1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. iş performansınızı artırın!
iş performansınızı artırın!

iş performansınızı artırın!

iş performansınızı artırın!

A+A-

 

Dilara Topcan

Çalışma hayatı hepimiz için çok önemli ve yaşamımızın ortalama olarak 1/3’ü gibi büyük bir kısmını oluşturuyor. Peki çalışma hayatımızda ne kadar verimli olduğumuzu hiç sorguluyor muyuz? Yani tam performansla (yapabileceğimizin en iyisi ile) mı çalışıyoruz yoksa olabildiğince, biraz da işleri aksatarak/aksatmak durumunda kalarak mı iş yaşamımıza devam ediyoruz? Kısacası işimizin hakkını veriyor muyuz yoksa veremiyor muyuz dersiniz?
Bildiğiniz gibi özellikle de güne uykulu ve yorgun başlıyor olmak, çeşitli sağlık problemleri yaşamak, psikolojik olarak iyi hissetmemek ve tabii ki düzenli ve sağlıklı beslenmemek gibi faktörlerin çalışma yaşamımız üzerindeki olumsuz etkileri büyük. İşte bu yazımızda da beslenmenin çalışma yaşamımız üzerindeki etkilerini ele alıyor olacağız…

1)KAHVALTI YAPMAYANLAR EL KALDIRSIN!

İşe başlangıç saatiniz kaç olursa olsun kahvaltı yapmamaya bahaneniz hiçbir zaman olmasın… Kahvaltının önemine sürekli olarak değindiğimiz için sanıyorum ki artık herkes kahvaltının ne kadar önemli bir öğün olduğunun bilincindedir. Kahvaltı, vücudu güne uyandırır ama tabii ki vücudu ‘sağlıkla’ güne uyandırmak adına da doğru kahvaltı alternatiflerini tercih etmek gerekir.
Örneğin sırf kahvaltı olsun diye hamur işi, çikolata, kek, börek gibi alternatifleri tüketmek son derece hatalı olacaktır. En güzel ve en sağlıklı kahvaltı denilince akla ilk gelen alternatiflerden bir tanesi her zaman için ‘ekmekli kahvaltı’dır. Örneğin tam tahıl ya da çavdar unundan hazırlanmış ekmeğiniz, az yağlı peyniriniz ya da yumurtanız ve mevsim yeşillikleriniz ekmekli kahvaltıya örnek olarak gösterebileceğimiz hazırlanışı en kolay alternatiflerden bir tanesidir. Eğer siz de kahvaltı yapmayanlardansanız yarından itibaren basit ve sağlıklı seçenekler eşliğinde ekmekli kahvaltıyla güne başlamayı denemelisiniz. Emin olun böylece çalışma hayatınızın yanısıra gününüz de çok daha verimli geçecektir.

2)DÜŞÜK DEMİR VE SUSUZLUK PERFORMANSI ETKİLİYOR!

Genel sağlık kontrolünün ne denli önemli olduğundan her zaman için bahsediyoruz. Özellikle kadınlarda menstural döneme bağlı olarak her ay kaybedilen kan ile birlikte demir minerali kayıpları da yaşanmaktadır. Bu durum da özellikle kadınların demir düşüklüğü problemi ile karşı karşıya kalmalarının ana sebeplerinden bir tanesidir.
Eğer sizin de kan demir seviyeniz düşük ise bu durum yorgunluk ve halsizliğe sebep olabileceğinden iş performansınızı da olumsuz yönde etkileyecektir. Bu doğrultuda doktor ve diyetisyeninize danışmanız ve böyle bir durum söz konusuysa nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini öğrenmeniz gerekiyor.
Bunun yanısıra özellikle de soğuk havalarda azalan su tüketimi de iş performansını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu sebeple lütfen su tüketiminizi aksatmadan günde en az 1.5 lt su tüketmeye devam edin. Unutmayın vücudumuzun ortalama olarak %60’ı sudan oluşuyor. Kısacası su her daim bize gerekli.

3)DOZUNDA VE DOĞRU ZAMANDA KAFEİN  İLE CANLANABİLİRSİNİZ!

Kafein tüketimi miktarı ve zamanı doğru bir biçimde ayarlandığı takdirde çalışma hayatı üzerinde de son derece avantajlı bir etkiye yol açabiliyor. Konsantrasyonu artırması ve daha dinç hissettirmesi nedeniyle özellikle de çalışma hayatında verimi artırma yönünde iyi bir destekçi olabilir.
Yalnız unutmayın, dozunda ve doğru zamanda kafein tüketimiyle canlanabilirsiniz ama dozu abartırsanız aşırı stresli, asabi ve sinirli hissedebilir, dolayısıyla da iş performansınızın olumsuz yönde etkilenmesine yol açabilirsiniz.

4)KAN ŞEKERİ DENGESİ ÇALIŞMA HAYATINIZI DA DENGELİYOR

Ne kadar sağlıklı beslenir ve kan şekerinizi dengede tutarsanız, çalışma hayatınız da bu durumdan nasibini olumlu yönde fazlasıyla alacaktır. Dengeli kan şekeri sizi daha mutlu kılacak, dolayısıyla da iş veriminizin artmasına destek sağlayacaktır. Unutmayın kan şekerinizi dengeli tutabilmek adına ana ve ara öğünlerinize önem vermeli ve beslenme programınızda glisemik indeksi düşük yiyeceklere daha fazla öncelik tanımalısınız.

5)OFİSTEKİ ARKADAŞ TUZAKLARINA ALDANMAYIN!

Ofiste her gün pasta, börek vb. servislerde bulunan arkadaşların ikramlarını nazikçe geri çevirmeyi bilin. Evet, içerisinde bulunduğumuz bu güzel kış günlerinde bu tip yiyecekler çayın yanında iyi gidiyor ama ne yazık ki iş performansınıza iyi gelmiyor. Özellikle aşırı karbonhidrat içeren bu tip atıştırmalıklar kan şekeri dengesini de olumsuz yönde etkileyerek uykunuzu getirebilir ve dolayısıyla da çalışma veriminizi de ciddi oranda olumsuz yönde etkileyebilir. Tabii bunun yanında sizi kilolandırabileceğini de unutmamak gerekiyor.

6)SAĞLIKLI ARA ÖĞÜNLER İŞ VERİMİNİ DE ARTIRIYOR!

Daha verimli çalışmak adına ara öğün yapıyor olmanın da önemi büyük. Yalnız burada bahsettiğimiz tabii ki ‘doğru ve sağlıklı ara öğünler’. Örneğin taze ve kuru meyveler, çiğ sebzeler, yoğurt, kefir, ayran, süt, tam tahıl unundan hazırlanmış yağsız galetalar, ceviz ve çiğ badem gibi besinler iş veriminizi artırabilecek son derece sağlıklı ara öğün alternatifleri arasında yer alıyor.

7)OFİS ÇEKMECELERİNİN ‘OLMAZSA OLMAZLARI’ OLMALI!

Yoğun bir tempoda çalışıyor ve ara öğün yapamamaktan ötürü şikayet ediyorsanız üzülmeyin. Siz de ofis çekmecenizde bulundurabileceğiniz pratik ve sağlıklı alternatiflerle ara öğününüzü çok kısa bir zaman zarfı içerisinde gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin çekmecede bulunduracağınız kuru meyveler, ceviz ve çiğ badem gibi sağlıklı ve pratik atıştırmalıklar bu konuda kesinlikle imdadınıza yetişecektir.

8)ÖĞLE YEMEĞİ NASIL OLMALI VE NASIL ‘OLMAMALI’?

Ve en önemli an ‘öğle yemeği’! Genellikle öğle yemeğinden sonra iş performansı düşmekte ve herkesi bir uyku hali sarmaktadır. Bu durumun önüne geçmek adına öğle yemeklerinde kesinlikle bol miktarda hamur işi, kızartmalar ve aşırı yağlı yiyeceklere yer verilmemeli, kısacası tabak dolusu makarna, mantı, börek, hamburger, kebap, pizza gibi fast food ağırlıklı yiyeceklere öncelik tanınmamalıdır. En sağlıklı öğle yemeği alternatifi yine ‘ev yemeği’ modelidir. Yani bizlerin sürekli olarak sağlıklı beslenme sisteminde anlattığı gibi et grubunu, süt grubunu, tahıl grubunu ve sebze grubunu doğru bir kombinasyon dahilinde tüketmektir. Bu sayede öğle sonrası çalışma performansınızda da kesinlikle bir düşüş yaşamamış olacaksınız.
Dengeli ve sağlıklı bir öğle yemeği menüsü örneği: Izgara tavuk köfte, ıspanak yemeği, bulgur pilavı, yoğurt ve salata.
Hepimiz için sağlık, sevgi ve diğer tüm güzelliklerle dolu bir hafta diliyorum.

Bu haber toplam 1344 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 245. Sayısı

Adres Kıbrıs 245. Sayısı