1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. HERCEM HURMA EVİ
HERCEM HURMA EVİ

HERCEM HURMA EVİ

Görünüşünden ambalajına kadar albenili bir mönü. Burada böyle uzun boylu yemek yeme diye bir şey yok. Kısa süreli veya paket servisi siparişi vererek bu tatları tadabilirsiniz.

A+A-

Zekai Altan

 

Adeta mönü gibi damak tadı. İnanamazsınız. Başkent Lefkoşa’da bir küçük mekan. Haydarpaşa Ticaret Lisesine yakın. Eskiden üç doktorlar olarak bilinen binanın yanında. Hercem Hurma Evi. Gollifa restoran ile komşu. Her ikisi de Kıbrıs kokar.  Hercem Hurma Evinin sahibi Hatice hanım. Hatta sahibi demek de yanlış. Hercem’in yani inanılmaz lezzetlerin yaratıcısı demek gerekir. Yaratıcı Hercem sözcüğü bana göre tam anlamı ile bir lezzet tufanı olarak karşılık bulmalı. Hatice hanım da işte böyle.  Bu ülkede yaratıcılığın  özellikle lezzet konusundaki yaratıclığın ve estetiklğin bir örneğini ortaya koydu. Örnek alınacak bir kişi ve yarattığı lezzetler. Adeta bİr lezzet ustası ve sanatcısı gibi. Zaten günümüzde Mutfak Sanatları boşuna söylenmemiştir. Eskilerde lokanta ve lokantacı derlerdi. Yemekleri yapanlara da aşcı derlerdi. Şimdi bu lezzetlerin hazırlanıp sunulduğu ve tadıldığı alana Mutfak Sanatları söylenmektedir. Mutfak da artık bir sanatsal alan. Aşcılar da artık bir sanatcı itibarına sahiptirler. Özellikle bu ülkede bunu yaratmak bir olay. Hatice hanım da işte bunu yarattı.

LEZZET YARATICISI HATİCE HANIMIN LEZZETLERİ

Hercem Hurma Evi küçük bir mekan. İç ve dış alanı da oldukça küçük. Mutfağı biraz daha geniş. Tam hijyenik. Ve mutfağın tüm hijyen kuralları burada uygulanıyor. Başta Hatice hanım olmak üzere başında bonesi ve önlüğü ile gün boyu lezzetlerini üreterek ve geliştirerek çalışıyor. Mekana girdiğinizde bunu hissedersiniz. Bu küçük mekanda birçok yeni ve geleneksel tatların harmanlanarak üretildiğine inanamazsınız. Çok yakın dostum kardeşim Turgut Muslu ile buluşma olanağını yaratarak bu mekanda kısa sürede birşeyler atıştırarak sohbet etmek için buluştuk. Deneyimli bir Turizm bürokratı. Şimdi Sağlık Bakanlığında. Mekanda bizi karşılayan işletmeci yine düzelteyim lezzet yaratcısı Hatice hanım. Güleryüzü ve ona yakışan sempatikliği ile. Eşi de yanında Ertan Ali Beşir bey. Eski hocamız liseden. Mönü listesi hamur işleri özellikle ve özellikle küçük ebatlı tatlılarla bezenmiş. Görünüşünden ambalajına kadar albenili bir mönü. Burada böyle uzun boylu yemek yeme diye bir şey yok. Kısa süreli veya paket servisi siparişi vererek bu tatları tadabilirsiniz.  Biz siparişimizi verdik. Tabak içerisinde bulgur köftesi, hellim ve kıyma böreği ile nor böreği. Fazla bir mönü gibi görünmeyebilir. Ancak bir mönü kadar güçlü. Bulgur köftesi malzemesi ve kızartması tam kıvamında. Bulgur köftesi hem giriş hem de ana yemek gibi. Hellim ve kıyma börekleri de sanki ara sıcak ve nor böreği de final gibi bir damak tadı bıraktı. Yani böyle onlarca tabak meze almaya gerek yok. Onlarca tabak sunulan mezelerden tad alacaksınız diye bir kural da yok. Böyle küçük mönülerden de lezzetler alabilirsiniz. Dostum Turgut Muslu ile bir taraftan yerken diğer taraftan da sohbetimizi sürdürüyoruz. Sohbetimizin konusu bir anda bu mekandaki lezzetler oldu. Aynı görüşü paylaştık. Hem inanılmaz lezzetler hem de yaratıcılık konusunda. Dostum Turgut bey şunu söyledi “işte bu”. Turizm sektöründe olması ve desteklenmesi gereken bu. Yerel ürünlerin ve tadların harmanlanarak, yaratcılığın ortaya konularak üretilmesi. Turizm sektöründe buna ihtiyaç vardır. Ben de aynı görüşleri savundum. Yıllardır da bu alanda sürekli yazdım, konuştum ve tartıştım.  

LEZZETLER

Mönüde börek çeşitleri, bulgur köftesi ve yaratılan hurma ile bol çeşitli tatlar. Hamur işlerinde bazı tatlar börek çeşitleri, samsı, kabak böreği, sini katmeri, tatar ve pirohu. Hurmanın bol çeşitli lezzetleri. Düşünebilir misiniz içi dolumuzun malzemesinde hurmanın kullanılması ile damağa gelen lezzetin yorumlanması. Hurma cezeriye, hurmalı kıtır pastelli, badem (bana göre padem) ezmesi. Hurma macunu, ceviz macunu, karışık hurma topları, cevizli hurma sucuğu, badem ezmeli hurma, hurma lokumu fındıklı, susamlı bademli hurma ve diğerleri. Susamlı bademli hurma da Tahsin amcamın favorisi oldu.    Ve daha nice envayi tatlar. Bu tatları tadınız. İsteğinize göre de sipariş üzerine özel günleriniz için paketler de hazırlanmaktadır. Bu tatlar anlatılmaz, tatmak gerekir. İhmal etmeyin tavsiye ederim.

 

TEL. 0533 841 8586 - 0548 848 7675 - 0392 227 1397
ADRES: SALİH MECİT SOKAK AK 2 APT NO. 12 C KIZILBAŞ-LEFKOŞA

 

 

Bu haber toplam 3513 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Adres Kıbrıs 338 Sayısı

Adres Kıbrıs 338 Sayısı