1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Her yıl 3 yeni lösemi vakası"
Her yıl 3 yeni lösemi vakası

"Her yıl 3 yeni lösemi vakası"

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, 2003 yılından bu yana ülkede çocukluk çağı kanserlerinde tedavilerin devlet tarafından eksiksiz karşılandığını belirtti

A+A-

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, tüm çocukluk çağı kanserlerinin yüzde 30’unu çocukluk çağı lösemilerinin oluşturduğunu belirterek, bunun ülke için her yıl 3 yeni lösemi vakası anlamına geldiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, dünyada 64 Ülkede 2-8 Kasım tarihleri arasında kutlanan “Lösemili Çocuklar Haftası” nedeniyle yayımladığı mesajda, dünyada çocukluk çağı kanserlerinin yılda 100 binde 12-14 arası olarak görüldüğünü kaydetti.

Yaklaşık 80 bin 14 yaş altı çocuğun yaşadığı ülkede, her yıl 10 yeni çocuk vakasının görülmesinin beklendiğini ifade eden Bakan Gülle, günümüzde çağdaş uygulamalar ile çocukluk çağı kanserlerinde sekelsiz (herhangi bir sakatlık bırakmadan tam iyileşme) yaşam şansının yüzde 70-80’ e ulaştığını ifade etti.

Bakan Gülle, “Ülkede 2003 yılında kurulan Pediatrik Onkoloji Ünitesine bugüne kadar 100’e yakın vaka kaydedildi. Bugüne kadar kayıtlara girmiş toplam vakaların saptanan yaşama oranları, yüzde 75’in üzerindedir. Bu oran da dünya standartları ile uyumlu bir seviyededir” dedi.

ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERLERİNDE TEDAVİ DEVLET TARAFINDAN KARŞILANIYOR

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, 2003 yılından bu yana ülkede çocukluk çağı kanserlerinde tedavilerin devlet tarafından eksiksiz karşılandığını belirterek, ülkede yapılamayan bazı tedavilerin ise Türkiye’deki Üniversite hastanelerine sevk edilerek sağlandığını söyledi.

Kanser tedavisinin uygulanacak yöntemlerin seçilerek, tespitinin en doğru şekilde yapılabilmesi için gerekli olan “Tümör Konseylerinin” oluşturulmasında da Türkiye’deki üniversitelerden destek alındığını anlatan Bakan Gülle, “Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Servisi içinde faaliyet gösteren Pediatrik Onkoloji Ünitesi’nin güncel tedavi yaklaşımlarıyla hastalarımıza en iyi hizmeti vermektedir” dedi.

ERKEN TANI İÇİN FARKINDALIK YARATMAK ÖNEMLİ…

Mesajında, birçok hastalıkta olduğu gibi lösemide de erken tanının önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Gülle, devlet ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının toplumu bilgilendirme ve farkındalık yaratmak maksadıyla çeşitli eğitici faaliyetleri hayata geçirdiğini de ekledi.

2 PEDİATRİK ONKOLOJİ UZMANI VE 1 PEDİATRİK HEMATOLOJİ UZMANI VAR

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi bünyesindeki Pediatrik Onkoloji Ünitesi’nde, 2 Pediatrik Onkoloji Uzmanı ve 1 Pediatrik Hematoloji Uzmanının çalışmakta olduğunu vurgulayan Gülle, 24 saat on-call statüsünde çalışan uzmanların hastalara her an en iyi hizmeti vermek için yoğun bir gayret içerisinde olduklarını söyledi.

İnşaatı devam eden yeni Onkoloji Merkezi’nin erişkinlerin yanı sıra, çocuklara da hizmet verecek tam donanımlı bir merkez olacağını anımsatan Bakan Gülle, yeni merkezde radyoterapi (ışın tedavisi) dâhil tüm gerekli tedavilerin son teknoloji cihazlarla sunulacağını belirtti.

Şu an itibarıyla ülkede tedavi gören lösemili çocuk sayısının 9 olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, “Sosyal Devlet anlayışı gereği önemli olan, tedavisini tamamlayıp iyileşen çocuklarımıza yönelik olumsuz bakış açısı veya önyargının değiştirilmesine yönelik gerekli adımların atılmasıdır. Sağlık Bakanlığı olarak gerekli çalışmaları yapmaya hazırız” dedi.

(TAK)

Bu haber toplam 1146 defa okunmuştur