enterprise Link (CEL), gençlerin öncülüğünü yaptığı ve Kıbrıs’taki girişimcilik yeteneklerini bir araya getirip destekleme kararlılığında olan bir oluşumdur. CyprusInno, girişimciliği bir barış kurma mekanizması olarak kullanan, çok toplumlu bir takım tarafından yönetilen kâr amacı gütmeyen bir kuruluştur. İki bölgeli, çok toplumlu girişimcilik ekosistemini  yaratmak, geliştirmek ve sürdürmeye odaklı Kıbrıs’taki ilk ve en büyük platformdur.

Bölgelerde öne çıkan sorunlar...

  • Soru: LEAD Cyprus kapsamında bugüne kadar ne tür çalışmalar yaptınız?
  • Doluay: Mart ayında“Jump on the bus” adlı bir etkinlik yaptık. Lefkoşa’dan otobüsle yola çıkıp Larnaka ve Limasol’dan girişimcileri toplayıp Baf’a gittik, bir gün boyunca herkes birbirinin sorunlarını dinledi. Sonra Baf’tan çıkıp Mağusa’ya gidip orada sorunları dinledik. Gördük ki hem farklı şehirlerin farklı sorunları var ve hem de çözüm başka şehirden çıkabiliyor. Kıbrıs küçük olduğu halde insanlar arasında bağlantı yok, bu sadece Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumlar arasında değil, şehirler arasında da insanların teması yok, genelde sorunlara bölgesel bakılıyor. Yaptığımız bu iki etkinlik neticesinde öne çıkan sorunlar; dil sorunu ve beraberinde çift dilli medyanın kolay erişilebilir olmaması, Yeşil Hat Tüzüğü’nün çok fazla sıkı olması, eğitim alanındaki sıkıntılar özellikle STEM yani fen, teknoloji, mühendislik, matematik eğitimi alanındaki eksiklikler, girişimcilik alanındaki eksiklikler ve çoğu girişimcilik etkinliğinin Lefkoşa’da yapılması sorunu ve cinsiyet eşitsizliğine bağlı olan kadınların barış sürecine katılımı ve kadınlara teknoloji ve girişimcilikte eşit hak tanıma  konuları oldu.

 

lead.jpg

 

Yaz kampı 12-21 Temmuz’da...

  • Soru: Yazda tüm şehirlerde yapmayı planladığınız etkinliklerin detayı nedir?
  • Doluay: Her yaştan her kesimden insana hitap eden etkinlikler 12-21 Temmuz tarihleri arasında tüm şehirlerde yapılacak. Her şehirde farklı etkinlikler olacak. LEAD Cyprus ekibi olarak ortak sorunlara teknolojik ve inovatif çözümler üretmek için 48 saat boyunca sürecek bir hackathon düzenleyeceğiz. Diğer etkinlikler için de başvurular devam ediyor. Şirketler veya sivil toplum örgütleri kendi fikirleri ile başvurabilir. Örneğin hem Kuzey’den hem Güney’den Muhasebecilerin bir araya gelip ortak bir etkinlik yapması, bilgi alışverişi yapması talebi geldi. Bunun dışında LEAD Cyprus haftası boyunca her şehirde basketbol turnuvası da yapılabilir. LEAD Cyprus ekibinin yapacağı ana etkinlikler dışında geriye kalan diğer günlerde yapılacak olan etkinlikler başvurularda gelecek olan öneriler ile belli olacak. Etkinlik yapmak isteyen kurum veya kişilere biz LEAD Cyprus ekibi olarak elimizden gelen desteği vereceğiz.
     
  • Soru: Başvurmak isteyenler size nasıl ulaşabilir?
  • Doluay: İlgilenenler https://www.facebook.com/leadcyp/ sayfasından bize ulaşıp başvuru formunu doldurabilirler ve yapmayı planladıkları etkinliğin detaylarını yazabilirler. Daha fazla bilgi almak isteyenler de bize ulaşabilir veya iki haftada bir dayanışma evinde yaptığımız buluşmalara katılabilirler. Bir sonraki buluşmamız 8 Mayıs Çarşamba saat 18:00’de olacak.

“Siyasi çözümü beklemeden işbirliğiyle çözülebilecek çok konu var”

  • Soru: İhtiyaca dayalı işbirliği ve sorunları çözme yöntemiyle barışın inşasına katkıda bulunmayı amaçlıyorsunuz. Nasıl bir yol izleyeceksiniz?
  • Doluay: Küçük çapta yapabileceğimiz çok şey var. Siyasi çözümü beklemeden insanların işbirliği yaparak çözebileceği çok konu var. Eğer insanlar bunları yapmaya başlarsa, istediğimiz siyasi çözüme bu şekilde ulaşabiliriz. Bu yüzden girişimcileri seçeriz çünkü girişimciler her zaman kendi sorunlarına çözüm üretebilen, farklı düşünebilen kişilerdir. Bu yüzden girişimcileri bir araya getirirsek, her sektör kendi sorunlarını kendileri çözebilirler diye düşünüyoruz. 

 “Ortak geleceğimiz için işbirliği yaparak ekonomik ve sosyal olarak kendimizi nasıl garantiye alabileceğimiz üzerine çalışıyoruz. Dört tarafımız suyla çevrilidir, birbirimizle işbirliği yapmak zorundayız”

 

Olumlu barış...

  • Soru: LEAD Cyprus’un diğer iki toplumlu, barışın inşasıyla ilgili yapılan projelerden farkı nedir?
  • Doluay: Barışın inşası konusunda yapılan iki toplumlu etkinliklerin çoğu kültür, sanat veya akademik boyutta sadece ilgisi olan insanları çeken etkinliklerdir. LEAD Cyprus’ta günlük sorunlara çözüm üretme çabasıdır. Johan Galtung’un üç çeşit barış teorisi vardır, “olumsuz barış”, “olumlu barış” ve “geleneksel barış”. Girişimciliğin sağladığı sosyal ve ekonomik değişim Galtung’un olumlu barışı ile neredeyse bire bir örtüşür. CyprusInno olarak son iki buçuk yıldır yaptığımız etkinliklerde gözlemlediğimiz, etkinliklerimize katılanların bir çoğunun, politik görüşleri dışında kendi şirket veya girişimci fikirlerinin vizyonu doğrultusunda somut sonuçlar elde edebilmek için ara bölgeye ilk defa geçtikleri veya diğer toplumdan bir kişi ile ilk defa tanıştıkları oldu. Örneğin 30 Mart’ta devlet, sivil toplum örgütleri ve özel sektörden 29 partner ile 130 kişinin katıldığı bir etkinlik gerçekleştirdik. Hedefimiz LEAD Cyprus projesi ile adanın her tarafında aynı anda farklı etkinlikler yaparak bu sayıyı binlere çıkarabilmek. 

“Bizim için barış, herkesin birbiri ile diyalog içinde olması ve işbirliği yapmasıdır. Bunu yapabilmek için siyasi çözümü beklemeye gerek yok, bugünden başlayabiliriz”

 

“Dört tarafımız suyla çevrili, birbirimizle işbirliği yapmak zorundayız”

  • Soru: Ekonomik işbirliğinin ve girişimciliğin barışın inşasındaki rolünün önemine vurgu yapıyorsunuz. Son olarak ne söylemek istersiniz?
  • Doluay: Ortak geleceğimiz için işbirliği yaparak ekonomik ve sosyal olarak kendimizi nasıl garantiye alabileceğimiz üzerine çalışıyoruz. Dört tarafımız suyla çevrilidir, birbirimizle işbirliği yapmak zorundayız. CyprusInno etkinliklerinde sadece Kıbrıslıların katılımını değil adada yaşayan ve ülke ekonomisine katkıda bulunan diğer ülke vatandaşlarının katılımını da gördük. LEAD Cyprus aracılığıyla işbirlikleri büyüdükçe güven oluşur ve gelişir. Bizim için barış, herkesin birbiri ile diyalog içinde olması ve işbirliği yapmasıdır. Bunu yapabilmek için siyasi çözümü beklemeye gerek yok, bugünden başlayabiliriz.

 

Röportaj fotoğraflar: Fehime ALASYA

yeniduzen-satin-aliniz-20190505120711.jpg

 

Bu haber toplam 2572 defa okunmuştur