1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Hristodulidis: “BM’nin önerileri bağlayıcı olmaz”
Hristodulidis: “BM’nin önerileri bağlayıcı olmaz”

Hristodulidis: “BM’nin önerileri bağlayıcı olmaz”

Hristodulidis, BM tarafından sunulacak her türlü köprü kurucu önerinin “bağlayıcılığı ya da resmi boyutu olmayacağını” iddia etti.

A+A-

Kıbrıs Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından sunulacak her türlü köprü kurucu önerinin “bağlayıcılığı ya da resmi boyutu olmayacağını” iddia etti.

Simerini ve diğer gazeteler, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin BM Genel Kurulu çerçevesinde Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla gerçekleştirdiği görüşme sonrasında yaptığı açıklamalara, Kıbrıs Rum hükümetinden açıklama ve siyasi partilerinden ise tepki geldiğini yazdılar. Gazetenin haberinde göre, Kıbrıs Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulidis dün konuya ilişkin çeşitli basın organlarına yaptığı açıklamalarda, BM’nin Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri çerçevesinde sunacağı her türlü köpür kurucu önerinin “bağlayıcı olmadığını ve resmi boyutunun olmayacağını” iddia etti. Hristodulidis, bu önerilerin, 11 Şubat Ortak Açıklaması’na göre “hiçbir şekilde hakemlik teşkil etmediğini” savundu. BM’nin iyi niyet misyonu çerçevesinde sürece yardımcı olmak istediğini ve iki tarafa yardımcı olmak amacıyla sözlü önerilerde bulunabileceğini belirten Hristodulidis, ancak bu önerilerin hiçbir şekilde bağlayıcılığı ya da resmi boyutu olmayacağını öne sürdü. Eide’nin sözlerinin yeni bir şey olmadığını ve BM’nin destekçi rolü dahilinde yer aldığını ifade eden Hristodulidis, önerilerin sözlü olacağını fakat hiçbir şekilde bağlayıcılıkları bulunmayacağını iddia etti.

ABD’yle ilerlemiş diyalog

Habere göre Hristodulidis, açıklamasında ABD’yle ilişkilere de değindi ve ABD’yle, ikili ilişkileri güçlendirme ve yakın zamanda duyurulabilecek anlaşmalara imza atma amacıyla ilerlemiş diyalog içerisinde olduklarını iddia etti. Bölgedeki gelişmeler sebebiyle ABD’nin Güney Kıbrıs’ın önemine farklı bir açıdan yaklaşmakta olduğunu ifade eden Hristodulidis, “bu gerçeği değerlendirmeyi hedeflediklerini” vurguladı. Gazete ayrıca, Eide’nin önümüzdeki haftanın başlarında adaya gelmesinin beklendiğini belirtti.

Partilerin tepkileri

Gazete, Eide’nin köprü kurucu öneriler konusundaki açıklamalarında Kıbrıs Rum siyasi partilerinden ise tepkiler geldiğini yazdı.
Habere göre, KS EDEK’ten yapılan açıklamada, Eide’nin köprü kurucu öneriler sunmasına Kıbrıs Rum tarafının onay verip vermediği sorgulanırken, bu tür önerilerin ilerde gayrı resmi hakemliğe dönüşme tehlikesi olduğu uyarısında bulunuldu.

Kıbrıs Rum Ekologlar ve Çevreciler Hareketi ise açıklamasında, Eide’nin söz konusu açıklamayı yapmakla “görevine iyi bir başlangıç yapmadığı” değerlendirmesinde bulundu. Kıbrıslı Rum Vatandaşlar İttifakı Hareketi Başkanı Yorgos Lillikas da Eide’nin açıklamasını “Türkiye’nin kabul edilemez talepleriyle nasıl köprü kuracağı” sorusunu dile getirerek eleştirdi.

Anastasiadis parti başkanlarını bilgilendirecek
Politis gazetesi konuya ilişkin haberini: “Baştan Bilgilendirme – New York’tan ABD Sözleriyle Dönüş” başlıkları altında verirken, Anastasiadis’in 7 Ekim Pazartesi günü Kıbrıs Rum siyasi parti başkanlarını bilgilendirme toplantısı gerçekleştireceğini yazdı.

Gazete, Eide’nin önümüzdeki hafta başında adaya gelmesinin beklendiğini, bu yüzden de 7 Ekim tarihine kadar bir liderler görüşmesinin gerçekleşmesinin beklenmediğini belirtirken, Anastasiadis’in parti başkanları toplantısında New York temasları ve Kıbrıs sorununa ilişkin gelişmelere dair bilgi vereceğini vurguladı. Öte yandan, Kıbrıs Rum heyetinin New York’tan, “Güven Yaratıcı Önlemlerin (GYÖ) ileri götürüleceği sözünü alarak geri döndüğünü” iddia eden gazete, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Anastasiadis’le görüşmede, kapalı bölge Maraş’ın açılması için Türkiye’ye yönelik bir girişimde daha bulunacağı sözünü yinelediğini öne sürdü.

Fileleftheros gazetesi ise haberini: “Köprü Kurucu Öneriler Hazırlıyorlar – BM Onay Aldı” başlıkları altında verdi.
Gazete, BM’nin müzakere sürecini sözlü öneriler sunarak zenginleştirmeye hazırlandığını, önerilerin “hem daha esnek olabilmeye, hem de öze ilişkin olacağını” iddia etti.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberleri şu başlıklarla yansıttılar:
Alithia: “Eide’nin Önerileri Bağlayıcı Değil”
Haravgi: “Eide’nin Önerileri Ağız Yoklama Şeklinde”.

Bu haber toplam 1430 defa okunmuştur