1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. İş kazası cezasız kalmadı: 81 bin TL tazminat!
İş kazası cezasız kalmadı:  81 bin TL tazminat!

İş kazası cezasız kalmadı: 81 bin TL tazminat!

Girne’de 2012 yılında meydana gelen bir iş kazasıyla ilgili açılan tazminat davası 3 yıl sonra sonuçlandı, işverenin 81 bin TL tazminat ödemesine karar verildi

A+A-

 

Didem MENTEŞ

Girne’de 2012 yılında meydana gelen bir iş kazasıyla ilgili açılan tazminat davası 3 yıl sonra sonuçlandı, işverenin faizleri ile birlikte 81 bin TL tazminat ödemesi kararlaştırıldı.

13 Ocak 2012’de Rise Design Construction şirketinde çalışırken üzerine masa düşen Elvan Gülmez isimli işçi, kolunun % 30 kullanılmaz hale gelmesi üzerine işverenine tazminat davası açtı. 2015’te açılan dava dün Girne Kaza Mahkemesi’nde sonuçlandı.

Dava kararıyla ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren avukat Emre Efendi, Mahkemenin işverenin iş araç ve gereçlerini sağlamakla yükümlü olduğunu,  İş Yasası’na göre uygun bir ortam sağlamadığını, neticede bu kazanın meydana geldiğini belirttiğini aktardı.

Bu arada tarafların davayı Yüksek Mahkeme’de istinafa götürüp götürmeyeceği ise henüz netleşmedi.

“Masa koptu, müvekkilimin koluna düştü”

Efendi, “13 Ocak 2012’de iş kazası ikinci kattan bir masa indirme meselesiydi. Rise Design Construction şirketinde çalışan Elvan Gülmez, bu taşıma işleminin sağlıklı olmayacağı konusunda uyardı. İş araçlarının ve gereçlerinin yetersiz olduğunu, bunların kendisine sağlanması gerektiği konusunda uyarı yaptı. Ancak işveren ısrarcı oldu, bu işin yapılmasına talimat verdi. Neticede masa bağlandığı ipten sıyrılarak, koptu ve aşağıda bulunan müvekkilimin üzerine düştü. Müvekkilim kendisini korumak için kolunu kullandı. Kolu % 29.2 kullanılmaz hale geldi.  2015 yılında dava açıldı” dedi.  

“İşveren uygun ortamı sağlamadı”

Avukat Efendi, Mahkeme’nin, işverenin işin yapılmasıyla ilgili eğitim verme yükümlülüğü, işin nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili bilgi verme ve işin planlama yükümlülüğü olduğunu vurguladığını aktardı. Ayrıca Mahkemenin bu işin sağlıklı ve tehlikesiz şekilde yapılması gerektiğine dikkat çekerek, işverenin iş araç ve gereçlerini sağlamakla da yükümlü olduğunu belirttiğini söyledi. Efendi, bunun İş Yasası’nda ve Yüksek Mahkeme kararlarında açıkça yazdığının belirtildiğini aktardı. Efendi, işverenin bunlara uygun bir ortam sağlamadığını ve neticede bu kazanın meydana geldiğinin aksi takdirde gelmeyeceğinin belirtildiğini söyledi.

“Asgari ücret üzerinden yapılan yatırımlar nedeniyle kayıp söz konusu”

Avukat Emre Efendi, Mahkemenin, o dönem çalışanın maaşıyla ilgili de bulgu yaptığını belirterek, şunları söyledi: “Davalı taraf çalışanın maaşının asgari ücret olduğunu iddia etmekteydi. Çalışanın tüm sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımları ‘asgari ücret’ üzerinden yapılmıştır. Davacının bugün itibariyle almış olduğu cüzi bir rakam vardır. Eğer ki işveren çalışanı asgari ücret alır diye devleti yanıltmamış olsaydı, primlerini de ona göre yatırmamış olsaydı bugün itibariyle davacı daha fazla bir aylık, meblağ alacaktı. Geçmiş dönemden itibaren de bunda da bir kaybı vardır. Bugün de mahkemenin kararında, davacının aylık maaşının davacının iddia ettiği gibi olduğuna da bulgu yapıldı. Aslında ortaya çıkan şudur. İşverenlerin büyük çoğunluğu daha fazla maaş ödemelerine rağmen asgari ücret üzerinden primleri yatırıyorlar. Burada hem devletin ciddi bir kaybı vardır hem de lehine prim yatırılan kişinin de ileride alacağı maaş ve ihtiyat sanığı yatırımı olarak ciddi mağduriyetleri vardır. Bundan sonraki süreçte biz bu kararı sosyal sigorta ve ihtiyat sandığına bildireceğiz ve bu kurumların işveren hakkında gerekli girişimleri yapmasını talep edeceğiz. Burada yasal anlamda bu kurumların da yapması gereken yükümlülükleri olacak. Bu ülkede çok ciddi bir sorundur. Bu davada davacının haklı olduğuna mahkeme bulgu yaptı”

yeniduzen-satin-aliniz-884.jpg

 

 

Bu haber toplam 6651 defa okunmuştur