1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Hristodulos: “halkın gıda yeterliliği milli gerekliliktir”
Hristodulos: “halkın gıda yeterliliği milli gerekliliktir”

Hristodulos: “halkın gıda yeterliliği milli gerekliliktir”

Hristodulos, Türkiye’den su teminine karşı siyasi önlem istendi.

A+A-



“Neas Agrotikis Kinisis” (Yeni Tarım Hareketi) isimli çiftçi örgütü başkanı Takis Hristodulu, Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a su temin projesiyle ilgili gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek Kıbrıs Rum Yönetimi’ni bu konuda “uyuyor görünmekle” suçladı.

Simerini “Türkiye’den Su ve Etkileri” başlıklı haberinde Hristodulu’nun, Türkiye’den gelecek suyun siyasi açıdan ne anlama geldiğini ve Rum çiftçilere etkisinin ne olacağına dair görüşlerini aktardı.

Habere göre Türkiye’den gelecek su için siyasi açıdan “ikinci bir istila” denilebileceğine işaret eden Hristodulu, bu projenin hem Kuzey Kıbrıs’ın Türkiye’ye bağımlılığını artıracağını hem de Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına bir engel daha koyacağını savundu.

Kıbrıslı Türklere ve özellikle Türkiye kökenli Kuzey Kıbrıs vatandaşı çiftçilerin, düşük ücretle veya bedava sağlanacak su ile çok daha düşük maliyetle çok daha çeşitli tarımsal ürün üreteceklerini buna karşılık Kıbrıslı Rum çiftçilerin yüksek maliyetle üretim yaptıklarını bununla birlikte Güneyde, rekabetin etkilenmemesi adına maliyet sübvansiyesinin yasak olduğuna dikkat çekti..

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’a su temin projesini “yeni saldırı ve hatta entegrasyon çabası” olduğu gerekçesiyle şikayet etmesini ve Yeşil Hat Tüzüğü’nün bu yeni olgular temelinde yeniden müzakere edilmesini isteyen Hristodulu bütün ürünlerin üzerine geldiği bölge, üretici veya üretici grubunun adının yazılması şartını getiren bir yasal düzenleme yapılmasını da istedi. Hristodulu “Halkın gıda yeterliliği milli gerekliliktir” vurgusunu yaptı.

(TAK)

Bu haber toplam 1333 defa okunmuştur