1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Hellimin siyasi malzeme yapılması kaygı verici”
Hellimin siyasi malzeme yapılması kaygı verici”

"Hellimin siyasi malzeme yapılması kaygı verici”

Sanayi Odası: “Kıbrıs Rum hükümetinin hellimi siyasi malzeme yapması kaygı verici”

A+A-

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), Kıbrıs Rum hükümetinin hellimi siyasi malzeme yapmaya çalıştığını kaydederek, bu durumun kaygı verici olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili KTSO’dan yapılan açıklamada, Güney Kıbrıs makamlarının Avrupa Komisyonu’na yaptıkları hellim/halloumi coğrafi işaret tescili başvurusu hakkında Rum basınında çıkan haberlerde, Kuzey Kıbrıs’taki denetimlerin Rum Tarım Bakanlığı dışında bir yetkili makam tarafından yapılmasını sağlayacak düzenlemelere karşı çıkılacağı ve hatta konunun Güney Kıbrıs makamları tarafından Avrupa Adalet Divanı’na götürüleceğinin ifade edildiği kaydedildi. Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs’ın gerçeklerini de dikkate alarak tarafsızlık ve bilimsellik ilkeleri çerçevesinde karar üreteceği bu günlerde Güney Kıbrıs makamlarının Komisyon’un kararını manipüle etmeye çalışması ve hellimi siyasete malzeme yapma çalışmalarının kaygı verici olduğu dile getirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Kıbrıslı Türk ve Rumların en önemli kültürel ve ekonomik ürünlerinden biri olan hellim için güven yaratıcı önlemler çerçevesinde bir çözüm bulunması rahatlıkla sağlanabileceği ve hellim konusundaki çözüm mekanizmasının diğer konulara da örnek olabileceği gözden kaçırılmaktadır.
Her iki toplumun yüzyıllardır bu adada ürettiği bu güzide ürün konusunda bir araya gelinerek siyasetin içerisine bulaşmadığı bir mekanizma kurulması ve bir fırsat yaratılması mümkündür. Bu kapsamda Güney Kıbrıs makamları hellim konusunda daha fazla siyasi açıklamalarla Avrupa Komisyonu’nu baskı altına almaktan vazgeçmelidir.
Kuzey Kıbrıs’taki denetimlerde yetkili makamın siyasetten bağımsız, Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) gibi bir sivil toplum örgütü veya Avrupa Komisyonu’yla işbirliği içerisinde belirlenecek bir mekanizma tarafından yapılabilmesinin sağlandığı bir ortamda, denetleme konusunda Sanayi Odası olarak hiçbir çekince görmemekteyiz. Ancak yetkili makamın Güney Kıbrıs siyasi makamlarının hâkim olduğu bir bakanlık veya dairenin olması ve bu makamın denetleme kurulunu atamasının Kıbrıslı Türkler açısından çok büyük sakıncaları bulunmaktadır. Güney makamları tarafından atanacak denetleme kurulunun uluslararası ve bağımsız olsa bile denetleme yetkisi siyasilerin iki dudağı arasında olacak, denetleme kurulunun yapmış olduğu denetimler tescile uygun olsa bile siyasi nedenlerden kabul edilmemesi söz konusu olacaktır. Bu kapsamda tescilde Kuzey’deki denetimler konusunda açık ve gerçekleri ifade eden hükümler olmalıdır.”

“KTSO hellim denetleme kurulu çalışıyor”

Kuzey Kıbrıs’ta üretilen hellimlerin denetimini yapan ve KTSO bünyesinde oluşturulan Hellim Denetleme Kurulu çalışmaları kapsamında üretilen ürünlerin kalitesi ve hijyen koşullarının çok yakından ve etkin takip edildiği de hatırlatılan açıklamada, bu kapsamda kuzeydeki mevcut denetimlerle ilgili Rum basınındaki haberlerin gerçeği yansıtmadığı kaydedilerek, kuzeydeki üreticilerin Avrupa Komisyonu’yla işbirliği içerisinde belirlenecek bir mekanizma çerçevesinde hiçbir denetimden çekinmediği ifade edildi.

Siyasetten uzak bir çözüm

Açıklamada şunlar da eklendi:
“Güney Kıbrıs makamlarının yapmış olduğu coğrafi işaret tesciliyle ilgili olarak sadece Kıbrıslı Türklerin değil, aynı zamanda bazı Güney Kıbrıslı üreticilerin de itirazları olduğunu gözlemlemekteyiz. Güneyli üreticilerin 3, kuzeydeki üreticilerin ise 5 dosyayla Güney Kıbrıs Yüksek Mahkemesine dava açtığına tanık olmaktayız. Tescil sadece kuzeydeki denetleme konusunda değil, bazı teknik konularda da Kıbrıslı Türk ve Rum üreticiler tarafından özümsenmeden Avrupa Komisyonu’na gönderilmiştir.
Öyle gözükmektedir ki Güney Kıbrıs makamları sadece Kıbrıslı Türklerle değil, aynı zamanda Rum tarafındaki üreticilerin önemli bir bölümüyle de ters düşmektedir.
Adanın ortak ürünü ve gerek Kıbrıs Türk halkı, gerekse Kıbrıs Rum halkı için hayati önem taşıyan hellim konusunda daha bütüncül ve katılımcı bir yaklaşımla çözüm bulunması için halen daha vakit bulunmaktadır. Bu kapsamda hellim konusunda hep birlikte siyasetten uzak bir çözüm bulunması için çağrımızı yenilemek istiyoruz.”

(tak)

Bu haber toplam 1420 defa okunmuştur