1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. İLK KRİZ
İLK KRİZ

İLK KRİZ

“İki kardeş ülkeyiz” dediğiniz zaman ortaya çok farklı tablolar çıkar. KKTC Cumhurbaşkanı’nın ağzından çıkanı kulağı duyması lazım.

A+A-

Kuveyt’e hareketinden önce gazetecilere açıklamalarda bulunan TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs’taki Cumhurbaşkanlığı seçimine değindi.

NTV’de  yer alan habere göre,  Erdoğan Akıncı'yı kastederek "Ağzından çıkanı kulağı duyması lazım" dedi.
Erdoğan, şöyle konuştu:
"Bu ifadeler bir sıcaklığın gereğidir. Sayın Akıncı şu anda Kuzey Kıbrıs halkı tarafından seçilmiş bir cumhurbaşkanıdır. Yazılı mesajımı gönderdim, arkadaşlarıma telefonla bağlamalarını söyledim. Kendisini telefonla tebrik edeceğim.

“İki kardeş ülkeyiz” dediğiniz zaman ortaya çok farklı tablolar çıkar. KKTC Cumhurbaşkanı’nın ağzından çıkanı kulağı duyması lazım. Türkiye, Kuzey Kıbrıs’a niye, niçin sahipleniyor. Kardeş olarak bir çalışmanın bile şüphesiz şartları vardır. Yavru vatan olarak çalışmanın bir bedeli vardır. Bu ülke Kuzey Kıbrıs’ta bedel ödemiştir, bedel ödemeye devam etmektedir. Şehitler vermiştir. Sadece kuru kuruya kardeşlikle bu olmuyor. Uluslararası camiada kuzey Kıbrıs kavgasını veren kim?"

Erdoğan'ın 'yavru-ana' tepkisini dinlemek için TIKLAYINIZ

Mustafa Akıncı ise CNN Türk'te Erdoğan'a şu şekilde yanıt verdi:
"Benim programım düşüncelerim halkıma anlatarak halkımın onay verdiği düşüncelerdir. Neden rahatsız olunuyor iki kardeş ilişkisinden onu anlamakta zorlandım bir an için. Yavrunun büyümesini istemiyor mu Türkiye? Biz hep yavru mu kalalım? Ayaklarımızın üzerinde durmasını beceremeyelim mi? Yetişkin insan olmayalım mı? Ben neden söylüyorsam o sözlerimin arkasındayım. Ben sözlerimi sadece kulağımla duymuyorum, söylediklerimi vicdanımla da hissediyorum."
"Bu doğrular sadece Kıbrıs halkı için değil Türkiye'yle olan ilişkilerimizin çok sağlıklı gelişmesi için de olan doğrulardır. İlk günümde bu tartışmanın içine çekilmekten çok mutlu olduğumu söyleyemem."

CNN  TÜRK'e konuşan Akıncı'nın  Erdoğan'a yanıtı dinlemek için TIKLAYINIZ

Akıncı'nın Erdoğan'ın tepkisine neden olan sözleri

Kuzey Kıbrıs'ın yeni cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı daha önce, Türkiye ile kurmak istediği çerçeveyi "Türkiye ile ben kardeşlik ilişkisi istiyorum [...] Bu ülkede gelecekte federal yapının eşit bir ortağı olarak AB içinde yaşayabilecek bir varlık olacaksak, artık bu bebeğin ayağa kalkması lazım. Kendi ayakları üzerinde duran, kendi kendine yeten, yönetebilen bir Kıbrıs Türk varlığı sadece Kıbrıs Türklerini çıkarına değil aynı zamanda Türkiye'nin de çıkarınadır" sözleriyle anlatmıştı.

Bu haber toplam 3177 defa okunmuştur