1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “İş giyecekleri ve ayakkabıları hemen temin edilmeli”
“İş giyecekleri ve ayakkabıları hemen temin edilmeli”

“İş giyecekleri ve ayakkabıları hemen temin edilmeli”

El-Sen, personele temin edilmesi gereken giyecek ve ayakkabıların temin edilmemesinden dolayı eylem yaptı.

A+A-

 Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikas (El-Sen), personelin iş giyecek ve ayakkabılarının temininin geciktirilmesini protesto için Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) Lefkoşa Merkez Binası önünde eylem yaptı.

Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu Başkanı Arslan Bıçaklı eylemde yaptığı konuşmada hukuk devletlerinde anayasa, yasa ve kurallara uyulmasının zorunlu olduğunu kaydederek, bugünkü duruma sebep olanların utanması gerektiğini söyledi.

Kıb-Tek Müdürünün kurumun koçanının kendisinde olduğunu zannettiğini savunan Bıçaklı, “müdürün ne toplu iş sözleşmesi ne yasa ne de kural tanıdığı” görüşünü dile getirdi.

Nisan ayında yazlık, Ekim ayında da kışlık giyeceklerin verilmesinin yazılı maddelerde açık olduğunu ancak daha 2016 yılının dahi kıyafetlerinin henüz verilmediğini belirten Bıçaklı, iş güvenliği noksanlıkları nedeniyle 8 canın yitirildiğini savundu.

Yapılan ihaleye 4 firmanın teklif verdiğini fakat ihalenin daha sonra Kıb-Tek yönetimi tarafından iptal edildiğini söyleyen Bıçaklı, ihale yasasında iptal koşullarının belirtilmiş olduğunu ve bunu herkesin yapamayacağını aktardı.

Kıb-Tek Yönetimine ve hükümete çağrıda bulunan Bıçaklı, “Kıb-Tek Genel Müdürü’nün davranışlarına çeki düzen verilmesi gerektiğini” iddia etti. Bıçaklı aksi bir durumda sorumlunun sendikalar olmayacağını kaydetti.

Bıçaklı “Millet uzayda ameliyat yapıyor; biz giyecek ve bot için uğraşıyoruz” ifadelerini kullandı.

El-Sen Başkanı Umut Öksüzoğlu'nun basın açıklamasının tam metni ise şu şekilde:

Bu gün burada işçi sağlığı ve iş güvenliği için gerekli olan haklarımızın yeniden ortaya konması için toplanmış bulunuyoruz. Tüm sektörler içerisinde en riskli sektörlerden olan enerji sektöründe işçi sağlığı ve iş güvenliği için yapılan işe uygun giyecek ve ayakkabıların yaşamsal önemi vardır.

KIB-TEK Web sitesi verilerine göre “İhale Duyuruları” sayfasındaki yan başlığa göre “İhale No: 128/2017”, Şartnameye göre ise “İhale No: 023/2017, İhale Açılış Tarihi 30 Mart 2017, İhale Kapanış Tarihi 26 Nisan 2017” olan ve aynı sayfadan temin edilebilecek Şartname Dosyaları’na göre açılıp süresi içerisinde sonlanan ihalenin akıbeti ve gelişmeler hakkında ciddi endişe duymaktayız.

Bildiğimiz kadarı ile 4 firmanın teklif verdiği ihale henüz uygulamaya konmamıştır. İhale KIB-TEK Yönetim Kurulu kararı ile 4 Mayıs 2017’de iptal edilmiş ve Merkezi İhale Komisyonu’na bilgi verilmemiştir. MİK’nun 11 Mayıs 2017 tarihli yazısı ile tekliflerin değerlendirilmesi davetine ise 16 Mayıs 2017 tarihli yanıtla ihalenin iptal edildiği bildirilmiştir. Böyle bir ihalenin iptali hakkında gerekçeler kamu oyumuzla paylaşılmalıdır. Şeffaf yönetim ve etik davranış bunu gerektirmektedir. Müdürlük ve/veya KIB-TEK Yönetim Kurulu böyle bir iptali gerçekleştirme nedenlerini detaylı bir şekilde açıklamak zorundadır. Böyle bir davranış yasal gereklilik olmayabilir. Ancak,  bu iptali yaparken somut ve inandırıcı, teklif veren kişi ve/veya firmaları kuşkuya düşürmeyecek, kamu oyunda “KIB-TEK’te ihale yandaş kişi veya kuruluşlara mı verilecek?” türünden soru işaretleri ortaya çıkartmayacak usül ve yöntemler sergilenmelidir.

Eskimiş ve çalışanları korumayan giyecek ve ayakkabıların bir kısmını buraya bırakırken tek amacımızın çalışanların yaşamlarını ve çalışmalarını etkileyecek bu davranışa son verilmesini kamuoyumuzun bilgisine getirmektir. Bizim için ihaleyi kimin veya hangi firmanın aldığı önemli değildir. Ancak herkes gibi EL-SEN de bu ihalenin iptal edilişine ilişkin eğer siyasi veya yandaşlara menfaat sağlama amacı yoksa iptalin teknik gerekçelerini öğrenmek ve çalışanlar yanısıra kamu oyumuzla paylaşmak istiyoruz.

e1-001.jpg

Eylemde yırtık iş kıyafetleri ve ayakkabıları KIB-TEK’in kapısına bırakıldı.

e2-001.jpg

 

Fotoğraflar :Fehime Alasya

Bu haber toplam 2252 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler