1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Hem eğitim, istihdam fırsatı
Hem eğitim, istihdam fırsatı

Hem eğitim, istihdam fırsatı

Bir buçuk yıldır SOS Çocuk Köyü’ne bağlı faaliyet veren Girne Gençlik Gelişim Merkezi, sosyal risk tanımladıkları 16-26 yaş arası olarak çocukları topluma kazandırmaya çalışıyor

A+A-

Salih ARICI

Bir buçuk yıldır SOS Çocuk Köyü altında faaliyet veren Girne Gençlik Gelişim Merkezi sosyal risk olarak tanımladıkları 16-26 yaş arası çocukları topluma kazandırmaya devam ediyor.

İş bulmak isteyen, okulu bitirmekte zorlanan, ailevi sıkıntıları ve ekonomik dar boğazda olan gençlere yardım eli uzatan GİGEM, Girne’deki merkezlerinde programa katılan gençlere dersler veriyor. Dersler arasında bilgisayar tabanlı uygulamaların kullanılması adı altında Photo Shop, Microsoft Office uygulamaları Dijital Pazarlama Yöntemleri, Bilgisayar kodlama dili ve siber güvenlik eğitim dersi de bulunuyor.

Bunlara ek olarak İngilizce, Almanca, Yunanca ve Fransızca derslerinin verildiği programda, zihinsel dinginlik için ise Yoga ve Pilates, müzik ve resim dersleri verilen GİGEM’de, ücretsiz kütüphane olanağı da sunuluyor. 

Tek tek okulları dolaşarak öğrencileri bilgilendiren GİGEM, öğrencilere iş başında eğitim modelini ve istihdam garantili eğitimi anlatıyor. Hem sosyal medya yolu ile hem de bölge bölge gezerek 16-26 yaş arasındaki bireyleri eğitim programına dâhil ediyor…

 

Tüm Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan gençleri kucaklıyorlar

YENİDÜZEN’e konuşan GİGEM Beceri ve Kapasite Geliştirme Uzmanı Arif Osum “Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan gençlerin topluma kazandırmayı hedeflediklerini” söyledi, Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan gençleri her hangi bir uyruk ayırımı yapmadan kucakladıklarının da altını çizdi.

Tek tek okulları dolaşarak öğrencileri bilgilendiren GİGEM, öğrencilere iş başında eğitim modelini ve istihdam garantili eğitimi anlatarak, afiş ve sosyal medya yolu ve bölge bölge gezerek ile 16-26 yaş arasındaki bireyleri eğitim programına dâhil ediyor. Grafikerlik, Sıhhi Tesisat ve iklimlendirme, Servis Elemanı, Ön Büro (sekreterlik), Barista, Kat sorumlusu, Elektrik Teknisyenliği gibi alanlarda kendilerini geliştirme fırsatı bulan öğrenciler hem haftanın 1 günü teorik eğitim alıyor, hem de iş başında işi öğreniyorlar.

İş başında usta yanında eğitim alırken maaşlarının da ödendiğini söyleyen Osum, “kişiler haftada bir gün teorik eğitim ile birlikte o kişiyi mesleki yeterlilik sınavına hazırlarız. Senenin sonunda sınavı başarıyla geçerse mesleki yeterliliğini de eline almış bir kalfa düzeyinde mezun ederiz. Aynı zamanda iş geliştirme ve istihdam dışında iş fikirleri olan kişileri teşvik ederek onlara yol göstermeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Grafikerlik, sıhhi tesisat ve iklimlendirme, servis elemanı, ön büro (sekreterlik), barista, kat sorumlusu, elektrik teknisyenliği gibi alanlarda kendilerini geliştirme fırsatı bulan öğrenciler, hem haftanın 1 günü teorik eğitim alıyor, hem de iş başında tecrübelerini geliştiriyorlar

 

Hem eğitim, hem iş…

Kıbrıs Türk Ticaret Odası, Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar Odası, Girne Amerikan Üniversitesi, Çatalköy, Alsancak, Girne Belediyeleri ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası ile ortaklık içinde olduklarını söyleyen Osum, “Bizler ortaklarımız sayesinde bize başvuran işsiz kişinin cv sini ve iş aradığını ortaklarımız sayesinde duyurup iş bulunmasını sağlıyoruz. Onlar için iş yerleri ile iletişime geçip görüşmeler ayarlıyoruz” dedi.

Osum’un ifadeleri devamla şöyle:

“2. Kısım ise meslek kazandırıp ara eleman yetiştirme metodudur. Kıbrıs Türk ve Zanaatkârlar Odası’nın Taner Akcan Eğitim Merkezi vardır. Burada 59 tane farklı meslek dersi verilir. Bunlar verilirken 15-18 yaş arasındaki gençler usta yanında çırak olarak görev alırlar.  Çalıştıkları süre boyunca da en aşağı asgari ücretin 3’te 1’i kadar maaş alırlar. Haftanın sadece 1 günü okula giderler geri kalan günler ise usta yanında daha çok tecrübe ile kendilerini geliştirirler. Bu 18 yaş altındaki gençlerimize biz bunu sunuyoruz.

18 yaş üstündeki gençlerimize ise GİGEM’in Girne içerisinde açık pozisyon olarak düşündüğümüz meslek grupları var. Bu meslekler Grafikerlik, Sıhhi Tesisat ve iklimlendirme, Servis Elemanı, Ön Büro (sekreterlik), Barista, Kat sorumlusu, Elektrik Teknisyenliği. Bunlara ise 18 yaş üstündeki gençlerimizin başvurma hakkı var. Kişi iş arıyorsa, bize gelerek örneğin Barista mesleki eğitimine katılmak istediğini söylüyor. Biz de gerekli evrakları doldurduktan sonra Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkârlar odasına yollarız onlar aracılığıyla kafelere ulaşıyoruz, ulaştığımız kafelere giderek görüşmeler yaparak iş buluyoruz. İş eğitimlerimiz devam ediyor ve kişiyi mesleki yeterlilik sınavına hazırlıyoruz “.

GAÜ’den 10 gence %100 burs

Osum, “ Girne Amerikan Üniversitesi ile anlaşma yaptık ve bize 10 tane öğrencimize  %100 burslu kayıt yapma imkânı sağladılar. Yüksek meslek okulu okumak isteyen 16-26 yaş arasındaki gençlerimizi biz tamamen bizim sponsorluğumuz üzerinden GAÜ yüksek meslek okulunun sınıflarına yerleştirebileceğiz” dedi.

“Bizden daha fazlasını istesinler”

İspanya, Almanya gibi ülkelere de öğrenci gönderdiklerini söyleyen Osam, “Biz bu sayıların artmasını istiyoruz ama bunun için daha fazla istek ve talep gerekli. Gelsinler bizlere omuz olsunlar. Başka yapabileceğimiz bir şey varsa onu da yapmaya hazırız” diye konuştu.

Kişisel Danışman Uzmanı Akile Yüzügülen ise “Gönüllü katılımı olabilir. Buraya gelerek kütüphanemizdeki kitapları ücretsiz bir şekilde alıp okuyabilirler. Bir fikri varsa gençlerimiz buraya gelerek fikirlerini bizimle paylaşabilirler, görüşebilirler bunları hayata geçirmelerinde onlara yardım ederiz” şeklinde konuştu.

yeniduzen-satin-aliniz-813.jpg

 

 

 

Bu haber toplam 6990 defa okunmuştur
İlgili Haberler