1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. "İdlib’deki kimyasal saldırıda kullanılan gaz sarin"
"İdlib’deki kimyasal saldırıda kullanılan gaz sarin"

"İdlib’deki kimyasal saldırıda kullanılan gaz sarin"

TC Sağlık Bakanlığı, Suriye’de muhaliflerin hakimiyetinde bulunan İdlib’deki saldırıda kullanılan kimyasal gazı sarin olarak belirledi.

A+A-

TC Sağlık Bakanlığı, Suriye’de muhaliflerin hakimiyetinde bulunan İdlib’deki saldırıda kullanılan kimyasal gazı sarin olarak belirledi.

Muhaliflerin elindeki İdlib’e düzenlenen saldırıda 150 kişi yaşamını yitirmişti. Muhalifler ve Batılı ülkeler kimyasal silah kullanıldığını savundukları saldırıdan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı sorumlu tutarken Rusya, Suriye ordusunun muhaliflerin elindeki kimyasal silah deposunu vurduğunu savunmuştu.

Saldırı üzerine yeni Amerikan yönetimi ilk kez Suriye’ye müdahale sinyali vermişti.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, kimyasal saldırı iddiasını kesin bir dille reddederken El Nusra Cephesi ve IŞİD’in Irak ve Türkiye’den kimyasal silah satın aldığını öne sürmüştü.

Hürriyet’ten Meltem Özgenç’in haberine göre Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada patlama sonrasında Türkiye’de 34 kişinin tedavi altına alındığını, bunların üçünün ağır yaralı olarak kaldırıldıkları hastanede hayatlarını yitirdikleri belirtildi.

Bakanlık, tahlillerin ilk sonuçlarına göre yaralı olarak Türkiye’ye getirilen Suriyelilerde sarin gazına rastlandığını duyurdu: “İlk tahlil sonuçlarına göre hastalarda kimyasal maddeye (Sarin) maruz kaldıklarını düşündüren bulgulara rastlanmıştır. Adana Adli Tıp Kurumunda 3 cenazeye, Uluslararası Kimyasal Silahları Önleme Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü yetkililerinin refakatiyle otopsi işlemi yapılmıştır. Otopside ilk bulgular olarak akciğer ödemi, akciğerlerin ağırlıklarında artış ve akciğerde kanama tespit edilmiştir. Bu tespitler, yaralanmanın kimyasal silah kullanımına bağlı olduğunu düşündürmektedir.”

Tahlillerin vücut dokuları ve sıvılarından alınan örneklere gerekli kimyasal ve toksikolojik incelemenin yapıldığı vurgulanan açıklama şöyle sonlandırıldı: “Kimyasal Silah Önleme Örgütü tarafından alınan örnekler kendilerince Lahey’de tetkik edilecektir. Tahlil ve otopsi sonuçları kamuoyu ile paylaşılacaktır.”

Bu haber toplam 2454 defa okunmuştur
Etiketler : ,