1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İran ile nükleer müzakerelerde uzlaşma
İran ile nükleer müzakerelerde uzlaşma

İran ile nükleer müzakerelerde uzlaşma

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve AB Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, İran nükleer sorununa ilişkin varılan anlaşma konusunda ortak bir açıklama yaptı. Mognerini, İran'a nükleer sorunla ilgili olarak uygulanan yaptır

A+A-

 

Mogherini, İran'ın nükleer hammadde stoklamasına sınırlamalar getirileceğini, varılan anlaşmaya göre, sadece Natanz'daki zenginleştirme tesisinin çalışmaya devam edeceğini belirtti, Fordow nükleer tesisinin ise nükleer fizik yerleşkesine çevrileceğini kaydetti. 

Mogherini, "nükleer görüşmelerde üzerinde anlaşmaya varılan çözümler, P5+1 ve İran arasında (Haziran'da) imzalanacak olan anlaşmaya temel oluşturacak" dedi. Mogherini, "Avrupa Birliği ilgili tüm ekonomik ve finansal yaptırımların uygulanmasını kaldıracak. ABD de nükleer sorunla ilgili tüm ekonomik ve finansal yaptırımlarını, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun, İran'ın kilit önemdeki nükleer yükümlülüklerini yerine getirdiğini teyit etmesine paralel olarak durduracak" dedi.

Mogherini, BM Güvenlik Konseyi kararlarının da Haziran'da imzalanacak anlaşmayla kaldırılacağını ancak bu anlaşmaya uyulup uyulmadığının sürekli denetleneceği mekanizmaların bulunacağını belirtti.

Zarif de, 30 Haziran'da imzalanacak olan nihai anlaşmanın, AB ve ABD'nin uygulamakta oldukları İran karşıtı yaptırımlara son vermelerini öngördüğünü söyledi. Zarif, BM Güvenlik Konseyi kararı gereği uygulanmakta olan yaptırımların da, 30 Haziran'da imzalanacak olan anlaşmayla birlikte kaldırılacağını kaydetti.

Zarif, ülkesinin barışçıl nükleer faaliyetler çerçevesinde ve anlaşmanın belirlediği çerçeve dahilinde, uranyum zenginleştirme programını sürdüreceğini kaydetti. Zarif, Zenginleştirme konusunda hala İran ve ABD arasında görüş ayrılıkları bulunduğunu söyledi. İran Dışişleri Bakanı, anlaşma gereği ülkesinin, zenginleştirdiği uranyumu satabileceğini da belirtti. 

Taraflar arasında varılan anlaşmanın desteklenmesi ve uygulanması konusunda da yeni bir BM Güvenlik Konseyi kararı çıkarılacak.

Bu haber toplam 1858 defa okunmuştur