1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Hesapla yöntemi değişti, borç düştü
Hesapla yöntemi değişti, borç düştü

Hesapla yöntemi değişti, borç düştü

Güney Kıbrıs maliyesinde, hesaplama yöntemi değişince kamu borcu sürdürülebilir göründü…

A+A-

 

Yeorgiadis: “2017’den önce yüzde 100’ün altına inecek”

Muhalefet tatmin olmadı: “Rakamlar ekonominin gerçek görüntüsünü yansıtmıyor”

Kıbrıs Rum Yönetimi, ekonomi göstergelerini hesaplamada yeni yönteme geçti. Yeni yöntemle kamu borcu olduğundan az göründüğünden Kıbrıs Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis önceki gün 2015 bütçesini mecliste anlatırken kamu borcunun 2017’den önce yüzde 100’ün altına ineceğini söyledi.
Haravgi, “Göstergelerin Hesaplanmasındaki Değişiklik Kamu Borcunu Azaltıyor” başlıklı haberinde Kıbrıs Rum Yönetiminin ekonomi göstergelerini hesaplamada ESA 2010 yöntemine geçtiğini, bu yeni hesaplama yöntemiyle Kıbrıs Rum kamu borcunun tamamen sürdürülebilir hale gelirken GSYİH’nin yüzde 10 arttığını, dolayısıyla kamu borcunun dikey bir düşüş göstererek sürdürülebilir göründüğünü yazdı.

Gazeteye göre önceki yönteme göre yapılan hesaplamada 2014’te kamu borcunun GSYİH’nin yüzde 126’sı kadar olması bekleniyordu ancak yeni yöntemle hesaplandığında bu oran GSYİH’nin yüzde 105’ine düşüyor.

Yeorgiadis de Kıbrıs Rum Meclisi Maliye Komitesi’nin önceki günki toplantısında 2015 bütçesini anlatırken, bu yeni hesaplamaya dayanarak, kamu borcunun 2015’te GSYİH’nin yüzde 103’üne ineceğini, bu yıldan itibaren faiz dışı fazla hedefini başarıp kamu borcunu 2017’den önce yüzde 100’ün altına düşürebileceğini söyledi.

Bütçe açığıyla ilgili ilk tahminlerin 4,7 olduğunu ancak IMF’nin bu rakamı yüzde 4,4 olarak düzelttiğini söyleyen Yeorgiadis, bu yılın, bu açığın yüzde 3’ün altında, muhtemelen yüzde 2,5’te kapanacağını söyledi.

Gazete bazı rakamlarda bir miktar iyileşme görüldüğünü ancak bunun yine Anastasiadis hükümeti tarafından yaratılan düşük beklentilerden kaynaklandığını yazdı, özetle şu detaylara yer verdi:
“Yani hükümet resesyonun yüzde 4,4 olacağını değerlendirerek çıtayı yüksek tuttu ancak yılı yüzde 3’ün altında kapatacak. Bu, ekonominin düzeldiği anlamına gelmiyor. Kalkınma perspektifleri oluşmadığından halen resesyon durumundayız.

Maliye Bakanı’nın anlattığı iyi perspektiflere karşın hükümet katı tasarruf politikasını uygulamaya, hiçbir iyileşme yokmuş gibi devam ediyor. Yani bütçede, ekonomiyi hareketlendirecek yeni istihdam olanakları yaratacak ve tüketimi artıracak kalkınma ödenekleri yok.
İşsizliğin istikrara kavuşacağı değerlendirilirken yüzde 15,6 çok yüksek bir orandır ve Avrupa’daki en yüksek oranlardan biridir.”

Muhalefet tatmin olmadı

Simerini “Partiler Perspektiflerde Değişiklik görüyor ve Kalkınma Eksikliğinden Söz Ediyor” başlıklı haberinde Yeorgiadis’in 2015 bütçesi ve Rum ekonomisiyle ilgili söylediklerinin muhalefet partilerini tatmin etmediğini yazdı.
Gazeteye göre 2015 bütçesini tasarruf bütçesi olarak niteleyen partiler, Anastasiadis hükümetini kalkınmaya yatırım yapmamakla suçladılar. Yeorgiadis’in açıkladığı rakamların ekonominin gerçek görüntüsünü yansıtmadığına vurgu yaptılar ve memorandumun Troyka ile yeniden müzakere edilmesi taleplerini yinelediler.

(tak)

Bu haber toplam 1740 defa okunmuştur