1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. İki Kardeş; Portakal ve Mandalina
İki Kardeş; Portakal ve Mandalina

İki Kardeş; Portakal ve Mandalina

İki Kardeş; Portakal ve Mandalina

A+A-

 

Dilara Topcan

Meyveler, sağlıklı bir beslenme programının olmazsa olmazları… Özellikle de ara öğünlerimizin vazgeçilmez elemanları olan bu tatlı doğa harikalarının zengin vitamin, mineral ve posa içeriklerinden ötürü vücut sistemimize bir dizi faydası bulunuyor. Doğa da sağolsun her mevsimde türlü türlü meyvelerini vücudumuzun ihtiyacına göre bizlere cömertçe sunmayı sürdürüyor… 
Peki kış denince sizin aklınıza ilk olarak hangi meyve alternatifleri geliyor? Sanırım  tupturuncu görünümü ve adeta birer sağlık deposu oluşlarıyla portakal ve mandalina sizin de benim gibi aklımıza ilk gelen kış meyveleri arasında yer alıyordur…  İşte bugünkü yazımızda bu güzel kış mevsiminde doğanın bizlere bol keseden sunduğu portakal ve mandalina ikilisinden kısaca bahsediyor olacağız…

PORTAKAL MI MANDALİNA MI?

İkisi de, çünkü hem portakal hem de mandalina esasında içerik bakımından benzer özelliklere sahipler. Besin içeriği oranları bakımından bazı farklılıkları olsa da yine de bu iki güzel meyvenin vücut adına hizmet ettikleri birçok ortak görev bulunuyor. Örneğin ikisi de birer C vitamini deposu olmaları ve yüksek antioksidan içerikleriyle bağışıklık sisteminin en yakın dostları arasında yer alıyor… 

KISACA FAYDALARI NELER?

Bu iki değerli meyvenin faydalarına kısaca göz atacak olursak;

-Antioksidan cennetidirler.
-Özellikle C vitamini yönünden zengindirler.
-Hastalıklara karşı koruyucu etkiye sahiptirler.
-Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcıdırlar.
-Posa bakımından zengindirler.
-Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcıdırlar.
-Cilt sağlığına katkı sağlarlar.
-Kansere karşı koruyucu etkiye sahiptirler.

C VİTAMİNİ DEPOSUYLA DEMİR EMİLİMİNİ DE ARTIYORLAR!

Bilindiği gibi C vitamini demir minerali emilimini artırıyor. Bu sebeple özellikle C vitamini bakımından zengin besinlerle birlikte demir minerali içeren gıdaları beraber tüketmenin önemini özellikle demir düşüklüğü sorunu yaşayan bireyler için öneriyoruz.
İşte tam da bu noktada portakal ve mandalina yine imdadımıza yetişiyor. Özellikle ana yemeklerinizle birlikte hazırladığınız salatanıza daha fazla C vitamini katmak adına bir miktar portakal ya da mandalina suyu da ilave edebilirsiniz (limon suyu yerine ya da limon suyuna ek olarak). Bu sayede yemekle birlikte alacağınız demirin emilimini de bol C vitamini içeren salatanızla daha da artırmış olacaksınız (her türlü salatanın limon dahil diğer birçok malzemesi de C vitamini bakımından zengindir, unutmayalım).
Ya da benzer bir şekilde demir takviyesi alıyorsanız bu takviyeyi portakal ya da mandalina tüketimi eşliğinde alabilir, takviye olarak aldığınız demirin vücudunuz tarafından çok daha iyi emilmesini sağlayabilirsiniz (not: bu konuda doktorunuza da danışınız).

PEKİ SADECE ‘SUYUNU’ TÜKETMEK NE KADAR SAĞLIKLI?

Bildiğiniz gibi meyveleri posalarıyla birlikte tüketmek her zaman için çok daha faydalıdır çünkü posa sindirim sistemine dost olmanın yanısıra kan şekerinin de daha yavaş yükselmesini sağlar. Bu sayede kan şeker düzeyi sürekli olarak dengede kalır ve bu durum da tokluk hissini sağlayarak kilo yönetimi konusunda da bizlere yardımcı olur.
Bazı durumlarda bu iki meyveyi posasıyla beraber tüketme problemi ortaya çıkabilir (çiğnemede problemler, ağızda yaralar, yaşlılık vb.). İşte bu durumda tabii ki sadece suyundan da yararlanmak mümkündür. Tabii vücudunuzda bu şekilde tüketime mani olabilecek ‘diyabet rahatsızlığı’ gibi bir faktör  bulunmaması koşuluyla…

PORSİYON MİKTARLARI NE OLMALI?

Sağlıklı beslenmede porsiyon miktarlarını iyice benimsemenin de önemi büyüktür. Bu durum tabii ki meyveler için de geçerlidir (‘meyvedir sağlıklıdır dilediğimiz kadar yiyebiliriz’ düşüncesi son derece hatalıdır). Örneğin 1 adet orta boy portakal veya 2 küçük boy mandalina 1 porsiyon meyve hakkınıza eşdeğerdir. Bunun yanısıra her iki meyvenin ½ su bardağı kadar suyu da 1 porsiyon meyve hakkınıza denk bir orandır. Kısacası bu miktarlardan da anlaşılacağı gibi meyveyi suyuna kıyasla bütün haliyle tüketmek hem çok daha sağlıklı hem de çok daha doyurucu bir alternatif olacaktır.

KABUKTAKİ MUCİZEYİ DEMLEYİN!

Tüm bunların yanısıra portakal ve mandalina kabuklarını çöpe atmayın, onlardan da yararlanın. Özellikle bu antioksidan zengini kabuklardan hazırlayacağınız çaylar gerçekten de içerisinde bulunduğumuz kış mevsiminde vücut direncinizi daha da güçlendirmek adına büyük katkı sağlayacaktır.

SUYUNUZA DİLİMLEYİN

Bu iki kardeş meyveyi dilimleyerek suyunuza da katabilir ve suyunuzu daha lezzetli  ve sağlıklı bir hale dönüştürebilirsiniz. Bilindiği gibi C vitamini suda çözünen bir vitamindir ve bu vitaminden zengin olan portakal ve mandalinayı da dilimleyip suyunuza kattığınız anda içeriklerinde bulunan C vitamini hemen suyunuzda çözünecek ve ‘C vitamini bakımından zengin bir içme suyu’ elde etmiş olacaksınız. Kısacası bu güzel meyveler suyunuza da lezzet katmanın yanısıra suyun antioksidan kapasitesini de artırmış olacak ve dolayısıyla sağlığınızı da güçlendirmeye destek sağlayacaktır.

MİDE PROBLEMİ YAŞAYANLAR DİKKAT!

C vitamininin diğer adı askorbik asittir. Kısacası C vitamini asidik yapısından ötürü mide problemi yaşayanları çoğu zaman rahatsız edebilir. Bu sebeple portakal ve mandalina tüketimi bu probleme mensup kişilerce daha dikkatli bir biçimde tüketilmelidir. Bu konuda da kesinlikle bir uzmana danışıp tüketimi ona göre ayarlamak yine en doğrusudur.

DİŞ ETİ KANAMALARI C VİTAMİ EKSİKLİĞİYLE İLGİLİ OLABİLİR!

Eğer siz de sürekli  olarak diş eti kanamalarından şikayetçiyseniz, beslenme düzeninizi ve özellikle de C vitamini alımınızı sorgulamalısınız. Bu doğrultuda ilk etapta doktorunuza danıştıktan sonra beslenme programınızdaki C vitamini içeriğini de artırmanız size fayda sağlayacaktır.
Hepimiz için sağlık dolu çok güzel bir hafta diliyorum…

Bu haber toplam 6305 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 246. Sayısı

Adres Kıbrıs 246. Sayısı