1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. HELLİME ‘müdahale’
HELLİME ‘müdahale’

HELLİME ‘müdahale’

Güney Kıbrıs’ın başvurusu üzerine hellimin Menşe İsmi Korumalı ürün olarak tescil edilmesi öncesinde Kuzey Kıbrıs’ta hellim üretim standartlarının denetlenmesi için ayrı bir mekanizma kurulması yönünde yoğun müdahaleler yapıldığı güney basınında yer aldı

A+A-

 

Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Fileleftheros Gazetesi, Rum tarafının başvurusu üzerine hellimin Menşe İsmi Korumalı ürün olarak tescil edilmesi öncesinde KKTC’de hellim üretim standartlarının denetlenmesi için ayrı bir mekanizma kurulması yönünde yoğun müdahaleler yapıldığını yazdı.
Gazete, Brüksel çıkışlı haberini “AB: Hellimin Menşe İsmi Korumalı Ürün Tescili Yayınlanmasında ‘Yıldız İşareti’ İstiyor... Flaş: İngiltere, Finlandiya, İsveç, AB Eylem Grubu’ndan Kıbrıslı Türkler Lehine Müdahaleler” başlığıyla aktardı.

Kıbrıslı Türkler yoğun çalışmada…
Komisyon’un Kıbrıslı Türkler için Eylem Grubu ile İngiltere, İsveç ve Finlandiya’yı Kıbrıslı Türklerin hellimle ilgili talebinin “taşeronluğunu yapmakla” suçlayan gazete bu dörtlünün Komisyon’un Tarım Müdürlüğü’ne başvurarak, KKTC’de ayrı bir denetim mekanizması kurulana kadar Rum tarafının tescil talebinin AB’nin resmi gazetesinde yayınlanmamasını istediklerini yazdı.

Ayrı bir mekanizma…
Gazete “Müdahalelerin ve meselenin aldığı boyut sonucunda Komisyon’un Hukuk Dairesi’nden görüş istendi, o da Kıbrıs’ın talebinin AB resmi gazetesinde ‘yıldız işaretiyle’ ve Lefkoşa’nın, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin etkin denetimi olmayan bölgelerde hellim üretim standartlarının denetleneceği ayrı bir mekanizma kurulmasıyla ilgili yükümlülüğüne vurgu yapacak bir dipnotla yayınlanması telkininde bulundu” ifadesine yer verdi.

Karşı atağa hazırlanılıyor
Rum tarafının hellim konusundaki “bu olumsuz gelişmeleri” bozmak için girişimler verdiğini belirten gazete, Rum yönetiminin önümüzdeki günlerde Rum tescil talebinin yıldız işareti olmadan yayınlanmasını talep ederek karşı atağa geçmesinin beklendiğini ancak KKTC’de hellim üretim standardının denetlenmesi gereğini de kabul ettiğini yazdı, özetle şunları ekledi:
“Güvenilir bir kaynak, Lefkoşa’nın denetim için yabancı bir uzman şirketin atanması eğilimindedir. Aksine sahte devlet ve daimi destekçileri denetimlerin Kıbrıs Türk Ticaret Odası tarafından yapılması yönündeki Türk tezinden yanadır.
Tarım Bakanı Nikos Kuyalis’in, Lefkoşa’nın hellim üretimini Kıbrıs hükümranlığının tamamında güvence altına alma niyetini yansıtan 22 Aralık 2014 tarihli bir mektup gönderdiği yetkili Tarım Komiseri Phil Hogan’ın Kıbrıs Cumhuriyeti’nin talebinin ileri götürülmesinde olumlu rol oynadığı bildiriliyor.”
Gazete KKTC’de hellim üretim standartlarını denetleyecek ayrı bir mekanizma kurulması “oyununda” BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin da bulunduğu ve Rum yönetiminin Eide’nin dikkatini, BM Genel Sekreteri’nin iyi niyet misyonu temelindeki yetkilerine çekmek zorunda kaldığı iddialarını da haberine ekledi.

 

(tak)

Bu haber toplam 1728 defa okunmuştur