1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. 'İlaçlarda devamlılık sağlanmalı'
İlaçlarda devamlılık sağlanmalı

'İlaçlarda devamlılık sağlanmalı'

Hastanede çekilen MR’dan net sonuçların alınmadığından bahseden Haskan, randevuların da 6 ay sonraya verildiğinden şikayet etti, bu sürenin oldukça uzun ve tehlikeli bir dönem olduğuna dikkat çekti.

A+A-

15 yıldır MS hastalığı ile yaşayan Ayşe Haskan, hastalara ‘hayata karşı inatçı olun’ çağrısında bulundu

Ayşe GÜLER

Ayşe Haskan…
15 yıldır Multipl Skleroz (MS) hastalığı ile yaşıyor…
Evli ve 1 erkek çocuğu bulunan 34 yaşındaki Haskan, yaşama sevincini asla kaybetmediğini, inatla hayata tutunduğunu söyledi.
Haskan, “MS teşhisi konulan kişiler güçlü olmalı, boyun eğmemeli ve hayata karşı inatçı olmalıdır” şeklinde çağrıda bulunarak, yaşama sevinci, inat ve azim sayesinde MS ile ilgili ‘belirsizlik’ ile mücadele edilebileceğini savundu.
Tedaviye yönelik farklı yerler ve farklı yöntemler aramaktan asla vazgeçmediğini dile getiren Haskan, MS hastalığını nasıl öğrendiğini, yaşadığı süreci ve karşılaştığı zorlukları YENİDÜZEN ile paylaştı, daha duyarlı olmaları için yetkililere seslendi.

“MS olduğumu liseden sonra öğrendim”
Lise eğitiminin tamamlanmasının ardından MS olduğunu öğrendiğini belirten Haskan, o yıllarda büyük bir ‘belirsizlik’ yaşadığını kaydetti.
Haskan, şikayetleri nedeniyle Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne gittiğini,  ülkede MR cihazı olmadığı için kesin teşhisin Ankara’da Hacettepe Üniversitesi’nde konduğunu söyledi.
Tedavisiyle ilgili yılda 1 kez Ankara’ya gittiklerini ve MS ile ilgili gelişmeleri izlediklerini kaydeden Haskan, şu anda hastanede MR cihazı olduğunu, bu yüzden de tedavilerin ülkede yapıldığından bahsetti.

“Tedavi çok pahalı”
MS teşhisinin konulmasının ardından tedavi masraflarının Sağlık Bakanlığı tarafından karşılandığını belirten Haskan, “tedavi çok pahalı olduğu için benim kendi maddi gücümle karşılamam imkansızdı” dedi.
Haskan, MS ile ilgili ilaç konusunda ‘devamlılık’ sağlanması gerektiğine vurgu yaparak, “Devlet bize dünyada son kullanılan tedavi yöntemlerini güç de olsa sağlıyor...
Tedavilerin devamlılığının olmasını istiyoruz. Bizi yarı yolda bırakmasın” diye konuştu.

Evlilik ve hamilelik süreci…
Haskan, 8 yıldır evli olduğunu ve 2 yaşında bir oğlunun olduğunu anlattı.
“Hamile olmadan önce çok zor bir karar verme dönemi yaşadım. Çok fazla gel gitlerim oldu” diyen Haskan, rahat bir hamilelik süreci geçirmesine rağmen, doğum sonrasında zorluklar yaşadığını aktardı.
Haskan, bu süreç içerisinde ailesinden ciddi destek gördüğünü söyleyerek, şöyle devam etti: “Hamilelik süresi öncesinde bir acabanın dalına asılarak hayatımın en güzel şeyinden vazgeçmediğim için kendimle ve beni bu konuda yolumdan döndürmemek için elinden gelen her şeyi yapan doktorum Sıla Usar İncirli ile de gurur duyuyorum”

“Hastalıkla savaşmak zordu ama hayatı yaşamak çok güzel”
Haskan, “beni uzun ve zor bir yolun beklediğini 15 yılın içinde gayet iyi anladım.  Bu süreçte; artık bitti zannettiğim çok sağlıklı günlerim de oldu, hayatın zindan olduğu günlerde. Dengesiz hastalıkla savaşmak ve ona alışmak zordu. Ama hayatı yaşamak çok güzel” diye anlattı.

“Farklı yerler ve yöntemler aramaktan vazgeçmedim”
Haskan, tüm tedavi sürecini ülkede geçirdiği söyleyerek, tedavisi ile ilgili farklı yerler ve farklı yöntemler aramaktan vazgeçmediğini dile getirdi.
“Bu hastalık benim hayatımı çalamayacak” diyen Haskan, MS teşhisi konulan kişilerin güçlü olmasını, boyun eğmemesi gerektiğini ve hayata karşı inatçı olmasının şart olduğunu vurguladı.
Haskan, “bu hastalığın en kötü yanı belirsizliğidir. Zor bir yoldur ama asla yılmamak gerekiyor” dedi.

“15 yıl öncesine göre yeterli bilinç olmasa da, hastalık biliniyor”
Haskan, hastalığın 15 yıl öncesine göre yeterli bilinç olmasa da hemen hemen herkes tarafından bilindiğini söyledi.
“Herkes, MS adını duyduğunda artık çok garip, ilk defa duymuş gibi davranmıyor” diye konuşan Haskan, çevresindeki kişilerin bu konuya oldukça duyarlı olduğundan bahsetti.
Haskan, zorlu süreçte arkadaşlarının ve çalıştığı iş yeri sahiplerinin kendisine oldukça duyarlı ve anlayışlı davrandığını ifade etti.

Hastanedeki olumsuzluklara rağmen…
Lefkoşa Dr Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki tüm olumsuzluklara rağmen, Nöroloji bölümündeki doktorların bilinçli olduğunu vurgulayan Haskan, bunun yanı sıra servisteki hemşirelerin de hastalara karşı ayni duyarlılıkta olduğunu vurguladı.
Haskan, “bilinçli doktor kadrosu ve 15 yıldır ablam olan hemşirelere beraber bu günlere en az noksanla geldiğime inanıyorum” şeklinde konuştu.

“Bazı hastalar, tedavilerine ara vermek zorunda kalıyor”
Tedavi sürecinde yaşadığı zorlukları da anlatan Haskan, MS ile ilgili ilaçların oldukça pahalı olduğuna dikkat çekti.
Haskan, ilaçlarla ilgili özellikle ‘süreklilik’ konusunda sıkıntılar yaşadığını vurguladı.
Yaşanan sorunlar nedeniyle bazı MS hastalarının tedaviye ara vermek zorunda kaldığını da anlatan Haskan,  “ insan hayatı yapbozlarla olmuyor. Bu belirsiz hastalık sorumsuzluklara hiç gelmiyor” dedi.

“Randevular, 6 ay sonraya veriliyor”
Hastanede çekilen MR’dan net sonuçların alınmadığından bahseden Haskan, randevuların da 6 ay sonraya verildiğinden şikayet etti.
Haskan, bu sürenin oldukça uzun ve tehlikeli bir dönem olduğuna dikkat çekti.

“Yetkililer, daha duyarlı olmalı”
Haskan, yetkililere de çağrıda bulunarak, sağlık konularında daha duyarlı olmaya davet etti.
“Onlar bu mevkilerde bizim hayatlarımızı en kolay şekillerde yaşayabilmemiz için var” diyen Haskan, MS hastalarının ilaç devamsızlığına karşı tahammülü olmadığını kaydetti.

Bu haber toplam 3477 defa okunmuştur