1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Hükümetten CAS çalışanlarına GÜVENCE
Hükümetten CAS çalışanlarına GÜVENCE

Hükümetten CAS çalışanlarına GÜVENCE

YORGANCIOĞLU: “Sonuç olarak yapılan değerlendirmelerde HAVAŞ’ın hisselerini devralmayı ve önümüzdeki günlerde havaalanında CAS’ın yeniden iş yapabilir noktaya gelmesi için değişik havayolları ile görüşmeyi ve aynı zamanda CAS’ın yeniden değerlendirilmesin

A+A-

İşten durdurulan CAS çalışanları dün sabah yine Başbakanlık önünde eyleme gitti. Bakanlar Kurulu’nda alınan kararı eylemciler arasına katılan Başbakan Yorgancıoğlu ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş bizzat açıkladı:

“CAS’a ortak hisseler devir alınacak, şirkete müşteri aranacak”

 


Didem MENTEŞ
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Cyprus Airport Services (CAS) şirketine ait % 49’luk hissenin de devlet tarafından devir alınacağını söyleyerek, şirketin hizmet verebilmesi için ülkeye uçuş yapan tüm havayolları şirketleriyle görüşme yapılacağını açıkladı.
CAS Yönetim Kurulu tarafından ay sonu işten durdurulacak olmaları nedeniyle sokağa inen 169 çalışan, dün yine Başbakanlık önünde 7 saatlik eyleme giderek, şirketle ilgili Bakanlar Kurulu’nda çıkacak kararı bekledi.
Sabah saatlerinde toplanan Bakanlar Kurulu, 5 saatlik bir süreden sonra toplantıya ara verirken, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, çalışanların beklediği haberi bizzat eylem yerinde açıkladı.
Yorgancıoğlu, sonuç olarak yapılan değerlendirmelerde HAVAŞ’ın hisselerini devralmayı ve ileriki günlerde havaalanında CAS’ın yeniden iş yapabilir noktaya gelmesi için değişik havayolları ile görüşmeyi ve aynı zamanda CAS’ın yeniden değerlendirilmesini gündeme aldıklarını vurguladı.
Yorgancıoğlu, CAS çalışanlarının bayram öncesi maaşlarının da ödeneceğini vurguladı.
Serdar Denktaş da  yaptığı açıklamada, “Bakanlar Kurulu içerde aldığı kararla düne kadar belki işsiz kalmayla karşı karşıya olan bu 169 kişinin işe devam etmesini ve devletin de arkasında olduğunu karar altına aldı” dedi.


7 saat süren bekleme
Kıbrıs Türk Kamu Çalışanları ve Hava Taşıyıcıları Sendikası (Hava- Sen), 169 CAS çalışanının ay sonu durdurulacak olması nedeniyle Bakanlar Kurulu toplantısı öncesi Başbakanlık önünde sabah eylem başlattı. Hava- Sen’in bağlı olduğu Türk- Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, eylemde yaptığı konuşmada, Bakanlar Kurulu’ndan, CAS çalışanlarının devlet güvencesi altında olduğu açıklamasını beklediklerini kaydetti.  Bıçaklı, beklentilerinin, Bakanlar Kurulu’ndan “CAS çalışanları falan tarihten itibaren görevlerine dönecek, her halükarda CAS devletindir, dolayısıyla CAS çalışanları da devlet çalışanıdır. Bu çalışanlar devlet güvencesi altındadır” şeklinde bir açıklama çıkması olduğunu ifade etti. Hava-Sen üyesi CAS çalışanlarının eylemine, Türk- Sen üyesi diğer sendikaların temsilcileri de destek verdi. Bakanlar Kurulu’nun uzun sürmesine tepki gösteren eylemciler, bir ara Başbakanlık binasının demir kapısını sökmeye yeltenirken, polis tarafından engellendi.

Başbakan ve yardımcısı bizzat eylem yerinde kararı açıkladı
Bakanlar Kurulu’na 5 saat sonra ara veren Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ve Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş, eylem yapan CAS çalışanlarının yanına giderek Bakanlar Kurulu’nda alınan kararı açıkladı. Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu öncesi Hükümet olarak CAS çalışanlarının geleceğinin olduğu yönünde bir anlayışa sahip oldukları için dünkü eylemin bir anlamı olmadığını belirterek, “biz zaten bununla ilgili olumlu karar üretmeye çalışıyoruz yani bunun aksi bir karar üretecek olsak ya da sizlere olumsuz davranış içerisinde olsak zaten bunu hak ederdik” dedi. Sonuç olarak yapılan değerlendirmelerde HAVAŞ’ın hisselerini devralmayı ve önümüzdeki günlerde havaalanında CAS’ın yeniden iş yapabilir noktaya gelmesi için değişik havayolları ile görüşmeyi ve aynı zamanda CAS’ın yeniden değerlendirilmesini gündeme aldıklarını söyledi. Yorgancıoğlu, “daha öncede bu süreçte CAS’ın hizmet vereceği havayollarının, yeniden geriye almaya çalışırken aynı süreçte yeni bir ortak da bulabilmek için bir çaba ortaya koyacağız. Dolayısıyla biz sizlerin mağdur olmaması için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada elimizden geleni yerine getirmeye çalışacağız” dedi.

Yorgancıoğlu:“Maaşlar ödenecek”
Başbakan’ın bu açıklamasından tatmin olmayan eylemciler, “sonuç nedir” diye sordu. Başbakan, HAVAŞ’ın hisselerinin alınacağını yineleyerek, “bu demektir ki bu iş devam ediyor. Bugün Bakanlar Kurulu bittikten sonra da sizin hizmet vereceğiniz havayolları ile ilgili Başbakan Yardımcımız görüşme yapacak ve rekabet koşullarının da yaratılabilmesi için de yalnızca bir tek firmasının değil birden fazla müşterisi olması için elinden geleni yapacak” dedi.  Maaş konusunda yöneltilen sorular üzerine konuşmasına devam eden Yorgancıoğlu, CAS çalışanlarının bayram öncesi maaşlarının da ödeneceğini vurguladı.

Gergin dakikalar
Çalışanların gergin konuşmaları üzerine Türk-Sen Başkanı Aslan Bıçaklı sözü alarak, çalışanların haklı olarak bir beklentileri olduğunu söyledi. Bıçaklı, “Anlıyorum bir çaba var ancak bu çalışan da şu mesajı veriyor. ‘Evet arkadaşlar CAS devletin bir şirketidir. CAS görevlerine, hizmetlerine devam edecek, burada çalışan arkadaşlar da devletimizin güvencesindedir. Dolayısıyla bu 3’ü ya da 8’inde olur, siz işinize devam edeceksiniz’. Sizden insanların beklentisi budur” dedi. Bunun üzerine Başbakan Özkan Yoragncıoğlu da Hükümet olarak söylediklerinin aynen bu olduğunu, CAS çalışanlarının devletin himayesi altında olduğunu ve Başbakan Yardımcısı’nın havayolları şirketiyle konuşarak CAS’dan hizmet almalarını sağlamaya çalışacağını yineledi. Yırgancıoğlu,“hizmet satmadığımız, gelir elde etmediğimiz bir koşulda ne CAS kalır orta yerde ne de bir başka şirket” dedi.

Denktaş: “Görüşmeleri sürdürüyoruz”
Bu arada Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş da şunları söyledi: “Bu şirketin alacakları var, elinde parası da var. Bunların tümü maaşları ödemenize yeter. Ve şuanda bu maaşların tahsil edilmesi için görüşme devam ediyor. şuanda biz buradayken bile görüşmeler devam ediyor, yarın da devam edecek. Bu alackları alacağız ve sizin diğer çalışanlar gibi bayrama bu ayki maaşlarınızla girmenizi sağlayacağız. Geriye kalan bu şirketin hiçbir işlem yapmadan, müşterisi olmadan devam edebileceğini size kimse söyleyemez. Bu nedenle ben bugün Bakanlar Kurulu bittiği andan itibaren ülkemize uçuş yapan tüm şirketlerle görüşerek, CAS’ın Ağustos ayından itibaren bu 1’i olmaz 5’i olur, o tarihten itibaren müşterili bir şekilde en az % 40 Pazar payına sahip bir şekilde çalışmasını sağlamak zorundayız. Ondan sonrası yeni bir iç düzenlemeye ihtiyaç olduğumuz bir dönemdir, onu da sizlerle konuşarak yapacağız. Kimseyi sokakta bırakmama üstünde en büyük uğraşı vererek, bir sonuca ulaşmaya çalışacağız”

“Devlet çalışanların arkasındadır”
Bu arada çalışanların ‘laf atmaları’ üzerine rahatsızlık duyan Başbakan Yorgancıoğlu,kendilerinin sorunu çözmeye çalıştığını ancak başkalarının arapsaçına döndürdüğünü, bunun doğru olmadığını ifade etti. Bunun üzerine Aslan Bıçaklı, “Sayın Başbakan geçmişte bu süreci beraber yaşadık” demesinin hemen ardından, Özkan Yorgancıoğlu “geçmişte bu süreci beraber yaşadık ama biz o süreci yaşadığımızda, burada olanlara terörist  erlerdi. Biz sizin ayağınıza geliyoruz derdimizi anlatamaya çalışıyoruz” dedi. Çalışanlar “doğrudur” diyerek destekledi.
Bunun üzerine Aslan Bıçaklı “yapılan doğrudur ancak sizde bu ülkenin yöneticileri olarak takdir edeceksiniz ki, şuanda bu insanlar işini kaybetmiş kişilerdir” dedi.

Serdar Denktaş da  Aslan Bıçaklıya doğru yönelerek, “Aslan Bıçaklı, Bakanlar Kurulu içerde aldığı kararla düne kadar belki işsiz kalmayla karşı karşıya olan bu 169 kişinin işe devam etmesini ve devletin de arkasında olduğunu karar altına aldı” dedi.
Bıçaklı da “işte budur, açık açık bunu söyleyin. İnsanlar bunu ister” dedi. Denktaş da “bu insanlar bunu ister, şimdi gidecek basın başka bir şey yazacak, ben yarın oturduğumda pazarlık yapayım, zorda kalacağım. Laf anlayın be arkadaşlar, tamamdır” demesi üzerine çalışanlar alkış tuttu.

----------------------------------------------

Bıçaklı: “Gelinen noktada sonuç alıcı kararlar alınmıştır”

Başbakan Yorgancıoğlu ve başbakan Yardımcısı Denktaş, eylemcilere yaptıkları açıklama sonrası yeniden Bakanlar Kurulu’na katılmak üzere binaya yürüdü.
Ardından Türk-Sen Başkanı Aslan Bıçaklı, basın açıklaması yaparak şunları söyledi: “ Bizim istediğimiz maaşların elbette bayramdan önce ödenmesiydi ama en önemlisi devletin güvencesi altında olmamızı duymak isterdik ve CAS şirketinin de diğer ortağından da hisselerini alarak, devam edeceği konusunda da garanti isterdik. Bu ülkenin Başbakanı ve Başbakan Yardımcısı basının önünde geldi, bunları söyledi. Bunların yaparlarsa ne ala yapmazlarsa mualla. Yani eğer bu noktadan sonra bu ülkeyi yöneten Başbakan ve Başbakan Yardımcısı Bakanlar Kurulu kararı alır, bu hisselerin yarısı satın alınsın ve devam etsin şirket diyorsa ve bu noktadan sonra eğer yapılamazsa benim artık bu ülkede söyleyecek bir şeyim kalmaz. Ama şuanda gelinen noktada sonuç alıcı kararlar alınmıştır. Biz demek ki önümüzdeki günlerde bu sonuç alınacak, inşallah umut erdim ki yine buralara gelmemize gerek kalmaz ve bu sorun çözülmüş olur”

Bu haber toplam 1934 defa okunmuştur