1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'HER ŞEY ÇOK PAHALI'
'HER ŞEY ÇOK  PAHALI'

'HER ŞEY ÇOK PAHALI'

Kıbrıs’ın kuzeyinde eğitim gören TCve KKTC yurttaşı öğrenciler dert küpü

A+A-

Yükseköğrenimde eğitim gören hem KKTC hem de TC uyruklu öğrenciler, üniversite harçlarının ve ülkenin pahalılığından dert yandı

 

Salih ARICI

Kıbrıs’ın kuzeyinde yükseköğrenimde eğitim gören hem KKTC hem de TC uyruklu öğrenciler, üniversite harçlarının ve ülkenin pahalılığından dert yandı.

Bazı okullarda üniversite harçlarının TL olarak ödenmeye başlamasına rağmen yine de fiyatların oldukça yüksek olduğunu söyleyen öğrenciler, “Öğrencilere müşteri gibi davranılıyor” dedi.

KKTC yurttaşı öğrenciler, eğitim gördükleri sınıfların kalabalık olmasından şikayet ederken, bazıları iş bulabileceklerine inandıklarını söyledi, bazıları bu konuya daha karamsar yaklaştı.

Birçok TC uyruklu öğrenci ise puanlarının yetmemesi nedeniyle Kıbrıs’ın kuzeyindeki üniversiteleri tercih ettiklerini dile getirdi.

TC uyruklu öğrenciler pahalılık konusunda ikiye bölündü.  Bazıları ülkedeki yaşam koşullarını pahalı buldu,“Bir yurt fiyatına geçen sene 22 bin TL ödedim” şeklinde konuştu. Bazı TC uyruklu öğrenciler ise fiyatların yüksek olmadığını, birçok ürün fiyatının Türkiye ile yakın olduğunu savundu.

TC uyruklu öğrencilerin hepsi üniversite eğitimlerinin tamamlanmasının ardından ülkelerine döneceklerini de dile getirdi.

YENİDÜZEN, üniversite öğrencileriyle görüştü, sıkıntılarını dinledi.

KKTC yurttaşı öğrenciler, eğitimlerini tamamlamasının ardından iş bulma konusundaki endişelerini dile getirirken, birçok TC uyruklu öğrenci de puanlarının yetmemesi nedeniyle Kıbrıs’ın kuzeyindeki üniversiteleri tercih ettiklerini söylüyor.

 

ÖĞRENCİLER NE DEDİ?

Salih GEÇİLMEZ: Okullar, öğrencilerine müşteri gözüyle bakmamalı

Bilgisayar Öğretmenliği okuyorum.  Ailemin isteği üzerine bu bölümü seçtim. Fakat iş bulma konusunda korkularım var, çünkü ülkemizde yeterince atama olmuyor öğretmenlere yeterince önem verilemiyor. Bu sorunun çözümü gayet basit aslında…

Öncellikle okulların daha çok çoğaltılması, yurt dışından öğretmen getirilmesinin kısıtlanıp yerli vatandaşa hak verilmesi gerekiyor. Okul harçlarına ise çok yüksek, ailelerin kazandıkları maaş ancak ucu ucuna evi geçindirmeye yetiyor. Bir de Euro’nun bu kadar yüksek olması aileleri de öğrencileri de zor durumda bırakıyor. Okullar, öğrencilerine müşteri gözüyle bakmamalı. Sonuçta burası bir eğitim yeri ticarethane değil.

Uğurcan KÜÇÜK: Okul harçlarından memnun değilim

Bilgisayar Öğretmenliği’nde öğrenim görüyorum. Bölümü seçmemin nedeni bilgisayara olan ilgimdir. Kendi kararımla seçimimi yaptım. Bilgisayar öğretmenliğinde çok açık var ama iş bulabileceğime inanıyorum. Okulda bize kendi kontenjanında bize iş olanağı sağlıyor. Okul harçlarından ise hiç memnun değilim. Bir ailenin maaşı ancak eve yetiyor. Bu da birçok öğrenciyi ve aileyi zorda bırakıyor.

Damla Nur GÜLEÇ: Ücretler, TL olarak alınıyor ancak yine de fazla

Hemşirelik bölümünde öğrenim görüyorum. Seçimimi kendi kararım doğrultusunda gerçekleştirdim. Mesleğimi kendi ülkemde yapabileceğime inanıyorum. Çünkü stajımızı okulda yapabiliyoruz mezun olduktan okul hastanesinde iş bulma gibi bir avantajımız var. Bunların hepsi güzel fakat okul harçlarından birçok öğrenci memnun değil. 2017 okula girişli öğrencilerden artık TL olarak ücretlerin alınmasına rağmen yine de fazla.

Seren IŞIK: Birçok öğrenci okul harçlarının yüksekliğinden şikâyetçi

Mimarlık bölümü 1 sınıf öğrencisiyim. Mimarlığa ilgim olduğu için kendi isteğimle bu bölümü seçtim. Çevre olduktan sonra Kıbrıs’ta iş bulabileceğime inanıyorum. Okulda çok fazla öğrenci var. Bu kalabalık yüzünden bazen sınıflara sığamıyoruz. Sadece ben değil birçok öğrenci okul harçlarının yüksek olmasından şikâyetçi.

Ertuğrul ATEŞ: Öğrencilerden alınan ücretler, ailelerin gelirine göre olmalı

Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde İşletme bölümü 2 sınıf öğrencisiyim. Bölümü kendi tercihim doğrultusunda seçtim. İleride kendi işimin patronu olmak istiyorum. Mezun olduktan sonra Kıbrıs’ta kalmayı planlıyorum. Birçok öğrenci gibi bende okul harçlarından memnun değilim. Öğrencilerden alınan ücretler, ailelerin gelirine göre alınmalı. 2 yılda okul ücretlerine 250-300 TL zam yapıldı, bu adil değil.

Özgür GÖKKAYA: Bazı arkadaşlarım yüksek ücretlerden dolayı üniversiteye dahi gidemiyor

 Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde Biomedikal bölümünde okuyorum. Bölümü seçmemin nedeni, ilerde iş olanağının çok olmasıdır. Mesleğimi ülkemde yapabileceğime inanıyorum, bu bölümde az öğrenci var ve iş bulabileceğimi düşünüyorum. Herkes gibi bende okul harçlarından memnun değilim. Ben okul parasını verebilmek için hem çalışıp hem okumak zorunda kalıyorum. Benim gibi bir sürü insan var, ben yine şanslıyım ailemin yardımıyla okul harcını ödeyebiliyorum. Fakat bazı arkadaşlarım ücretlerin bu kadar yüksek olmasından dolayı hiç üniversiteye dahi gidemiyorlar.

Kerem Sever: Öğrencilerin bu duruma sessiz kalmamalı

19 yaşındayım. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde hukuk bölümünde okuyorum. Bölümü seçmem, aileyle ortak alınan karar doğrultusunda oldu. Kendimde istiyordum, dayımda zaten avukat. Onun önerileri doğrultusunda bu bölümü tercih ettim. Mesleğimi Kıbrıs’ta yapabileceğimi, sanmıyorum, Türkiye’ye gitme düşüncesindeyim. Çünkü avukat fazlalığı var.  Türkiye ile kıyasladığımız da çok dava yok, dava olsa bile bu konuda belli başlı isim yapmış avukatlar var davalar onlara gidiyor.

 Burada o popülerliği yakalamak biraz zor olabilir o yüzden stajımı Türkiye’de yapıp orada kalmayı düşünüyorum. Okul harçlarından memnun değilim. Biraz fazla öğrencilerin bu duruma sessiz kalmayıp seslerini yetkili mercilere duyurması gerekiyor.

Ümit Can ATEŞ: Türkiye’de bu bölümde bir okul vardı, puanım yetmedi geldim…

Yakın Doğu Üniversitesi’nde Üstün Zekalılar Öğretmenliği 3 sınıf öğrencisiyim.
Bu bölümden çok az mezun olduğu ve iş olanağı fazla olduğu için kendi isteğimle seçtim.
YDÜ’yü tercih etmemin nedeni Türkiye’de bu bölüm sadece bir okulda olması, benimde puanımın yetmemesiydi.
 Türkiye’ye göre Kıbrıs’ın kuzeyinin daha ucuz olması ve yaşam kalitesi bakımından çok daha iyi olması nedeniyle buraya geldim. Mezun olduktan sonra mesleğimi yeniden Türkiye’de devam ettirmek istiyorum.

Furkan KAHRAMAN: Pahalılık konusunda bence iki ülke de hemen hemen eşit

Yakın Doğu Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği 2 sınıf öğrencisiyim. İzmir’den geliyorum… Ailemle ortak karara vararak bölümü seçtim ve bölümümden de memnunum. Kıbrıs’ı yaşamı şartları daha uygun, daha kaliteli diye tercih ettim. En basiti trafikte yayalara saygı var, Türkiye’de bu yok. Pahalılık konusunda bence iki ülkede hemen hemen eşit… Mezun olduktan sonra işime Türkiye’de devam etmek istiyorum.

Sezai ÇETİNEL: Tarih bölümüne puanım yetmeyince yatay geçişle buraya geldim

Tarih bölümünde okuyorum. Türkiye’ deki tarih bölümüne puanım yetmeyince geçen sene İzmir Yaşar Üniversitesi’nden Radyo Sinema Televizyon bölümünü bırakıp yatay geçişle buraya geldim.
Pahalılıkta yemek konusunda Türkiye ile Kıbrıs arasında pek bir fark yok ancak giyim konusunda Türkiye’ye göre Kıbrıs biraz daha pahalı. Mezun olduktan sonra burada kalıp kalmamakla ilgili kararımı henüz vermedim.

Şahsenem OLMUŞ: Türkiye’ye göre yiyecek içecek konusunda biraz daha pahalı

Yakın Doğu Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümünde öğrenim görüyorum.
Kıbrıs’a Fatsa’dan geliyorum. Lisede dil okumuştum, İngilizceyi de seviyorum. Bütün dünyada kabul gören bir dil. Bölümü seçmem de bu durumda bir etken oldu. Buraya gelmem tamamen şans eseri oldu, kazandım ve geldim.
Bir öğrenciye için Kıbrıs Türkiye’ye göre yiyecek içecek konusunda biraz daha pahalı. Mesleğimi Kıbrıs’ta devam ettirmek istiyorum.

Sude Özcan: Pahalı olmasının nedeni ise başka bir alternatifin olmaması

Aslen Antalyalıyım. Yakın Doğu Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü öğrencisiyim.

Annemin tavsiyeleri ve ailenin ortak kararıyla bu bölümü tercih ettim. Türkiye’deki okullara puanım yetmediği için tercihimi Kıbrıs’tan yapa yaptım. Pahalılık konusunda hemen hemen 2 ülkede eşit. Bazı şeylerin burada pahalı olmasının nedeni ise başka bir alternatifin olmamasından kaynaklanıyor. Mezun olduktan sonra mesleğimi Kıbrıs ya da Türkiye de değil de henüz kafamda belirlemedim ama yurtdışında icra etmek istiyorum.

Mahmut Alçay: Tercihlerimin arasında puanım Kıbrıs’ı tutuyordu

Yakın Doğu Üniversitesi Beden Eğitimi bölümünde öğrenim görüyorum.
Bölümü kendi isteğim, lisedeki rehber hocam ve ailemin ortak kararı doğrultusunda tercih ettim. Tercihlerimin arasında puanım burasını tutuyordu diye buraya geldim. Kıbrıs Türkiye’ye göre yiyecek konusunda daha pahalı.

Büşra İrem BERK: Öğrenci şehri olduğu, puanım yetmediği için geldim

Samsun’dan geliyorum. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde (UKÜ) Özel Eğitim Öğretmenliği okuyorum. Bölümü seçmemdeki amacım normal bireylerden farklı çocukların normal tipik yaşayan çocuklarla aynı seviyeye gelmesi içindi.
 Bu bölüm kendi tercihimdi. Kıbrıs’ı tercih etmemin nedeni hem puanım yüzünden hem de buraya öğrenci şehri dendiği için… Okulun eğitiminden de memnunum. Yiyecek, içecek, giyim konusunda Kıbrıs Türkiye’ye göre daha pahalı. Mezun olduktan sonra mesleğimi Türkiye’de icra etmek istiyorum.

Kenan ÖZ: Ülke, ticarethaneye dönmüş

 Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde Hukuk fakültesinde okuyorum. Kıbrıs’a Antalya’dan geliyorum. Ailemle aldığımız ortak karar sonucunda bu bölümü okumaya karar verdim. Buraya gelmeden önce Kıbrıs’ın daha ucuz olduğunu düşünüyordum fakat burası Türkiye’ye göre daha pahalı.  Gerek okul harçları gerek yurt fiyatları çok yüksek. 
Bir yurt fiyatına geçen sene 22 bin TL ödedim. Ülke,  ticarethaneye dönmüş. Mezun olduktan sonra mesleğimi Antalya’da yapmak istiyorum.

Şerife İpek Pür: Pahalı diyenlere katılmıyorum

 Antalya’dan geldim. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde Okul Öncesi öğretmenliği okuyorum. Bu bölümü bittirip öğretmen olmak benim küçüklükten beri hayalimdi, çocukluğumdan beri öğretmenliğe çok özeniyordum… Lisede çocuk gelişiminden mezun olmuştum. Tamamen kendi tercihim doğrultusunda kararımı verdim, bölümden memnunum. Türkiye’deki okullara puanım yetmedi bende tercihimi Kıbrıs’tan yana kullandım. Pahalılık konusunda Kıbrıs pahalı diyenlere katılmıyorum burası pahalı değil, ucuz da değil. Kıbrıs’la Türkiye arasında bir fark yok. Mezun olduktan sonra mesleğimi Türkiye’de devam ettirmek istiyorum.

Büşra DAYI: Türkiye’deki okulları puanım tutmadı, arkadaşlarımla da buradaydı

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde Okul Öncesi öğretmenliği bölümünde öğrenimime devam ediyorum.
Küçüklükten beri öğretmen olmak istiyordum. Burayı seçmemin iki nedeni vardı. Türkiye’deki okulları puanım tutmadı, arkadaşlarım da buradaydı. Bu iki olgu gelmemde etkili oldu. Türkiye’yle Kıbrıs arasında herhangi bir fiyat farkı yok,  bazı şeyleri çok abartıyorlar. Mezun olduktan sonra meslek hayatıma Türkiye’de devam etmek istiyorum.

Muhammet Said KÜLTE: İstanbul’daki okullar Kıbrıs’a göre çok daha pahalı, o yüzden geldim

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde hukuk okuyorum Aslen Gaziantepliyim. Bölümü seçerken Psikoloji ve Hukuk arasında ikilemde kalmıştım, ablamda hukuk okuyordu onunda tavsiyesiyle bu bölümü seçtim.  Kıbrıs’ı seçmemin en büyük nedeni ise İstanbul’daki okulların Kıbrıs’a göre çok daha pahalı olmasıydı. Okul olarak Türkiye’ye göre fiyatlar çok daha iyi olsa da ev fiyatları İstanbul’la aynı oranda yüksek. 

Mezun olduktan sonra mesleğime Türkiye’de devam etmek istiyorum sonuçta bu çevre gerektiren bir meslek, benimde bütün çevrem Türkiye’de.

 

 

Bu haber toplam 5103 defa okunmuştur