1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "İnsan Hakları Günü" etkinliklerle kutlandı
İnsan Hakları Günü etkinliklerle kutlandı

"İnsan Hakları Günü" etkinliklerle kutlandı

Radyo, Televizyon, Sinema ve Gazetecilik Bölümü ile Toplumsal Duyarlılık Merkezi’nin ortaklaşa düzenledikleri etkinlikler gün boyunca devam etti.

A+A-

İnsan Hakları Günü, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İletişim Fakültesi’nde etkinliklerle kutlandı. Radyo, Televizyon, Sinema ve Gazetecilik Bölümü ile Toplumsal Duyarlılık Merkezi’nin ortaklaşa düzenledikleri etkinlikler gün boyunca devam etti.

Evrensel insan hakları konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan etkinlikler, öğrenci ve öğretim elemanlarının insan haklarına ilişkin dileklerini paylaştıkları insan hakları ağacının süslenmesi ve kolaj çalışmasıyla başladı. Fakültenin araştırma görevlisi Engin Aluç, gitarıyla “yersiz yurtsuz şarkılar” söyledi. DAÜ İletişim’in Kazakistanlı öğrencileri Gulsaya Kaisagaliyeva ile Raziya Assylgozina, Kazakistan’da kadın hakları konulu bir sunum yaptılar. Etkinlikler kapsamında gerçekleştirilen iki söyleşide kuir ve mekân ilişkisiyle mülteci hakları konuşuldu.

Şentürk: “İnsan hakları meselesi temelde özgürlüklerle ilgilidir”
Etkinlikler çerçevesinde düzenlenen ilk söyleşide kuir ve mekân ilişkini anlatan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Levent Şentürk, tarihsel bir perspektife dayandırdığı konuşmasında kuir düşüncenin mimarlık alanında yaptığı müdahaleleri irdeledi.

Konuşmasında, “İnsan hakları meselesi temelde özgürlükle ilgilidir. İnsan hakları ve özgürlüklerle ilgili konuşmak siyasetten ve mekândan bahsetmek demektir” diyen Şentürk, özerkleşmeyi ise şu ifadelerle tanımladı: “Muktedir olandan özerkleşme, merkezi olandan özerkleşme, düzenden özerkleşmedir. Aslında her türlü güçten özerkleşmedir. Kendi anlatılarımızdan da özerkleşmedir; kendi çizgisel anlamdaki tarihsel anlatılardan da özerkleşmedir.” Kuir özerkleşmenin, bedensel, cinsel ve politik anlamda bir özerkleşme olduğunu söyleyen Levent Şentürk, Lima Bildirgesi’nin  üniversite kurumunun özgürlük ve özerkliğini kurmaya yönelik önemli teşebbüslerden biri olduğunu kaydetti.

Birey: “Kıbrıs’ın kuzeyinde hak ihlâlleri var”
Söyleşilerin ikinci konuğu, Mülteci Hakları Derneği’nden Tegiye Birey, konuşmasına son bir ayda Kuzey Kıbrıs’ta meydana gelen üç hak ihlâlini hatırlatarak başladı. Bunlardan ilkinde, 15 Kasım törenleri sırasında vicdani ret hakkıyla ilgili pankart açmak isteyen bir grubun polis tarafından zor kullanılarak gözaltına alındığını, bu gözaltının, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin barışçıl biçimde gösteri yapma hakkını düzenleyen maddesini ihlâl ettiğini söyledi. Tegiye Birey, ikinci ihlâl örneği olarak, vicdani ret hakkını kullanmak isteyen Haluk Selam Tufanlı’nın 4 Aralık’ta tutuklanmasını verdi. Birey, son hak ihlâli örneği olarak da, sığınmacı konumundaki 234 kişinin, durumları görüşülmeden Türkiyeye geri gönderilmesini gösterdi.

Kişi ve grupların sığınmacı ve mülteci olmayı gönüllü olarak seçmediklerini hatırlatan Birey, mülteci haklarının uluslararası sözleşmelerle güvence altına alındığını, ancak Kuzey Kıbrıs’ta bu hakkı düzenleyen bir yasa bulunmadığını ifade etti. Yasayı çıkarmak için Cumhuriyet Meclisi’ndeki milletvekilleriyle temas kurmaya çalıştıklarını belirten Tegiye Birey, bir an önce bu ayıptan kurtulunması ve uluslararası sözleşmelere uygun bir mülteci hakları yasasının çıkarılması gerektiğini ifade etti.

DAÜ İletişim Fakültesi’nde düzenlenen İnsan Hakları Günü etkinlikleri, fotoğraf sanatçısı ve öğretim görevlisi İsmail Gökçe’nin “Kendi Haklarını Tanımla” başlıklı stüdyo çekimleriyle sona erdi.

Bu haber toplam 1728 defa okunmuştur