1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘İNDİRİM’ esnafın havasını değiştirdi
‘İNDİRİM’ esnafın havasını değiştirdi

‘İNDİRİM’ esnafın havasını değiştirdi

İşleyişini değerlendiren esnaf, kah güldü kah ağladı…  

A+A-

Fehime ALASYA

İşleyişini değerlendiren esnaf, kah güldü kah ağladı…  

Vatandaşın alım gücünün düştüğünden yana hem fikir olan Metropol Bölgesi esnafı, sezon sonu indirimlerinin bir nebze de olsa yüzleri güldürdüğünü kaydetti.

Kimi esnaf, bayram öncesi yoğunluğun artabileceğini ön görürken, kimisi de genel olarak zayıf bir ay olacağı, işlerin gün be gün düşmesinden yana duydu endişeyi paylaştı.

Yazın kavurucu sıcaklarının da alışverişi olumsuz etkilediğini savunan kimi esnafa karşın, düğün ve nişan organizasyonlarının, yaz mevsimini olumlu yönde etkilediğini ifade etti.

Kuyumcu, optik, abiye ve tatlı sektörlerine daha yoğun satışın yaşandığı belirtilirken, bu yoğunluk düğünlerle ilişkilendirildi.    

Devletin, yerli üreticiyi desteklemesi gerektiğine de değinen bazı esnaflar, vergi uygulamalarını eleştirdi, esnafın varlığını sürdürebilmesi ve ayakta kalabilmesi için devlet desteğinin olması gerektiğini kaydetti.

Gerek her ay ödenen kira bedelleri, gerekse vergi sisteminde yapılan uygulamaları eleştiren esnaf, devletin buna el atması gerektiğine değindi.

Düzenlenen sezon sonu kampanyaları ile fiyatları aşağıya çeken esnaf, bunun çoğu zaman etkili olduğunu belirtti.

Özellikle Metropol bölgesinde bulunan pek çok dükkânın birçok kez el değiştirdiğine dikkat çeken bazı dükkan sahipleri, bunun iyiye işaret olmadığını kaydetti.

Sadece indirim döneminde yapılan satışlarla ayakta kalmanın çok zor olduğuna değinen kimi esnaf, indirim döneminde yapılan satışların maliyetine veya zararına olduğunu ifade etti.

Gümrük vergilerinden de yakınan esnaf, kira giderlerinin de dengeye oturtulması gerektiğini, bu sayede durumlarının düzeleceğini düşünüyor.


Esnaf ne düşünüyor? Esnaf ne düşünüyor? Esnaf ne düşünüyor?

Haley Kargı (Delfin Elektrik):

“Satışlarımız iyi fakat yine de insanların alım gücü çok iyi değil”

Satışlarımız iyi gidiyor. Yaz ayları bizim en canlı olduğumuz dönemdir. Özellikle tadilat ve avize üzerine birçok çalışma yapılıyor, bu aylarda bu tarz çalışmalar da yoğun oluyor. Satışlarımız iyi fakat yine de insanların alım gücü çok iyi değil. Çoğu zaman hem güzel ve kaliteli hem de ucuz ürünler arıyor, ürün fiyatlarımız piyasaya göre daha uygun olduğu için satışlarımız da çok şükür iyidir.

 

Gökmen Nergiz (Erdinç Kuyumculuk):

“Yaz girişlerinde düğün ve nişan gibi organizeler nedeniyle daha yoğun oluyoruz”

Satışlarımız iyi, yaz aylarında olmamıza rağmen yine de satışlar iyi... Bilindik ve tanıdık firmaların satışı en büyük tercih nedenlerinden biri oluyor. Reklamların da satışı önemli ölçüde etkilediğini söyleyebiliriz. Yaz girişlerinde düğün ve nişan gibi organizeler nedeniyle daha yoğun oluyoruz. Yazın en fazla gözlük satışları oluyor.

 

Fisun Aroğlu (Cin Tekstil ltd):

“Neden devlet, işletmeleri, yerli firmaları desteklemesi için mecbur etmiyor...”

Çok şükür işlerimiz iyi, bizler yerli üretim firmasıyız, işlerimiz iyi fakat daha çok destek istiyoruz. Vergiler bizi çok zorluyor. Yurt, otel, üniversite gibi kurumlara devlet sıfır vergi ile gümrüksüz her türlü malı getirme şansı tanıyor. Neden devlet, işletmeleri, yerli firmaları desteklemesi için mecbur etmiyor... Devlet bizim imkânlarımızı iyileştirse durumumuz çok daha iyi olacak, bu genel olarak tüm esnaf için geçerli… Yatırımcıları yerli üretimi desteklemeye mecbur etmeli. İşlerimiz çok iyi ama bazı durumlar bizi huzursuz ediyor...

 

Koray Kul (Ayakkabı Dünyası):

“İki al bir öde veya bir alana bir bedava veya etiketin yüzde ellisi gibi kampanyalara çok talep oluyor”

Şu anda indirim dönemine girdiğimiz için satışlarımız daha iyi... Kampanya dönemlerinde herkes alışverişe çıkıyor bu yüzden satışlarımız iyi. İki al bir öde veya bir alana bir bedava veya etiketin yüzde ellisi gibi kampanyalara çok talep oluyor. Genel olarak esnafın bu aylarda iyi durumda olduğunu düşünüyorum. Özellikle bayram öncesi büyük bir yoğunluk bekliyoruz.

 

Özsan Güzeloğlu (O Style Shoes):

“Her geçen gün sektör düşüyor, acil ihtiyaçlar dışında sektörde ciddi anlamda düşüş vardır”

Bu haberleri yaparken soruları devlet yetkililerine yöneltmek gerekiyor, acaba esnaf ne durumda diye haberleri var mı? 22 yıldır Metropol caddesindeyim, birçok olumsuz etken ile karşılaştım, bu caddede batanını da çıkanı da gördüm... Bölgede birçok esnaf açıp kapatıyor, bazı caddelerde son 20 yılda kırk kişi el değişti desek yeridir. Her geçen gün sektör düşüyor, acil ihtiyaçlar dışında sektörde ciddi anlamda düşüş vardır. İndirimlerin de çarşıya çok büyük etkisi olmadığını düşünüyorum. Zaten esnaf yıl içinde oturup sadece indirim dönemi çalışırsa ayakta kalamaz. Vatandaşın alım gücü çok düştü... Gıda, elektrik derken maaşlar bitiyor.

 

Mehmet Tan Anber (Moonstar):

“Genel olarak caddede de olumlu bir hava var diyebilirim fakat buna rağmen alım gücünün çok fazla düştüğünü de ekleyebiliriz”

Şu anki satış durumundan memnunuz diyebilirim. Fakat giderler gelirler dengesinde durum böyle parlak mı bilemiyorum. Yaz ayları kuyumcular için genel olarak iyidir. Yılda üç veya dört ay işlerimiz yoğun oluyor. Düğün ve nişanlardan dolayı artışlar gözlemleniyor, sıcak para bu mevsimde dönüyor. Genel olarak caddede de olumlu bir hava var diyebilirim fakat buna rağmen alım gücünün çok fazla düştüğünü de ekleyebiliriz.

 

Zeycan Arık (Zer İç Giyim):

“Artık çok sakin ve durgun bir hava hâkim, bizi sadece kendi müşterilerimiz destekliyor”

Satışlarımız eskisi gibi değil. Artık çok sakin ve durgun bir hava hâkim, bizi sadece kendi müşterilerimiz destekliyor. Özellikle öğrenciler de bu satışlara çok büyük etken. Özellikle benim sektörümde Türkiye'den gelen birçok öğrenci var. Gümrük vergileri ve kiralarda düzenleme getirmeliler. Ben 70 metrekareye bin Stg kira ödüyorum, tüm ay bircik bircik çalışıp yüksek gümrükler ödüyorum. Bunlara düzenleme getirilse iş yerleri bu kadar zorlanmayacak...

 

Kırmızı Babanazarova (Shoe gar Ayakkabı):

“Yazın sıcaklardan ötürü caddede hiç kalabalık da olmuyor”

Aybaşı olması genelde iyi etki ediyor ama düzenlenen kampanyalar da insanları alım için teşvik ediyor. İnsanların alım gücü eskisi gibi değil, düşüş var diyebiliriz. Yazın sıcaklardan ötürü caddede hiç kalabalık da olmuyor.

 

esnaf-(4).jpg

 Pastane kapısındaki not, yaz sezonunda düğünlerden dolayı bazı sektörlerde yoğunluk yaşandığını doğrular gibiydi; ‘Yoğunluktan dolayı kapalıyız’

 

Bu haber toplam 2814 defa okunmuştur
Etiketler : ,