1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. “İnsanlar çok duyarsız”
“İnsanlar çok duyarsız”

“İnsanlar çok duyarsız”

YENİDÜZEN’in, 'İŞİN ZORU' isimi yazı dizisinde bu hafta Acil 112’de yaşananlar gündeme geliyor.

A+A-

Didem MENTEŞ

İnsan hayatına dokunmak, bir cana nefes olmak mutluluk vericidir. Kimi zaman da zordur… Hemşirelik de bu zor işlerden biri…

İnsanı sevmeyi, sabırlı olmayı gerektirir.

Kimi zaman streslidir kimi zaman yorucu… Her şeye rağmen insanlara yardım etmek ise en güzel yönüdür…

Kader Acarca da bu mesleğin güzelliğini insan hayatına dokundukça hissetti…

İnsanları sağlığına kavuşturmak, nefes almalarını görmenin mutluluğunu yaşadı hep… Kolay vakalar da gördü, hatırlamak istemediği zor vakaları da…

Ne yaşarsa yaşasın yardım etmeyi, el uzatmayı sevdi…

Acil vakalara müdahale etmeyi tercih etti, acı olaylara da tanık oldu…

 

Acil 112 hemşiresi olmak…

11 yıllık hemşire olan Kader Acarca, son 2 yıldır Acil Servis’te hastalara hizmet veriyor. Girne Akçiçek Hastanesi’nin Acil 112’sinde görev yapıyor.  ‘İşin ZOR’unu konuşmak için hastaneye gittiğimiz zaman güler bir yüzle ama yorgun bir vaziyette bizimle sohbet ediyor. Az ama öz söyleşimizde aslında çok şeyler anlatıyor. 3 vardiya olarak çalıştıkları işin zorluklarını ve güzelliklerini içtenlikle aktarıyor. Acil servise girerek, hemşireliğini anlatıyor.

 

Ailesinin tavsiyesi üzerine hemşire oluyor

Kader Acarca, hemşirelik mesleğini kendisinin seçmediğini, başka bir iş yapmayı düşündüğünü anlatıyor. Ailesinin tavsiyesi üzerine hemşirelik okumaya, insanlara yardım etmeye karar veriyor. Mesleğe atıldığı günden bugüne 11 yıl geçmesine rağmen ilk günkü heyecan ile işini yapıyor. O kadar seviyor ki mesleğini, normal servislerden acil servise geçmeyi tercih ediyor. Lefkoşa Devlet Hastanesi’ndeki görevinden Girne Akçiçek Hastanesi’nde eksik kadro olan acil hemşireliğine atanıyor.

 

“Bazı insanlar işlerimizi zorlaştırıyor”

.“Ben işimi çok seviyorum. Lefkoşa Devlet Hastanesi’nden Girne Akçiçek Hastanesi’ne gönüllü olarak geldim. Acilde çalışmak benim için daha zevkli. İnsanlara yardım etmeyi seviyorum ama her gününüz aynı olmayabiliyor. Kimi zaman bizim de zorlandığımız günler oluyor. İnsanları kurtarmak yanında onlara dert anlatmaya da çalışıyoruz. Bazı insanlar işlerimizi zorlaştırıyor. Tabi en büyük sıkıntımız Acil ve 112’nin birlikte çalışmasıdır. Personel eksikliğinden dolayı ayrılamıyoruz.”   

 

“Bazı insanlar saldırgan olabiliyor, motivasyonumuzu düşürüyor”

Kader Acarca, mesleğinde pek çok vakayla karşılaştıklarını söylüyor. Psikolojik olarak etkilendikleri pek çok vaka yanında, şaşırdıkları ve mutlu edici vakalarla da karşılaştığını anlatıyor. Ruhsal açıdan işinin zor olduğunu anlatırken, en büyük zorluğun ‘bencil insanlarla uğraşmak’ olduğuna işaret ediyor.

. “Adı üstünde acil vakalara müdahale ediyoruz. Ancak bazı insanlar bencillik yaparak, bunu görmemezlikten geliyor. Biz acil serviste hastayla ilgilenirken, diğer insanlar kendileriyle ilgilenmemiz için zorluk yaşatıyor, duyarsızlık yapıyor. Kalp krizine müdahale etmeye çalıştığınız sırada, tansiyon için gelen bir hasta ‘bana ne zaman bakacaksınız’ diyerek, bizim motivasyonumuzu düşürüyor. Hatta sıra beklerken saldırganlaşanlar bile olabiliyor”

 

“1 günlük bebek ölü gelmişti, unutamadım…”

11 yıllık hemşire olan Kader Acarca, işinin zor yanlarından birinin de tanık olduğu masum ölümler. Dile getiremediği bazı vakalar içinde hiç unutmadığı küçücük bir ölümü hatırlıyor sadece... Kısa ve öz aktarıyor yaşadığını, çok fazla etkilendiğini vurguluyor...

. “Görev başında olduğum bir gün bir aile geldi. Yanlarında bebekleri vardı. O bebek 1 günlüktü, küçücüktü… Hastaneye geldiklerinde bebek ‘EX’ olarak gelmişti. Aile bebeğin yaşadığını sanıp hastaneye getirdi ama ölüydü, haberleri yoktu. Biz onun küçücük parmaklarını tutmuş, o küçük bedenine yine de müdahale etmeye çalışmıştık. Fakat olmadı… Ben o minik bedene değerken çok etkilenmiştim. O bebeğin ölümünü unutamam…”

 

“İnsanlar yollarda çok duyarsız”

Acil hemşiresi olarak işinde karşılaştığı zor anlardan birinin de ambulansla giderken, karşılarına çıkan duyarsız şoförler de olduğunu vurguluyor. Ambulanslara yol vermeyenler, önlerini kesenler, cep telefonunda konuşup ambulansı duymayıp görmeyenlerden şikayet ediyor.

. “Acil bir vakaya ulaşmak için yolda dikkatlice gitmeye çalışırken, önümüzü kesip tepki verenler oluyor. Ambulans içinde yatan insanı düşünmüyorlar. Özellikle cep telefonunda konuşup, ambulansın geldiğini fark etmeyenler, siren sesini duymayanlar oluyor. Hatta önümüzden çekilmeyen insanlar bile oluyor. İnsanlar daha duyarlı olmalı, ambulansta bir can taşındığını hatta kendi yakınlarının bile olabileceğini unutmamaları gerekiyor”

 

“Hayata döndürdüğünüz hastaları görmek mutluluk verici”

Son olarak Kader Acarca, hemşirelik mesleğinin zor olması yanında güzel yanları olduğunu da gülen gözlerle anlatıyor. Hemşire olmak isteyenlerin önce sabırlı olması, hızlı düşünüp uygulaması gerektiğini de anlatıyor. “Hemşireliğin zor yanları kadar güzel tarafları da var elbet, bu da insan hayatı kurtarmak… Çabalamak, müdahale etmek ve hayata döndürdüğünüz hastaları görmek mutluluk verici. Hastaları zamanında ve sağlıklı bir şekilde ulaştırabilmemiz beni mutlu ediyor”

Bu haber toplam 7587 defa okunmuştur
Etiketler :