1. HABERLER

  2. SPOR

  3. “Her zaman dopingin karşısında olacağız”
“Her zaman dopingin karşısında olacağız”

“Her zaman dopingin karşısında olacağız”

KKTC Atletizm Federasyonu, Nijerya uyruklı atlet Adewummi Bamhihiybin’in doping cezası ve ceza süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu.

A+A-

KKTC Atletizm Federasyonu yayınladığı bildiri ile 2013 yılında kendilerine bağlı Yakın Doğu Üniversitesi Kulübü’nün (YDÜ) Nijerya uyruklı atleti Adewummi Bamhihiybin’in doping cezası ve ceza süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu. Federasyon 2013 Büyükler Ligi’nde şampiyon olan YDÜ adına yarışan atletin puanlarının silindiğini ve Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin (DAÜ) şampiyon olduğunu belirtti. Federasyon ayrıca açıklamasında “Geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de federasyonumuzun, doping ile ilgili duruşu Uluslararası kurallara göre taviz vermeden tamamen karşısında olacaktır. Temennimiz hiçbir atletin ya da sporcunun başarı elde etmek için haksız rekabet yaratacak, sağlığına zarar verecek, etik ve hukuk kurallarına aykırı yasaklı madde kullanma yolunu tercih etmemeleridir” ifadelerine yer verdi.

Federasyonun açıklaması
Federasyonun yaptığı açıklama şu şekilde: “Uzun süredir spor kamuoyunu meşgul eden 2013 yılı federasyonumuza bağlı Yakın Doğu Üniversitesi Kulübü Nijerya uyruklu atleti Adewummi Bamhihiybin’in idrar numunesinin pozitif çıkması ile ilgili karar verilmiştir. Bilindiği üzere adı geçen atlet 8-10 Mayıs 2013 tarihlerinde Türkiye Üniversiteler Spor Federasyonu’nun Adana’da düzenlemiş olduğu Türkiye Üniversiteler Atletizm müsabakalarında yarışmış ve orada kendisinden idrar numunesi alınmıştır. Adı geçen sporcu o yarışmalarda üniversite lisansı ile yarışmıştır ve bu yarışmalar bir üniversiteler organizasyonudur. 2014 Ocak ayı sonunda ise bize medya yolu ile bir internet sitesinde KKTC uyruklu bir atletin testinin pozitif çıktığı ve ceza aldığının yayınlandığı bilgisi verildi. Yaptığımız araştırmada bu kişinin KKTC uyruklu olmadığını, Nijerya uyruklu olduğunu belirttik”

“Muhatap KKTC Üniversiteler Spor Federasyonu karar almadı”
“Sonrasında bu bilginin bize niye ulaştırılmadığını araştırdık. Bize verilen yanıt bu yarışmalar Türkiye Üniversiteler Spor Federasyonu’nun organizasyonu olduğundan muhatap federasyonun KKTC  Üniversiteler Spor Federasyonu olduğu ve zaten gerekli yazışmaların kendileriyle çok önceden yapıldığı şeklinde oldu. Telefonla yapılan görüşmemizde aldığımız yanıt ise son derece düşündürücü idi “fazla duyulmasını istemedik”. Biz bunun çok ciddi bir durum olduğunu ve ilgili kararların bize ulaştırılmamasının çok ciddi sıkıntılar yaratacağını anlattık ve ne karar verdiklerini öğrenmek istedik. Aldığımız yanıt yine çok düşündürücü oldu, herhangi bir karar alınmadığı söylendi.

“Bizi bilgilendirmediler”
“Konuşmalarımız neticesinde KKTC Üniversiteler Spor Federasyonu bu kararı bizim vermemizi istedi. Biz yine kendilerine üniversite yarışmaları ile ilgili kararı kendilerinin, federasyonumuzun düzenlediği yarışmalarla ilgili olan kararın ise bizim vereceğimizi anlattık. Evrakları talep ettiğimizde ise bize bunu yazılı yapmamızı istediler. 2014 Mart ayı sonunda bize bu evraklar ulaştırıldı. Üzücü olan bu evrakların kendilerine çok önceden ulaştırılmasına rağmen bize bildirilmemiş olunmasıydı. Bize tüm evrakların ulaştırılması ile birlikte hukuksal süreç başlatılmış, araştırmalar yapılmış ve neticesinde de IAAF’ın uluslararası kuralları ve WADA’nın kuralları ile değerlendirilip sonuçlandırılmıştır. Kural gereği numune veren sporcu artık potansiyel bir dopingli olduğunu bilerek, sonuç açıklanana kadar, numune verdikten sonra yarışmalara kendi insiyatifi ile katılır. Numunesinin pozitif çıkması durumunda derecelerinin iptal edileceğini, madalya almış ise geri vereceğini takım için yarışmışsa puan veya puanlarının silineceğini bilerek yarışmalara katılır”

2013 yılı şampiyonu değişti
“Adı geçen sporcu 8 Mayıs 2014 tarihinde numune verdikten sonra federasyonumuzun düzenlediği Büyükler Ligi 1. Ayağında 18 haziran 2014’de 100 metre erkekler ve 4x100 metre erkekler branşlarında Yakın Doğu Üniversitesi Kulübü adına yarışmıştır. 100 metre Yarışmasında takımına IAAF puan cetveline göre 928 puan kazandırmış, 4x100 metrede ise takımı diskalifiye olduğundan puan almamıştır.  2013 Büyükler Ligi 2 Ayak şeklinde yapılmıştı. 2 Ayak sonrasında erkekler takım sıralamasında puan tablosu ise şu şekilde oluşmuştu:

ERKEKLER TAKIM SIRALAMASI
1. Yakın Doğu Üniversitesi (23589 Puan)
2. Doğu Akdeniz Üniversitesi (22746 Puan)
3. Tüfekçi Spor Kulübü (6395 Puan)
4. Girne Amerikan Üniversitesi (4105 Puan)

Puan silme cezasından sonra ise sıralama şöyle olmuştur

ERKELER TAKIM SIRALAMASI
1. Doğu Akdeniz Üniversitesi (22746 Puan)
2. Yakın Doğu Üniversitesi (22661 Puan)
3. Tüfekçi Spor Kulübü (6395 Puan)
4. Girne Amerikan Üniversitesi (4105 Puan)

“Her zaman uluslararası kurallar uygulanacak”
“Hatırlanacağı üzere 2009 yılı Ağustos ayında yönetimimiz göreve geleli 1 ay olmadan Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde öğrenci ve aynı kulübün yabancı uyruklu atlet statüsünde federasyonumuzda lisanslı kadın atleti Nijeryalı Amaka Ogoegbunam’ın Berlin’de yapılan Dünya Atletizm Şampiyonası’nda numunesi pozitif çıkmış ve bize o zamanda medyamızdan ne karar alacağımız sorulmuştu. Cevabımız  Uluslararası kurallar ne ise o uygulanacaktır ancak süreç devam etmektedir ve sonuç çıkana kadar atlet tedbirli olarak yarıştırılmayacak nihayi karar alındıktan sonra da yarışmalara katılıp katılamayacağı belli olacaktır denmişti.
Geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de federasyonumuzun, doping ile ilgili duruşu Uluslararası kurallara göre taviz vermeden tamamen karşısında olacaktır. Temennimiz hiçbir atletin ya da sporcunun başarı elde etmek için haksız rekabet yaratacak, sağlığına zarar verecek, etik ve hukuk kurallarına aykırı yasaklı madde kullanma yolunu tercih etmemeleridir. Tüm kamu oyuna saygı ile duyurulur”

Bu haber toplam 1382 defa okunmuştur