1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. İnşaat sektörü 'vergi indirimi'nden memnun olmadı
İnşaat sektörü vergi indiriminden memnun olmadı

İnşaat sektörü 'vergi indirimi'nden memnun olmadı

Tapu Kadastro Harçlar ve Ücretler Geçici Kurul Yasası kapsamında, hayata geçirilen yeni konutlarda vergi indirimi konusu, beklenen etkiyi yaratmadığı kaydedildi.

A+A-


Tanju KONURALP

Tapu Kadastro Harçlar ve Ücretler Geçici Kurul Yasası kapsamında, hayata geçirilen yeni konutlarda vergi indirimi konusu, beklenen etkiyi yaratmadığı kaydedildi. 1 Nisan 2014 tarihinde yürürlüğe giren yasa, yeni konutlarda ilk kez kayıt yapan kişilerde, yüzde üç olan vergi bedelini yüzde bire indirirken; bu indirim, konut satışlarında bir hareket sağlamadığı ifade edildi.  Konu ile ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer, indirim konusunun psikolojik bir etki yarattığı yorumunda bulunurken; yabancılara yönelik “üç konut sahibi olma hakkının” çok daha önemli bir adım olduğuna işaret ederken; “bu adımda ciddi davranılmadı” iddiasında bulundu.

Cafer Gürcafer: “İndirim psikolojik bir etki yarattı”

Yeni konut satın alımları ile ilgili konuşan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer, geçmişte yüzde üç olan vergi indirimlerinin, yüzde bire düşürüldüğünü ancak; bu indirimin kon ut satışlarında etkili olmadığını kaydetti. Yapılan indirimin daha çok psikolojik bir etki sağladığına dikkat çeken Gürcafer, önemli olanın yatırım konusunda istikrarlı davranmak olduğuna dikkat çekti.

“3 konut hakkı onaylanmalıydı”

Yaklaşık iki ay önce, Bakanlar Kurulu’nun aldığı, Resmi gazetede yayınlanan ve yabancıların üç konut almasına olanak sağlayan kararın, meclis tarafından onaylanmaması sebebi ile ciddi sıkıntılar meydana geldiğini ifade eden Cafer Gürcafer, yaşanan bu durumun oldukça anlamsız bir durum olduğuna vurgu yaptı. Yabancıların geçmişte bir konut alma hakkı varken, Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile bu sayının üçe çıkmasının, birçok müteahhit tarafından satış anlaşmaları yapılmasını sağladığını kaydeden Gürafer, meclisin bunu onaylamaması sayesinde, birçok mağduriyetin ortaya çıktığını vurguladı. Geçmişte yapılan yanlış uygulamalar sebebi ile yabancı yatırımların ülkeden uzaklaştığına dikkat çeken Gürcafer, bu uygulama ile ülke güveninin bir kez daha yabacı yatırımcılar gözünde değer kaybettiğini vurguladı. Gürcafer, yapılanın gayri ciddi bir hareket olduğunu savunarak, bu kararın arkasında nasıl bir mantığın yattığını bilmediğini ifade etti.

Bu haber toplam 1594 defa okunmuştur