1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. İş kazalarındaki acı tablo
 İş kazalarındaki acı tablo

İş kazalarındaki acı tablo

Çalışma Dairesi müfettişleri İş Yasası’na aykırı davranan, çalışma izinsiz işçi çalıştıran ve iş kazasını geç bildiren iş yerlerine Şubat ayı sonu itibariyle toplamda 422.290 TL’lik idari para cezası kesti. Kesilen para cezaların sadece 109. 241 TL’si t

A+A-

Çalışma Dairesi’nin 5 yıllık resmi verileri iş kazalarındaki acı tabloyu ortaya koydu:

5 yılda 989 yaralı, 24 ölü


2011:270 yaralı, 6 ölü
2012:214 yaralı,4 ölü
2013:230 yaralı,7 ölü
2014: 234 yaralı, 6 ölü
2015(Mart ayı itibariyle): 41 yaralı, 1 ölü

 

Ayşe GÜLER-Didem MENTEŞ

Ülkede son 5 yıl içerisinde meydana gelen iş kazalarında 989 kişi yaralandı, 24 kişi ise hayatını kaybetti.


Çalışma Dairesi resmi verilerine göre iş kazalarının ortaya koyduğu acı tablo ‘ders alınmadığını’ gösteriyor
YENİDÜZEN, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda ülkedeki iş kazalarını mercek altına aldı.

Her yıl yüzlerce kişinin yaralandığını ve hayatını kaybettiği iş kazalarındaki artış, iş sağlığı ve güvenliğini sorgulatırken, ders alınmadığını da ortaya çıkardı.

İki ayda 422.290 TL’lik idari ceza

Çalışma Dairesi müfettişleri İş Yasası’na aykırı davranan,  çalışma izinsiz işçi çalıştıran ve iş kazasını geç bildiren iş yerlerine Şubat ayı sonu itibariyle toplamda 422.290 TL’lik idari para cezası kesti. Kesilen para cezaların sadece 109. 241 TL’si tahsil edilebildi. Öte yandan 11 dosya ise tahkikatın tamamlanmasının ardından Başsavcılığa sevk edildi. 

En fazla şikayet ücretler ve ek mesai konuları…

Daireye çalışanlar tarafından yapılan şikayetlerin ağırlıklı olarak ek mesai, kıdem tazminatı ve izin hakkı konularından yapıldığı görüldü.

Bunun yanı sıra iş kazalarının en fazla inşaat, elektrik ve nakliye işlerinde meydana gelmesi dikkat çekti.

“Bazı işçiler sıcaktan dolayı kask takmıyor”

Öte yandan YENİDÜZEN’e konuşan işverenler, iş yerlerinde gerekli önlemleri aldıklarını söyledi.

Koruyucu kask ve kıyafetlerin işverenler tarafından sağlandığını söyleyen işçiler ise, inşaatların alt katında çalışan bazı işçilerin kask takmadığını belirtti.

İşçiler, özellikle hava sıcaklığının artması nedeniyle bazı çalışanların kask takmaktan kaçındığını ifade etti.
İşçiler, bunun yanı sıra 1 Mayıs’ta işçilerin çalışmaması gerektiğini vurguladı.

----------------------------------

Ocak’ta 1 ölü, 13 yaralı

Ocak sonu itibariyle 1 kişi iş kazası nedeniyle hayatını kaybetti, 13 kişi de yaralandı.

Çalışma Dairesi müfettişleri Ocak ayı itibariyle 14 iş kazası ile ilgili tahkikat yaptı. 

En fazla şikayet ücretler ve ek mesai konuları…

Söz konusu ay içerisinde daireye 26 şikayet konusu kaydedildi.  Şikayetlerin 10’u ücret, ek mesai gibi konular olurken, 5’i kıdem tazminatı, 4’ü izin hakkı, 7’sini ise diğer konular oluşturdu.

Şikayetlerin hiçbiri mahkemeye sevk edilmedi.

Verilere göre Ocak ayı içerisinde iş kazaları maruz kalan 14 kişinin 10’unun 31 ile 45 yaş arasında olduğu tespit edildi. 4 kişinin ise 18 ile 30 yaş arasında olduğu belirlendi.

İnşaat, elektrik ve nakliye işleri başı çekiyor

Ay içerisinde tahkikatı yapılan iş kazalarının en fazla Elektrik Kurumu, inşaat sektörü, elektrik üretiminde yaşandığı dikkat çekti. 14 iş kazasının 2’si Elektrik Kurumu’nda, 2’si inşaat sektöründe, 2’si elektrik üretiminde, 2’si de nakliye işlerinde meydana geldi. Geriye kalan iş kazaları ise peynir imalatı, otel, lokanta, ev hizmetleri, mermer imalatı, pare kente ticaret bölümlerinde yaşandı.

358 teftiş…

Resmi verilere göre Ocak ayı içerisinde Çalışma Dairesi müfettişleri 358  teftiş gerçekleştirdi. Teftişlerinin 266’sı iş teftişi olurken, 92’sini ise cihaz teftişi oluşturdu. En fazla teftiş 121 teftiş sayısı ile Mağusa bölgesinde gerçekleşirken, teftişlerin 80’i Lefkoşa’da, 40’ı Güzelyurt’ta, 25’i ise Girne’de yapıldı.

11 iş yerinde 21 kaçak işçi

31 Ocak itibariyle 11 iş yerinde 21 kaçak işçi tespit edildi. Kaçak işçi çalıştıran işyerlerinin en fazla Lefkoşa’da olduğu belirlendi. Buna göre Lefkoşa’da 8 işyerinde 13 kaçak iş yeri, Girne’deki 2 işyerinde 6, Mağusa’da ise 1 işyerinde 2 izinsiz işçi tespit edildi. 

247. 537 TL idari para cezası

Ocak ayı içerisinde daire tarafından işyerlerine 247. 537 TL’lik idari para cezası kesildi. Kesilen paranın 61.439 TL’si tahsil edildi.

Yapılan denetimlerde en fazla ceza 174.725 TL ile ‘çalışma izinsiz işçi’ çalıştırılan iş yerlerine kesildi. Belirtilen tarihte  ‘İş Yasası’na aykırı diğer hususlar nedeniyle’ 71.176 TL, ‘iş kazası geç bildirimi’ nedeniyle 1.636 TL’lik ceza kesildi.

4 dosya Başsavcılığa sevk edildi

Verilere göre iş kazası sonrası müfettişler tarafından yürütülen suç dosyalarının 4’ü Başsavcılığa sevk edildi.

Öte yandan Başsavcılık tarafından sonuçlandırılan 5 dosya Çalışma Dairesi’ne iade edildi.

Sonuçlanan 5 davanın hepsinin ‘kaçak işçi’ dava dosyası olduğu. Davalarının 1’inin 2007 yılına, diğer 4 davanın ise 2014 yılına ait olduğu belirtildi. 

---------------------------------------------------


Şubat’ta 174.753 TL idari para cezası

İşyerlerine çalışma izinsiz işçi, iş kazası geç bildirimi ve İş Yasası’na aykırı diğer hususlar nedeniyle 174.753 TL idari para cezası kesildi. Cezaların 47.802 TL’si tahsil edildi.

Şubat ayı içerisinde 7 dosya Başsavcılığa sevk edildi.  Şubat sonu itibariyle de 5 dava dosyası Daire’ye sonuçlandırılıp iade edildi.

Şubat’ta 19 yaralı

Şubat ayında 19 kişi iş kazası nedeniyle yaralandı. İş kazalarında hiç kimsenin hayatını kaybetmemesi ise yüreklere su serpti.

İş kazalarına maruz kalan kişilerin 9’u 31 ile 45 yaş aralığında olurken, 4’ü 18 ile 30 yaş, 6’sı ise 46 ile 60 yaş aralığındaki kişiler oluşurdu.

19 iş kazası 5’i inşaat sektöründe

Tahkikatı yapılan 19 iş kazasının 5’i inşaat sektöründe, 2’si oto tamiri sektöründe, 1’i nakliye işleri, seyahat acentesi, tahıl ürünleri imali, lokanta, elektrik üretimi, alemünyum işleri, parakente satış, bar kahve, eğitim hizmetleri, marangoz, klima servisi, kasap sektörlerinde yaşandı.

63 şikayet sonuçlandı

Müfettişler Şubat ayı içerisinde Daire’ye ulaştırılan şikayetlerin 63’ünü sonuçlandırdı. Şikayetlerin 25’i ücret ve ek mesai, 13’ü izin hakkı, 12’si ise ihbar tazminatı veya kıdem tazminatı, 13’ü ise diğer konularla ilgiliydi.

358 teftiş gerçekleştirildi

Daire Şubat ayı içerisinde 358 teftiş gerçekleştirdi. Teftişlerin 266’sında iş teftişi, 92’sinde ise cihaz teftişi yapıldı.
Yapılan denetimler sonucunda 81 iş yeri teftiş edildi, iş yerlerinin 69’u tescilli, 12’si tescilsiz çıktı.

6 iş yerinde ise 6 çalışanın ‘kaçak’ olduğu tespit edildi.

----------------------------------------------------

Mart ayında 8 yaralı

Öte yandan Mart ayındali verilere göre tedbirsizlik sonucunda 8 kişi iş kazaları nedeniyle yaralandı. Böylelikle Ocak ve Mart ayını kapsayan toplam 3 aylık sürede 41 iş kazası meydana geldiği, kazalar sonucunda 1 kişinin hayatını kaybederken, 40 kişinin de yaralandığı görüldü.

En fazla 18 ile 30 yaş arasında…

Mart ayındaki iş kazalarına maruz kalan kişilerin cinsiyet ve yaş dağılımları incelendiğinde ilk sırada 18 ile 30 yaş üzeri kişiler yer alıyor. Buna göre iş kazalarından 18 ile 30 yaş arasında olan 4 kişi, 31 ile 45 yaş aralığında olan 2 kişi, 46 ile 60 yaş arasında olan 1 kişi, 60 yaş üzeri olan 1 kişi yaralandı.


---------------------------------------------------------------

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği Eski Başkanı Emir Taşçıoğlu:
“Devlet, işverenlerden Risk Değerlendirme Raporu talep etmeli”

İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği eski Başkanı Emir Taşçıoğlu, ölümlü iş kazalarının önlenebilmesi için Çalışma Dairesi’nin iş yerlerinde denetim yapmasının şart olduğunu vurguladı.

Kuzey Kıbrıs’ta işyerlerinde gerekli denetimlerin yapılmadığı savunan Taşçıoğlu, bu amaçla çıkarılan İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın öngördüğü işyerlerine yönelik değerlendirme raporlarının çıkarılmamasının bir başka büyük eksiklik olduğunu kaydetti.

Taşçıoğlu, devletin, işverenlerden “Risk Değerlendirme Raporu” talebinde bulunmasını istedi.

Çalışma Dairesi’ni tüm işyerlerine yazılı bir ihbar yaparak İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Yasası’na göre Risk Değerlendirme raporu talep etmesi gerektiğini belirten Taşçıoğlu, bunun için de işyerlerine uzun bir süre verilmesi gerektiğini kaydetti. Taşçıoğlu, yasaya göre dört kişiden fazla kişi çalıştıran işyerlerinin İSG raporu alma zorunluluğu olduğunu ve Risk Değerlendirme Raporu bulundurulmamasının cezasının da bir asgari ücret olduğunu hatırlattı.

Rapor 2 yılda bir hazırlanmalı

Taşçıoğlu, İSG Yasası’na göre Risk Değerlendirme Raporu’nun kamu ve özel sektörde iki yılda bir hazırlanması gerektiğini belirterek, ülkemizde Mayıs 2011 tarihinden itibaren hazırlanan Risk Değerlendirme Raporu sayısının sadece 30 olduğunu söyledi.

En tehlikeli sektör inşaat ve imalat

İş kazaları açısından en tehlikeli sektörün inşaat ve imalat sektörü olduğunu belirten Taşçıoğlu, inşaatlarda meydana gelen toplam kaza sayısının toplam iş sayısına oranının yüzde 30 ile 33 arasında olduğuna dikkat çekti.

Taşçıoğlu, “En fazla ölüm yaşanan iki sektör inşaat ve imalat olarak görülüyor. Öncelikle bu sektörde çalışanların İş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgi sahibi olmalı ve İSG eğitimi verilmelidir” şeklinde konuştu.

--------------------------------------------------

İŞÇİLER VE İŞVERENLER NE DEDİ?

Çetin Parisoğlu:
“Tavanda işleyenler her zaman kasklarını takar. Koruyucu kask ve kıyafetlerimiz giyilir. Ancak aşağıda çalışanlar tercihine göre ister takat ister takmaz. Biz 40 kişi güvenlikli çalışıyoruz. Tehlike açısından bir sorunumuz yok. Küçük inşaatlar olduğu zaman bazıları takmayı tercih etmiyor. 1 Mayıs’ta da çalışmıyoruz. Patronumuz yeme içme yapıyor”

İrfan Kunt:
“İşverenler gerekli kaskı ve kıyafetleri sağlıyor. Ancak iş biraz kişinin kendisinde biter. Herkes kendisini koruması gerekir. Ne kadar güvenlik alınırsa alınsın kişi kendini korumayı öğrenmelidir. Dikkatsiz iş yapıldığı zaman her türlü kaza meydana gelebilir. Ben özellikle apartman inşaatlarında asansör boşluğunun kapatılmamasına kızıyorum ve bu birçok yerde var. Bizler her zaman kasketlerimizi takarız ancak aşağı kısmında iş yapıldığı zaman çalışan tercih etmiyor. Bu arada 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda çalışmaya karşıyız. Adı gibi işçi bayramı, ödenekli bir bayram olmalı”

Sabahattin Peker:
“ Güvenliğimiz çalışırken sağlanıyor. Aşağıda kum ya da çakıl işi olsun pek kullanmıyoruz. Aşağıda çalışanlar pek tercih etmiyor. İşverenlerimiz gerekli önlemleri alıyor. 1 Mayıs’ta işçiler çalışmamalı. Nasıl güvenliği sağlanıyor, bayramı da sağlanmalı”

Ali Çalışkan:
“Sıcak olduğu için kasketi takmadım. İşverenlerimiz her türlü güvenliği sağlıyor. Bazen inşaatın kendisinden kaynaklanan bir sorun olabiliyor. O zaman güvenlik bile bazen koruyamıyor. Biz 1 Mayıs’ta çalışmıyoruz, tüm işçilerin de çalışmaması gerekiyor”

Ali Tarmanel:
“Biz her zaman güvenlikli çalışıyoruz. İşverenimiz bu konuda dikkatli. Yalnızca işçiler sıcaklardan dolayı bunaldığı için takmayabiliyor. Güvenlikli bir şekilde çalışmaya çalışıyoruz. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda çalışmıyoruz”

Aytekin Kasapoğlu:
“Ben işçilerimin güvenlik kıyafetlerini ve kaskını takmalarına dikkat ediyorum. Bazen en aşağıda çalışanlar gerek bunaldığı için gerekse sıcak havadan dolayı zaman zaman kasketini takmayabiliyor. Ama yüksek bir konuma çıktığı zaman kasketi her zaman takıyorlar”

Bu haber toplam 2335 defa okunmuştur