1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İki eski bakan hakkında yolsuzluk iddiası
İki eski bakan hakkında yolsuzluk iddiası

İki eski bakan hakkında yolsuzluk iddiası

İngiltere'nin eski dışişleri bakanlarından Jack Straw ve Sir Malcolm Rifkind'in, hayali bir şirket yararına siyasi nüfuzlarını kullanmak karşılığında binlerce sterlin talep ettikleri iddia edildi.

A+A-

 

İngiltere'nin eski dışişleri bakanlarından Jack Straw ve Sir Malcolm Rifkind'in, hayali bir şirket yararına siyasi nüfuzlarını kullanmak karşılığında binlerce sterlin talep ettikleri iddia edildi.

Yolsuzluk iddiası, Daily Telegraph gazetesi ile Channel 4 Dispatches programının ortaklaşa yürüttüğü araştırma ve gizli kamera görüntüleriyle ortaya çıktı.

Gizli kamerayla kaydedilen görüntülerde muhabirler, kendilerini hayali bir Çin firmasının yetkilileriymiş gibi tanıtıyor. Görüntülerde Jack Straw, "Daha önce de bir şirket için AB kurallarını değiştirmek konusunda nüfuzunu kullandığını ve bunun için yılda 60 bin sterlin aldığını" söylüyor. Muhabirin ücretini sorması üzerine Straw, "Normalde konuşma yaptığım zaman günde 5 bin sterlin alıyorum" diyor.

Sir Malcolm Rifkind ise görüntülerde "Dünyadaki tüm İngiliz büyükelçileriyle görüşme ayarlayabileceği" sözünü verirken görülüyor. Muhafazakar Parti'nin Kensington bölgesi milletvekili ve parlamentonun İstihbarat ve Güvenlik Komisyonu Başkanı olan Rifkind, "Kimse bana maaş vermiyor, ben de kendi gelirimi kazanıyorum" ifadesini kullanıyor. Rifkind, yarım günlük ücretinin 5-8 bin sterlin arasında değiştiğini kaydediyor.

Hakkındaki yolsuzluk iddialarını reddeden Rifkind, "Utanacak bir şeyinin olmadığını, iddiaların asılsız olduğunu" söyledi. Rifkind, BBC Radyo 4'e yaptığı açıklamada, hayali şirketin teklifini kabul etmediğini, "ön görüşmede" bulunduğunu belirtti. Muhafazakar Parti yetkilileriyle bugün hakkındaki iddiaları görüşmesi beklenen Rifkind, komisyon üyelerinden talep gelmedikçe İstihbarat ve Güvenlik Komisyonu başkanlığından istifa etmeyeceğini dile getirdi.

Mayıs ayında yapılacak genel seçimde milletvekilliği için aday olmayacağını daha önce açıklayan İşçi Partili Jack Straw da yolsuzluk iddialarını reddederek, "Yanlış bir şey yapmadığını, her şeyin kurallara uygun olduğunu" ifade etti. Straw, kendilerini Çinli bir firmanın yetkilileri olan tanıtan muhabirlere, milletvekilliğini bıraktıktan sonra danışmanlık görevini yapabileceğini söylediğini kaydetti.

Muhabirlerin kendilerini "PMR" isimli hayali bir Çin iletişim ajansının çalışanları olarak tanıttığı gizli görüntülerin tamamının bu akşam Channel 4'da yayınlanması bekleniyor.

(AA)

Bu haber toplam 1326 defa okunmuştur