1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. IOS’un 10. Yılı
IOS’un 10. Yılı

IOS’un 10. Yılı

Steve Jobs Iphone’u tanıttığında defalarca şu cümleyi kullanmıştı “ müzik, telefon ve internet”

A+A-

Cenk Paşa

1.0 ve 11.0

9 Ocak 2007 tarihinde dünyanın cep telefon anlayışını değiştiren bir tanıtım yapıldı. Steve Jobs Iphone’u tanıttığında defalarca şu cümleyi kullanmıştı “ müzik, telefon ve internet” ve bu üçlünün sadece bir cihazda  olduğunu ve Apple telefonu yeniden icat ettiğnin altı çizilmişti.

Aradan geçen 10 yıla rağmen akıllı telefonlarında sadece teknolojik olarak gelişimler oldu ancak genel çerçevesi halen 2007 yılındaki gibi. Diğer tüm markalar ve işletim sistemleri bile yeni bir akıllı telefon konsepti yapmaya cesaret dahi etmemiştir.

Cihazların işlevselliğini arttıran yazılımlardır. Hayatımıza ilk giren Ios 1.0 ile geçtiğimiz günlerde tanıtılan Ios 11.0 arasındaki değişimleri inceleyelim.

 

Ios 1.0 - 2007

İlk Iphone ile birlikte gelen sistem genel olarak kişiselleştirilemiyordu. Sistemin size sunduğu uygulamaların dışında bir uygulama yüklenemiyordu. Şimdilerin vazgeçilmezi “apple store” bu sürümde yoktu.  Ses kaydedemiyordunuz. Youtube uygulaması sistemin parçasıydı.  Pusula yoktu. Itunes Müzik servisi yoktu.

Ios 2.0 – 2008

Ios 2.0 ile hayatımıza yeni bir terim daha girdi, “3G”. Bu sürüm ile AppStore, 3G veri, GPS, ses kaydı, pusula, Microsoft Exchange desteği eklendi.

Ios 3.0 – 2009

Bu sürümde Ios daha pürüssüz hale getirildi. Üçüncü taraf uygulamaları, ebebeyin denetimi, kamerada odaklanma, uygulama içi satın alımlar, abonelikler gibi özellikler geldi. Bu güne kadar yapamadığımız “kopyala-yapıştır” artık hayatımızda idi. İtunes mağzasından TV dizileri ve kitaplarını satın alabiliyorduk.

Ios 4.0 – 2010

Retina ekranlı ilk telefon olmanın yanında “100’ün üzerinde yeni özellik” ile tanıtımı yapıldı. Görüntülü görüşme “Facetime”,  uygulamaları dosyalama, evrensel yazım denetimi, multitasking, tepegöz bağlantısı bunlardan birkaçı. Güncellemeler ile birlikte AirPlay, Game Center ve Hotspot özelliği de bu sürüme eklendi.

IOS 5.0 – 2011

En kritik ve önemli sürümdü. Android akıllı telefon pazarında hatırı sayılır bir yer kazanmıştı. Artık Apple rakiplerinin ve uygulamaların özelliklerinden esinleniyordu. Bildirimler merkezi, imessage, kablosuz etkileşme, wifi üzerinden iTunes eşzamanlama ve güncellemeleri alma özelliği eklendi. Gecikmiş yenilik iCloud özelliği oldu. En büyük yenilik ise Siri hayatımıza girdi.

Ios 6.0 – 2012

WWDC 2012 etkinliğinden sonra kullanıcılara sunulan iOs 6.0 bazı iyileştirmelerin yanında yeni özellikler de beraberinde getirdi. En ilginç karar ise Google haritaların artık iOs’ta olmayışı idi. Facebook entegrasyonu bu sürüm ile gerçekleşti. Passbook uygulaması mobil ödemelerine yönelik ufak bir başlangıçtı.

Ios 7.0 – 2013

iOs görsel olarak tamamen değişti. Tüm uygulama şekilleri, animasyonlu arka plan gibi güncellemeler vardı. Kontrol merkezi bu sürümde duyuruldu ( hızlı ayarlar), tüm uygulamalar için multitasking özelliği, safari ve siri güncellemesi, AirDrop ile paylaşım, kameraya yeni filtreler ekleme, fotoğraflar uygulamasının daha organize olması, otomatik uygulama güncellemeleri, iTunes radyo servisi eklendi.

Ios 8.0 – 2014

Daha iyi bir klavye ile pil durum göztergesi ve timelapse videoları ile yenilikler sunmaya devam etti. iMessage de artık video ve ses gönderebiliyor hale getirildi. Bildirim merkezine “widget” eklenebiliyor du. Sağık izleme uygulaması veri toplayıp ailenize göndermesi en önemli eklemelerden oldu. Applepay mobile ödeme çöümlri başlattı. 2014 yılının sonlarında AppleWatch tanıtıldı.

Ios 9.0 – 2015

Bu sürümde büyük bir değişiklik olmamıştır.  Haber uygulaması  sisteme eklendi. Notlar çok geliştirildi. Cüzdan, Passbook’un yerini aldı. Apple Haritalara transit yol tarifleri eklendi. Ipad sonunda bölünmüş ekran desteği aldı. Sınırlı modellerde 3D dokunma özelliği geldi. Night Shift özelliği ile mavi renk filtrelenerek geceleri göz yormayan ekran geldi.

Ios 10.0 – 2016

Şimdiye kadarki “En Büyük” değişimler içeren ios sürümü olarak tanıtıldı. Ekran kilidini açmak için kaydırma ve bildirimlere ulaşma eklendi. Siri üçüncü parti geliştiricilere açıldı. Klavye daha akıllı oldu. Fotoğraflarda yüz tanıma ile otomatik albümler oluşturulmaya başlandı. Haritalar daha güçlü hale geldi. Apple Music ve Haberler uygulamaı yeniden tasarlandı. Ev uygulaması ile evinizin tüm kontrolu cep telefonunuza girdi.

Ios 11.0 – 2017

Daha önce detaylı incelediğimiz ios 11.0 hayatımıza yeni özellikler katmayacak ama telefon kullanımınızı daha şık ve kolay hale getirecektir.

 

 

Bu haber toplam 2100 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Adres Kıbrıs 323 Sayısı

Adres Kıbrıs 323 Sayısı

İlgili Haberler