1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İngiliz Parlamentosu'nun IŞİD kararı
İngiliz Parlamentosunun IŞİD kararı

İngiliz Parlamentosu'nun IŞİD kararı

İngiliz Parlamentosu, ülkenin Irak'ta ABD öncülüğündeki IŞİD'e yönelik hava operasyonuna katılıp katılmaması gerektiğine karar vermek için toplandı.

A+A-

İngiliz Parlamentosu, ülkenin Irak'ta ABD öncülüğündeki IŞİD'e yönelik hava operasyonuna katılıp katılmaması gerektiğine karar vermek için toplandı.

Parlamentodaki üç büyük siyasi parti olan Muhafazakar Parti, Liberal Demokrat Parti ve İşçi Partisi, konuya ilişkin bugün yerel saatle 17.00'de (TSİ 19.00) oylanması beklenen önergeyi destekliyor.

Önergede, "İngiltere'nin IŞİD'e yönelik Irak'taki hava operasyonuna katılabileceği, bunun Irak hükümetinin talebi doğrultusunda yapılacağı için yasal olacağı" ifade ediliyor. Parlamentodaki operasyon tartışmalarının, oylamanın yapılacağı saate kadar sürmesi bekleniyor.

Bazı milletvekilleri karşı çıksa da önergenin parlamentoda kabul edilmesi öngörülüyor. İşçi Partili Diane Abbott, Jeremy Corbyn ve John McDonnell, Guardian gazetesi için ortaklaşa kaleme aldıkları mektupta, "Irak'ı bombalamanın durumu daha da kötüleştireceğini" savundular.

İngiltere'de hükümetin, askeri operasyon için parlamentonun onayını alması gerekmiyor. Ancak 2003'teki Irak savaşından bu yana, alınan kararları meşrulaştırmak için geleneksel olarak parlamentonun onayı aranıyor.

"MÜCADELE UZUN SOLUKLU OLABİLİR"

Bu arada İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon, bir dergiye verdiği demeçte, IŞİD'e yönelik yürütülen mücadelenin uzun soluklu olabileceğini, 2-3 yıl sürebileceğini söyledi.

İngiltere'nin, ABD'nin öncülüğünde yürütülen hava operasyonuna desteği, Esed rejimi tanınmadığı ve Suriye'den resmi bir talep gelmediği için Suriye'yi kapsamayacak. İngiliz hükümeti, Suriye operasyonuna katılımı "ihtimal dışı" bırakmadığını söylese de muhalefet, Suriye operasyonuna katılıma karşı çıkıyor ve bunun için Birleşmiş Milletler'in onayının gerektiğini savunuyor.

İngiltere'nin hava operasyonunun, oylamanın hemen ardından başlaması ve kraliyet hava kuvvetlerine ait savaş uçaklarının Güney Kıbrıs'taki İngiliz üssünü kullanması öngörülüyor.

Öte yandan YouGov adlı araştırma şirketinin, İngiltere'nin Irak'taki IŞİD operasyonuna katılımına ilişkin yaptığı anket, katılımcıların yüzde 57'sinin operasyondan yana, yüzde 24'ünün ise karşı olduğunu ortaya koydu.

Birleşik Krallık, hali hazırda Kürt güçlerine silah sağlıyor ve kraliyet hava güçlerine ait uçaklar gözetleme operasyonlarına destek veriyor.

Esed rejiminin kimyasal silahlar kullandığının ortaya çıkmasının ardından, İngiliz Parlamentosunda Suriye'ye hava saldırıları düzenlenmesine ilişkin geçen yıl oylama yapılmış ancak parlamento hava operasyonu yapılmasını 272'ye karşı 285 oyla reddetmişti.

(AA/ÖZ/ŞEB)

Bu haber toplam 1050 defa okunmuştur