1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. 'Hükümet devam edecek, MUTABAKAT VAR'
Hükümet devam edecek, MUTABAKAT VAR

'Hükümet devam edecek, MUTABAKAT VAR'

“Yerel seçimden sonra UBP ile hükümet alternatifi gündeme getirildi ve orada kesin bir dille bunun gündeme gelmeyeceğini, mevcut hükümetin devam etmesi gerektiğini ortaya koydum. Merkez Yönetim Kurulu’ndan karar da o şekilde çıktı”

A+A-

Demokrat Parti Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı, Turizm Ekonomi ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, DP’deki kimi farklı görüşlere rağmen mevcut hükümetin devamının 'zorunluluk olduğunu' söyledi, hükümet krizi iddialarına son noktayı koydu.

 

YENİDÜZEN (Özel)

Demokrat Parti Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı, Turizm Ekonomi ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, DP’den gelen çatlak seslerin aksine mevcut hükümetin devamının 'zorunluluk olduğunu' söyledi, hükümet krizi iddialarına son noktayı koydu. YENİDÜZEN ekibi ile bir araya gelen Denktaş ülke siyasetine ilişkin yorumlar ve saptamalar yaptı.
“Özkan Bey’le özellikle son zamanlarda yaptığımız görüşmelerde bu hükümetin devam ettirilmesi konusunda da bir görüş birliğimiz var” diyen Denktaş DP Genel Sekreteri Hasan Taçoy'un hükümete karşı sergilediği olumsuz tavra ilişkin ise “Bizim kanatta özellikle bunu yatıştırmaya çalışıyorum, yani dışa karşı bu şekilde beyanatların verilmemesi gerekir” dedi.
Yerel seçimden sonra DP’de hükümetin devamı yönünde bir oylama yapıldığını da ilk kez açıklayan Denktaş  “Seçimden sonra, yerel seçimden sonra özellikle ilk toplantıda bu gündeme getirildi ve orada kesin bir dille bunun gündeme gelmeyeceğini, mevcut hükümetin devam etmesi gerektiğini ortaya koydum. Merkez Yönetim Kurulu’ndan karar da o şekilde çıktı” şeklinde konuştu.
İç siyasetten, hükümet icraatlarına kadar hemen hemen her konuda samimi açıklamalar yapan Denktaş'la röportajımızın ilk bölümü şöyle:

• Cenk MUTLUYAKALI: Yaptığımız röportajda Başbakan ısrarla ‘Bu Hükümet sonuna kadar gidecek, halk yararına programını uygulayacak, hizmet yapacak bir sorunumuz yok’ demişti… DP Genel Sekreteri özellikle ve belirli çevreler bu hükümetten şikayetçi… Sizin Hükümet’e ve partinizin içindeki bu yaklaşımlara bakışınız nedir?
• Serdar DENKTAŞ:
Her iki partinin içinde de bu yaklaşımlar var, bu yaklaşım içinde olanlar var. Parti başkanları olarak Özkan Bey’le özellikle son zamanlarda yaptığımız görüşmelerde bu hükümetin devam ettirilmesi konusunda da bir görüş birliğimiz var. Geçen yıl Ağustos- Eylül’de göreve başladık, çok kısa bir süre sonra bu 360’lar gündeme gelir gelmez orada dağınıklık başladı. Partililer arasında çatışmalar başladı, iki partinin milletvekilleri arasında, yetkilileri arasında… O biraz itibar kaybettirdi bize işin doğrusu. Sıkıntılar var mı, vardır ama bu Hükümet’in devamı da bir zorunluluktur. Elbette ne CTP bize, ne de biz CTP’ye mahkum konumda da değiliz ama ülkenin daha iyi, daha istikrarlı bir yapıya kavuşması açısından da bu sorumluluğum iki parti başkanı tarafından da üstlenilmesi gerekiyor. Bu anlamda da Özkan Bey’le bir görüş birliğimiz var.

Parti yetkili kurulları oturur başka türlü kararlar üretir gün güle, şimdiden onu öngörmek ve böyle bir şey olabilir demek doğru olmaz ama Özkan Bey’in  söylediği doğru, benim muhatabım da Özkan Bey’dir, ben de onun muhatabıyım. İki parti başkanı olarak da hükümeti devam ettirme konusunda kararlıyız.

• Cenk MUTLUYAKALI: Genel Sekreterinizin sürekli ‘Ben bu Hükümet’e güvenmiyorum’ tekrarıyla halk nasıl benimseyecek ki bu Hükümet’i?
• Serdar DENKTAŞ:
Bizim kanatta özellikle bunu yatıştırmaya çalışıyorum, yani dışa karşı bu şekilde beyanatların verilmemesi gerekir. Aynı hassasiyet CTP kanadında çok görünmüyor, verilen beyanatlar bu kez de bunları tahrik ediyor. E siz gazeteciler de rahat durmazsınız…  Habire dürtüklersiniz… Özkan Bey’in örneğin ‘DP içinde iki kanat var’ açıklaması ki ben yurt dışındaydım o esnada, bizimkileri bayağı çileden çıkardı. Gitmeden önce kesin talimatım vardı, ‘Kimse Hükümetle ilgili tek bir söz etmeyecek’ diye… Ben gelinceye kadar da cevap vermediler ama dün müydü, bugün müydü, Hasan Bey nihayet böyle bir şeyler söyledi.

Bunlar söylenecek, belki parti tabanlarında bir kısım insanımızın, beklentisi de o yöndedir. Onları tatmin etmek için de söylenen sözler olarak görürüm zaman zaman… Bu hükümeti devam ettirme açısından esas kararlılık partinin en üst seviyesinde vardır.

• Fayka ARSEVEN: Hükümetin devam ettirilmemesi için gerekçeleri nedir?
• Serdar DENKTAŞ:
En büyük sıkıntı şudur, özellikle Meclis Komiteleri’nde bizim milletvekillerimiz, benim götürdüğüm önerileri dahi tartışarak ve değiştirerek geçirmeyi bir alışkanlık haline getirdiler. Ama komiteye gidildiğinde ve CTP kanadından bir bakanın bir yasa tasarısı gündeme gelir ve ‘bunun noktası virgülü değişemez, tartışamazsınız bile’ gibi bir yaklaşımla karşılaşırlar, bu kez iş başka türlü oluyor… Maalesef böyle bir tavır var. Bu son getirilen yasalar o anlayıştan tıkandı ve kaldı. Başka türlü satmaya çalışsalar da esas mesele bizim kararnameyi geçirirken yaptığımız bir sürü değişiklik var, bunlar Meclis Komitesi’nde yapılabilirdi ama izin verilmedi. ‘Hayır bu böyle geldi, böyle geçecek’ yaklaşımıyla karşı karşıya kalınca tepki koyuyorlar. ‘CTP MYK’sı mıdır Hükümeti yöneten, Meclis’i idare eden’e dönüşür tepki… İtiraf etmeliyim ki biraz da hoşnutsuzluk vardır. Kendi içimizde de ‘UBP ile hükümet kuralım’ düşüncesinde olanlar vardır. Onların da dürtüsüyle biraz abartılarak da çıkabiliyor. Ama işin esası bir Hükümetiz, evet yürütmeyiz ama karar yeri Meclis’tir. Dolayısıyla bizim Bakanlar Kurulu’ndan geçirdiğimiz her şey illa ki geldiği gibi geçecek… Böyle bir yaklaşım doğru değil.

• Cenk MUTLUYAKALI: “Merkez Yönetim’de gündeminize geldi mi, ‘UBP’yle Hükümet mi kuralım, devam mı edelim’… Konuştunuz mu?
• Serdar DENKTAŞ:
Seçimden sonra, yerel seçimden sonra özellikle ilk toplantıda bu gündeme getirildi ve orada kesin bir dille bunun gündeme gelmeyeceğini, mevcut hükümetin devam etmesi gerektiğini ortaya koydum. Merkez Yönetim Kurulu’ndan karar da o şekilde çıktı.

• Cenk MUTLUYAKALI: Karar oybirliğiyle mi çıktı?
• Serdar DENKTAŞ:
Oyçokluğuyla… Oyçokluğuyla olması kararı geçersiz kılmaz.

--------------------------------------------------------

DP'DEKİ İSTİFALAR…

'Sessiz kaldım, çünkü esas istifa gerekçelerini açıklamak istemedim'

• Fayka ARSEVEN:  Bu süreçte seçimler yaşadınız, seçimden önce istifalar oldu, sonrasında istifalar oldu. DP’nin önemli isimleri istifa etti. Bu konularda çok da açılayıcı bilgiler paylaşmadınız kamuoyuna, sessiz kaldınız…
• Serdar DENKTAŞ:
Yıllarca mücadele verdiğim arkadaşları esas istifa gerekçelerini açıklayarak küçük düşürmek istemedim. Geçmişte benimle birlikte verdikleri mücadeleye saygı gereği… Siyaset maalesef son yıllarda özellikle bayağı daraldı. Yapılan açıklamalar ile esas gerekçeler hiç birbirini tutmuyor. Çıkıp kamuoyuna ‘Bu bunu söylüyor ama esas nedeni budur’ diye bir açıklama yapmayı hiç istemedim. Sessiz kalmayı yeğledim, neticede de söndü gitti. Seçim öncesi yaşanan bir istifa furyası vardı, onu zaten çok büyük bir çoğunluğu ‘Biz böyle bir niyetle vermedik bu imzaları’ dedi, geri döndü. Bir kısmına da biz, ‘Bu yaptığı tamam değildir, bu yaptığınızın cezası dışarıda kalmanızdır’ dedik. Seçim içinde de basına düşen bazı istifalar var, onlar zaten kurultaydan beri ortadaydı. Bir kısmı Genel Seçim bittikten hemen sonra istifa etmiştir ama tazeymiş gibi basında yenilediler. Onlara da çok cevap vermek, esasını anlatmak çok işime gelmedi.

• Fayka ARSEVEN:  Sizin hatanız yok mu hiç bu istifalarda?
• Serdar DENKTAŞ:
Hatam olabilir de… Hatasız insan olur mu?.. Ama hatayı oturup konuşmak başka bir şeydir. Çoğunluğun verdiği karara uymakta tereddüt etmek başka bir şey… Hiç konuşmaksızın, o hayatı yaptığın günlerde hatta destek vermek sonra bir istediği olmayınca ortalığı yaygaraya vermek başka bir şeydir. Hatasız bir kulum iddiasında değilim, hiç olur mu hata olmasın…

• Fayka ARSEVEN: Size gelen en büyük eleştiri, ‘Alınan kararlar Serdar Denktaş tarafından alınıyor, bize de deklere ediliyor, bizim görüşlerimiz sorulmuyor. Adayları da açıklamalardan öğrendik’ gibi… Var mı sizin böyle bir tavrınız?
• Serdar DENKTAŞ:
Aday belirleme süreci tüm bölgelerle konuşarak, tek tek tüm örgüt başkanlarını çağırarak, görüşleri alınarak, o görüşleri sabahlara kadar, tek tek not ederek günün sonunda da Merkez Yönetim Kurulu da ‘Bölgenin beklediği budur’ diyerek bilgi vermek suretiyle belirlendi. Bu suçlamayı yapanlar bir kere bakacak başka partilerde daha farklı bir yöntemle mi belirleniyor. Ön seçim yaptığımız zamanlarda da, seçilmeyen gene genel başkanı suçlardı, işte ‘başkan bir liste verdi de o listeye göre seçildi’ derdi. Bunlar seçim psikolojisinin getirdiği suçlamalardır. Yanlış aday veya daha iyi sonuç alabilecek bir aday vardı da onu koymadım, bir başkasını koydum, neticede tek başıma almadım bu kararları, örgütlerle konuşarak aldım. Yanlışlar olabilir, benim de filancayı koysak daha iyi olabiliri dediğim isimler var ama örgütlere de saygı gösterdim.

-------------------------------------------------------

YEREL SEÇİM SONUÇLARI…

'İttifak tartışması zemin kaybettirdi'

• Mert ÖZDAĞ: Peki DP açısından baktığınızda yerel seçim sonuçlarını nasıl  değerlendiriyorsunuz?
• Serdar DENKTAŞ:
Bir kere o ittifak tartışması dönemi bize bayağı bir zemin kaydettirdi. Ya hiç girmeyecektik o uğraşa, ya da girdikten sonra kesin olumlu sonuç alacaktık. Ama olmadı… Her toplantıya gittiğimizde yeni bir kişi dahil oldu ve o yeni kişi yeni yeni koşullarlar sundu. Dolayısıyla, bir sonuca varamadık.

Adayları gösterdikten sonra da büyük oranda kendi içimizde vurulduk. Bazı yerlerde bize destek verenler artık bağlanmış durumdaydı, bağımsız olabilir, bir başka parti olabilir… Yerel seçimlerde biraz da kişiseldir. Ya öyle bir bağlantı içine girmişlerdi veyahutta çıkardığımız adayı kazanabilecek aday olarak görmedikleri için başka tarafa meylettiler… Kendi içimizde yeterli çalışmayı yapmayan yetkililer de çıktı. Kazanmak istediğimiz bazı yerleri de çok az oylarla kaybettik, Lefke, İskele, Paşaköy, İnönü gibi… Buralarda da kaybetme oranımız çok düşük. Erenköy’e üzüldüm ama orada yine kendi içimizden vurulduk, aynı şekilde Mehmetçik… Mehmetçik’ten çok ümidim yoktu, çok sıkıntılı gittiği belliydi.

• Mert ÖZDAĞ: Bu saydığınız yerlerin çoğu CTP’li adayların kazandığı yerler. Siz buralarda ittifak yapmayı denediniz…
• Serdar DENKTAŞ:
Yok, bu saydıklarımın çoğunda ittifak yoktu.

• Cenk MUTLUYAKALI: Ama mesela Lefkoşa’da çok ilginç bir sonuç çıktı… İttifak üçüncü geldi…
• Serdar DENKTAŞ:
İttifak çağrısına bizim partililerimiz pek uymadı, o belli…

----------------------------------------------------

LEFKOŞA BELESİYESİ SEÇİMİ SONUCU…

'DP tabanı Harmancı'ya oy verdi'

• Cenk MUTLUYAKALI: Yani daha çok oylar Harmancı’ya mı gitti?
• Serdar DENKTAŞ
: Desteğimizi daha açıklamadan önce örgütler bazında yaptığımız yoklamada da zaten çoğunluk Harmancı diyordu. Gençlik Örgütü tamamen Harmancı diyordu. Geriye kalan örgütlerin bir kısmı Kadri Fellahoğlu dedi, yani hiçbirinin aklında UBP adayı Dana yoktu. Ve hakikaten bir tek o geldi destek istedi, diğerleri hiç uğramadı bile… Neticede merkezdeki o karar yerel seçim olduğu için örgütleri pek etkilemedi ve herkes bildiği yolda devam etti. Belki bir kısmı biraz değişmiştir o kadar.

• Cenk MUTLUYAKALI: Kaç seferdir yapıyorsunuz, kaç seferdir sonrasında da röportaj yapıyoruz, ‘Keşke ittifak yapmasaydık’ lafı hep çıkar, hala bu ittifaklardan usanmadınız mı?
• Serdar DENKTAŞ:
Keşke bu gelenek otursa ve seçim öncesi ittifaklar doğal hale gelse. Gerçekten daha doğru olur.

• Cenk MUTLUYAKALI: Ama hep ittifaklardan zarar görerek çıkarsınız… Özellikle DP’yi ittifaklar hep eksiltir, azaltır…
• Serdar DENKTAŞ:
Alışmış değil çünkü toplum. O doğru… Şeye bakıyor insanlar çünkü benim amblemim budur, o ambleme vereyim. Dediğinde git başka bir ambleme ver, bir sonraki seçim eski amblemine dönüp dönmeme konusunda bir sıkıntı yaşanıyor. Ama özellikle yerel seçimlerde keşke her parti görevi daha iyi yürütebilecek aday için önceden ittifak kurabilse. Hiç değilse yerel seçimlerde, genel seçimlerde bu olmaz.

-----------------------------------------------------------------

2015 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ…

"DP'de 'biz kendi adayımızı çıkaralım' diyenler de var ama…"

• Mert ÖZDAĞ: Cumhurbaşkanlığına nasıl bakıyorsunuz ittifak açısından? Geçmişte Derviş Eroğlu’na destek konusunda bir açıklamanız vardı, bu hala geçerli mi?
• Serdar DENKTAŞ:
Parti kararı yok daha tabi ama benim kendi bakış açımdan siyaseti bana uygun olduğu için bilhassa, çıkacak diğer adaylara da bağlı ama şu anda destek veririz noktasında. Daha var seçimlere…

• Cenk MUTLUYAKALI: Değişebilir mi yani?
• Serdar DENKTAŞ: 
O gün geldiğinde alacağı karar, nasıl çıkacağı, diğer aday adayları, bütün bunlar kararı vermeden gözden geçireceklerimiz.
 
• Fayka ARSEVEN:  DP’ni adayı olmayacak mı?
• Serdar DENKTAŞ:
O da konuşuluyor şu anda, çıkaralım görüşünde olan arkadaşlar da var.

• Fayka ARSEVEN: İsim var mı?
• Serdar DENKTAŞ: 
Yok, isim konuşulmuyor ama ‘Biz kendi adayımızı çıkaralım’ diyenler de var. Biraz daha zaman var diye düşünüyorum.

• Cenk MUTLUYAKALI: CTP’ye  ‘Sibel Siber Bağımsız aday çıkarırsa destek veririz’ dediğiniz konuşuluyor… Doğruluğu var mı?
• Serdar DENKTAŞ:
Yok, öyle bir şey yok.

• Fayka ARSEVEN: Bağımsız aday olsa destek verir misiniz?
• Serdar DENKTAŞ:
Yok, yani Sibel Hanım’ın Başbakanlığı’nı öneren kişiyim, Geçici Hükümet döneminde… Ama o başka bir şey. Her ne kadar bizim kurucu üyelerimizden olsa da, böyle bir yaklaşımda bulunmam mümkün değil. Bu an için mümkün değil…

--------------------------------------------------

YARIN:
• 'Ercan’ı geri alma düşüncemden milim geri adım atmadım'
• 'Özelleştirmeden uzağız, bunu söyleyeyim'
• 'Gemiden elektrik konusu gündemde'
• '360 derece performans değerlendirmesi olacak'

Bu haber toplam 2403 defa okunmuştur