1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. ‘Hedef, yılda 13 milyon 140 bin dolar tasarruf’
‘Hedef, yılda 13 milyon 140 bin dolar tasarruf’

‘Hedef, yılda 13 milyon 140 bin dolar tasarruf’

TOPLAM MALİYET 15 MİLYON EURO… Akim, santrallerin 13 milyon 200 bin Euro’ya satın alındığını ancak yerinde montaj maliyeti ile birlikte bu rakamın 15 milyon Euro’ya çıkmasının öngörüldüğünü kaydetti

A+A-

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, kurumun 35 megawitelik iki dizel santral satın aldığını ancak bunun karşılığında borçlanılmadığını açıkladı

Ayşe GÜLER

Kıb-Tek Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, kurumun Finlandiya’daki Wartsilya şirketinden 35 megawitelik iki santral aldığını ancak bunun karşılığında ‘borçlanılmadığını’ açıkladı.

Akim, 13 milyon 200 bin Euro’ya satın alınan santrallerin yerinde montajla birlikte toplamda 15 milyon Euro’ya mal olmasının beklendiğini ifade etti.
Santrallerin Nisan ayında fiilen üretime geçeceğini belirten Akim, jeneratörlerin yerine konulup, 3 ay üretim yapmasının ardından sağlanan kaynaklar aracılığıyla taksitlerin ödenmeye başlanacağını söyledi.

Akim, “Bu işlem borç senedine bağlı değildir. Ortada kredi yok. Makineler yani santraller ödenene kadar bizim değildir” dedi.

Öte yandan santrallerin üretime geçmesiyle yıllık 13 milyon 140 bin dolar tasarruf sağlanmasının planlandığına dikkat çeken Akim, “santrallerin yıllık üretiminden sağlanacak tasarruflarla, her yıl bir santral bedelinden fazla tasarruf sağlanması öngörülüyor” şeklinde konuştu.

Akim, “bu tasarrufla santralleri ödeyerek, onları satın almış olacağız” dedi.


“Ödemeler 36 aya yayılacak”
Santrallerin alımı için Finlandiyalı bir şirket ile uzlaşıldığını dile getiren Akim, tesise kurulmasının ve üretime geçilmesinin 3 ay sonrasında ödemelerin taksitlerle avans şeklinde yapılacağını belirtti.

Akim şöyle devam etti:  “her ödediğimiz avans, bir santral bedelini karşıladığında olacak. Böylelikle santralin tapusu bize dönecek”

Ödemelerin 36 aya yayılacağını kaydeden Akim, “36 ay sonunda bir santral daha alacak kadar para tasarrufu yapacağız” şeklinde konuştu.

---------------------------------------------------------------


“Yakıt tasarrufu sağlanacak, akaryakıt bedelleri düşecek”

Akim, santraller sayesinde hem yakıt tasarrufunun sağlanacağını, hem de akaryakıt bedellerinin aşağıya düşeceğini vurguladı.

Bunun yanı sıra ileride yenilebilir enerji üretimi gündeme gelmesi halinde bu santrallerin yedek kaynak oluşturacağını dile getiren Akim, “Bu durum ülke adına arz güvenliği sağlamış olacak” dedi.

-----------------------------------------------


“Tapu, ilgili firmanın adına olacak”

Akim, anlaşma sağlanmasının ardından Yönetim Kurulu ve firma arasında ‘iyi niyet mektubu’ imzalandığını kaydederek, geçtiğimiz Cuma günü de satın alma mukavelesine yönelik imzaların atıldığını kaydetti.

Santrallerin kurum adına ithal edileceğini dile getiren Akim, buna rağmen tapunun ilgili firma adına olacağını söyledi.
Akim, “ödediğimiz oranda santraller bize devredilecek. Ödeme yapılmazsa, firma santralleri alıp gidecek” dedi.

------------------------------------------------------------------


“Yönetim Kurulu, 5-6 ay öncesinde hedef koymuştu”

Akim, Yönetim Kurulu’nun yaklaşık 5-6 ay öncesinde kendisine bu şekilde bir hedef belirlediğini dile getirerek, bu hedefin ardından ilgili firma ile temasa geçildiğinden bahsetti.

Söz konusu firmanın 1-2 ay önce Kuzey Kıbrıs’a gelerek görüşmeler yaptığını dile getiren Akim, “Firma yetkilileri ile masaya oturduk, pazarlık yaptık ve anlaştık” dedi.

“Geçmişteki projenin devamı…”
Santrallerin satın alınmasının Ferdi Sabit Soyer dönemindeki projenin devamı olduğunu hatırlatan Akim, proje kapsamında kurulacak 8 ünitenin 6’sının şu anda Teknecik Santrali’nde kurulduğunu, geriye kalanların da bu ünitelerin yanına kurulacağını dile getirdi.

Akim, atılan adıma yönelik kurumun ilgili tarafların hepsi ile görüştüğüne değinerek, sendikanın kurumu desteklediğini ifade etti.

“Yedek görevi görecek”
Türkiye’den kabloyla elektrik getirilmesinin gündeme gelmesi halinde söz konusu santrallerin ‘yedek’ görevini göreceğini ifade eden Akim, “bu santraller, arz güvenliği açısından denizde oluşabilecek arızayı karşılamak adına yedek güç kalacak” dedi.

Akim, böyle bir kararın verilmesini halinde projenin 5 yıl  sonra hayata geçebileceğini kaydederek şöyle devam etti: “Bir yıl önce kurumu devraldığımızda önümüze hedefler koyduk. Kurumun ekonomisini düzenledikten sonra akıllı sayaçları sisteme dahil etmeyi hedefledik. Bunun ardından dizel motoru alarak üretim maliyetleri düşürmek istedik. Şu anki LED ışıkları kullanarak üretimden tasarruf etmek suretiyle para kazanmayı hedefliyoruz. Güneş enerjisi üzerinde çalışmalar yaparak, elektrik ücretlerini aşağıya çekmek istiyoruz”

Akim, güneş enerjisi ile ilgili 12 Kasım’da Finlandiyalı bir firma ile bir araya gelerek, resmi görüşmeler yapılacağını da sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 2322 defa okunmuştur