1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. Hristofyas Kanal Sim’e konuştu
Hristofyas Kanal Sim’e konuştu

Hristofyas Kanal Sim’e konuştu

Hristofyas, Türkiye’nin ortaya koyduğu tutum ile yasa dışı bir tutum sergilediğini savunarak, “Türkiye gemilerini kendi evine alıp götürmeli” dedi

A+A-

(Kanal Sim/Yenidüzen)

KANAL SİM’e konuşan Kıbrıs Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas, Türkiyenin Navtex duyurusu sonrasında Kıbrıs Rum yönetiminin müzakerelere ara vermesini doğru bir karar olarak gördüğünü belirtti. Hristofyas aktif siyasete dönmeyi düşünmediğini de söyledi.

“Aktif siyasete dönmeyi düşünmüyorum”

İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın aktif siyasete geri döneceği yönünde sinyaller verdiği ve kendisinin de aktif siyasete dönmeyi düşünüp düşünmediği sorulan Hristofyas,  “ Talat ile zıtlaşmak istemiyorum. Talat başka ben başka. Talat başka bir kominist ben başka. Ben çeşitli kademelerde partimin verdiği görevleri yaptım” ifadelerini kullandı. “Yani aktif siyasete dönmeyi düşünmüyor musunuz? diye  yeniden sorulan Hrsitofyas, “ Ben aklımın başında olduğunu düşünüyorum ve böyle bir niyetim olmadığını söylüyorum” dedi.

“Toprak konusu tartışılmadı”

Hristofyas Kıbrıs sorunu müzakere sürecinde toprak konusunun tartışılmadığını kendisi ile yapılan müzakerelerde Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun bu tartışmayı kabul etmediğini belirtti. Anastasiadis liderlğinde bu konu gündeme gelip gelmediği yönünde bilgisi olup olmadığı sorulan Hristofyas, “özünde Anastasiadis ile görüşmeler henüz yapılmış değil” dedi. 

“Talat ile önemli konularda görüş birliğine varmıştık”

Hristofyas Kıbrıs sorunu müzakere sürecinde  2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile önemli konularda görüş birliklerine vardıklarını anımsattı. Kanal Sim’e konuşan Hristofyas, Kıbrıs sorununun çok önemli bir başlığını teşkil eden Yönetim konusunda ve Başkanlık, Parlamenter temsiliyet gibi konularda uzlaşıya vardıklarını anlattı. Hristofyas, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Kıbrıs Türk toplumu liderliğini üstlenmesinin ardından , BM Genel Sekreterinin önünde görüşmelerde Talat’la bırakılan  yerden devam edeceğini söylemesine rağmen, daha sonra üzerinde uzlaşılan görüş birliklerini iptal etmeye çalıştığnı söyledi.

“Türkiye gemilerini kendi evine alıp götürmeli”

Doğalgazda yaşanan gelişmeler ile ilgili de Kanal Sim’e değerlendirme yapan Kıbrıs Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas, Türkiye’nin ortaya koyduğu tutum ile yasa dışı bir tutum sergilediğini savunarak, “Türkiye gemilerini kendi evine alıp götürmeli” dedi. Hristofyas, müzakerelerin başında Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Ortak Metini kabul etmekle zamanı uzattığını ve Cumhurbaşkanı Eroğlu’na müzakerelere en başından başlama olanağı verdiğini söyledi.Türkiye’nin Navtex duyurusu sonrasında MEB’e gemilerini göndermesi ile ilgili Kanal Sim’e konuşan Kıbrıs Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas, “ her mantıklı insan şunu görmektedir; Türkiye bu ortaya koyduğu tutum ile yasa dışı bir tutum sergilemektedir.

Uluslararası hukuku ihlal etmektedir. Gözardı edilmemesi gereken bir gerçeklik var ki, Kıbrıslı Rumlara ve Türklere ait olan Kıbrıs topraklarının % 37’si bugün Türkiye’nin istilası altındadır ve Türkiye yayınladığı Navtex duyurusu ile adeta ikinci istila çabası içerisine girmiş durumdadır. Türkiye liderliği kibirli bir tutum içerisine girip Barbaros’u ve savaş gemilerini, Kıbrıs’ın deniz bölgesine göndermemeli ve gemilerini kendi evine alıp götürmesi gerekir diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

“Biz hukuk ve siyaset yolu ile çözmeyi düşünüyoruz”

“ Peki, Güney Kıbrıs neden uluslar arası hukuka başvurmuyor mu?” şeklindeki soruya karşılık ise Hristofyas, “biz hukuk ve siyaset yolu ile çözmeyi düşünüyoruz” şeklinde yanıt verdi.
“ Anastasiadis, ortak metine dönmekle zamanı uzattı”
Hristofyas, Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Ortak Metni kabul etmekle zamanı uzattığını, Cumhurbaşkanı Eroğlu’na müzakerelere en başından başlama olanağı verdiğini söyledi.

Bu haber toplam 2273 defa okunmuştur