1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İki yılda ikinci erken seçim
İki yılda ikinci erken seçim

İki yılda ikinci erken seçim

Siyasi istikrarsızlığın sürdüğü Bulgaristan, son iki yılda ikinci kez erken parlamento seçimine gidecek

A+A-

Siyasi krizin sürdüğü Bulgaristan, son iki yılda ikinci kez erken genel seçime gidiyor.

Bulgaristan'da 5 Ekim'de yapılacak erken parlamento seçimlerine ilişkin siyasi parti kampanyalarında sona doğru yaklaşılıyor.

Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH) lideri Lütvi Mestan, çalışmalarına ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, "Bulgaristan geniş bir koalisyon hükümetine ihtiyaç duyuyor. Tek partili hükümet beklenen reform yükünü kaldıramaz" dedi.

Mestan, Bulgaristan'da 1989 yılında sona eren komünizm döneminin son diktatörü Todor Jivkov rejiminin çöküşünün üzerinden 25 yıl geçmiş olmasına rağmen azınlıkların bazı konularda halen hakları için mücadele vermek zorunda olduklarını belirtti.

Türk ve Müslümanları asimile etmeye çalışan komünist rejiminin bu insanları Türkiye'ye kovmaya çalıştığını hatırlatan Mestan, "Bu yüzden bugün Türkiye'de yaşayan yüzbinlerce soydaşımızın aslında göçmen değil, sürgün olduklarını düşünüyorum. Çünkü onlar kendi isteğiyle değil, rejimin baskısı altında sınır dışı edildiler" diye konuştu.

Mestan, Avrupa Birliği'nin en yoksul ülkesi olan Bulgaristan'da halkın artık yaşanan siyasi ve ekonomik krizden usandığını söyledi. Bulgaristan'ın AB ve NATO üyesi olarak profilinin pekiştirilmesi için gelecekteki 8-10 yıllık bir istikrar dönemi için sağlam bir yönetimin şart olduğunu ifade eden Mestan, sözlerine şöyle devam etti:

"Halkımız ülkede sık sık yapılan seçimlerden yoruldu. Bulgaristan geniş bir koalisyon hükümetine ihtiyaç duyuyor. Tek partili hükümet beklenen reformların yükünü kaldıramaz. Bulgaristan'da bundan sonra tek partili bir hükümet uzun ömürlü olamaz."

"Eğer HÖH iktidar ortağı olmazsa, yeni hükümet de uzun ömürlü olamayacak" diyen Mestan, "Partimiz iktidarda değilse, seçmenimiz kendini rahatsız hissediyor" ifadesini kullandı.

"MESAFELİ DURUŞ GEÇMİŞTE KALDI"

Türkiye ile münasebetlere ilişkin soruları da yanıtlayan Mestan, "partisinin bir dönem Türkiye ile ilişkilerde mesafeli durduğunu kabul ettiğini ancak bunun geçmişte kaldığını" söyledi.

Türkiye-Bulgaristan ilişkilerine büyük önem verdiklerini belirten Mestan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin de büyük önem taşıdığını kaydetti. Mestan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sağolsun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çankaya'da bizleri karşıladı, milletimiz de rahatladı. Sadece biz (HÖH) değil, tüm siyasi güçler Türkiye ile iyi bir diyalog kurmalı. Ankara ile görüşsünler, Türkiye'nin komşu dost ve müttefik olduğunu görsünler."

Türkiye'ye karşı önyargılı davranan siyasetçilere de seslenen Mestan, Berlin Duvarı'nı ima ederek, "bazı siyasetçilerin zihinlerinde yeni duvarlar inşa ettiklerini" söyledi.

BULGARİSTAN'DAKİ SİYASİ KRİZ

Bulgaristan son iki yılda ikinci kez erken parlamento seçimine gidecek. Ülkede 2013 yılının mayıs ayında yapılan bir önceki erken seçimlerin ardından haziran ayında, Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) ve HÖH'ün desteği ile kurulan Plamen Oreşarski hükümeti, aldığı siyasi kararlardan ötürü sürekli kitle protestoları baskısı altında kaldı.

Oreşarski hükümeti, muhalefet baskıları nedeniyle sadece bir yıl iktidarda kalabildi.

Aylarca süren protestoların ardından BSP ile HÖH arasında görüş ayrılığı yaşanması nedeniyle Oreşarski, temmuz ayında istifa etmek zorunda kalmıştı. Ortaya çıkan siyasi kriz nedeniyle Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev parlamentoyu feshederek, ülkeyi 5 Ekim'de yapılacak erken seçimlere hazırlayacak geçici teknokratlar hükümeti görevlendirmişti.

(AA)

Bu haber toplam 1124 defa okunmuştur