1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Hedef siyasetten bağımsız vatandaşlık”
“Hedef siyasetten bağımsız vatandaşlık”

“Hedef siyasetten bağımsız vatandaşlık”

Somut ve kriterlere bağlı, siyasetçinin onayına bağlı kalmayacak bir vatandaşlık sistemi öngördüklerini vurgulayan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, çalışmalarının bu yönde sürdüğünü; yürürlükteki yasayı da bu çerçevede uyguladıklarını anlattı.

A+A-

 

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, vatandaşlık verilmesini siyasetçilerin onayına bağlı kalmayacak somut ve kriterlere bağlı hale getirecek bir sistem öngördüklerini belirterek, hazırladıkları Yurttaşlık Yasa Tasarısı Taslağı’nın halen Bakanlar Kurulu’nda tartışılmakta olduğunu söyledi.

Uluçay, KKTC’de doğup 18 yaşını geçtiği halde yurttaşlık alamayanların sorununu çözmek için yeni yasa tasarısına madde konulduğunu ve bunlara öncelik verileceğini de bildirdi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu güncel konuşmaların ardından sorular bölümündeki işlemelerle bugünkü çalışmalarını tamamladı.

HAMZAOĞULLARI

CTP-BG İskele Milletvekili Biray Hamzaoğulları, Meclis Genel Kurulu toplantısındaki gündem dışı konuşmasında İskele bölgesindeki sorunlara işaret etti.

Güzelyurt’un ve İskele’nin birlikte ilçe ilan edildiğini ancak İskele’de mahkeme binasının henüz yeni açıldığını söyleyen Biray Hamzaoğulları, burada bir hastane olmadığını, sağlık ocağı olduğunu kaydetti.

Biray Hamzaoğulları, konuşmasında Dokuzevler-Boğaz- Boğaztepe güzargahına yapılacak çift şeritli yol hakkında kendilerine sunulan dilekçeyi de okudu ve bu konudaki eleştirilerini dile getirdi.

Hamzaoğulları, bir sahil yolu olarak düşünüldüğünde buraya çift şeritli bir yol yapılmasının doğru olmadığını kaydederek, “Eğer yaparsak bu sadece bizim çirkinliğimizi anlatacak ve bu yanlışın bedelini İskele- Karpaz halkı ödeyecek” dedi.

ÇAVUŞOĞLU

Hamzaoğulları’nın konuşmasının ardından UBP İskele milletvekili Nazım Çavuşoğlu söz aldı.

Çavuşoğlu, komitede uygun bulunmasına karşın Alihan Pehlivan’ın Yayın Yüksek Kurulu üyeliğine atanmasına ilişkin önerilerinin Genel Kurul’un geçen birleşiminde reddedilmesine tepkilerine değinerek, komiteden çekilme kararlarının arkasında olduklarını söyledi.

Konuşmasında, Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı’nın istifasına değinen Çavuşoğlu, tarafların bu konudaki açıklamaların farklı olduğuna işaret ederek, “Başbakanın şahsı için söylemiyorum ama yürüttüğü işlerde doğru söylemediği aşikardır” dedi.

Çavuşoğlu Cumhurbaşkanlığı seçimine de değinerek oy ve seçim uğruna demokrasinin yıpratıldığını savundu.

Partizanca istihdam yapıldığı, hükümet programından tamamen farklı icraatlar yürütüldüğünü savunan Çavuşoğlu, kırsal kesim arsası dağıtımı konusunda İçişleri Bakanlığı’nı eleştirdi.

ULUÇAY

Bunun üzerine söz alan İçişleri Bakanı Teberruken Uluçay da, kırsal kesim arsaları konusunda göreve başladığında ne söylediyse onu yapmaya devam ettiklerini kaydederek, “Kimse bundan şüphe duymasın” dedi.

Bakan Uluçay, alt yapısı tamamlanmış kırsal kesim arsalarının dağıtılması yönünde bir karar aldıklarını ve alt yapısı olmayan kırsal kesim arsası dağıtmayacaklarını belirtti.

Daha önce alt yapısı hazır olmayan kağıt üzerinde birçok kırsal kesim arsası dağıtıldığını ancak arsa alanların hala bu arsaları kullanamadığını ifade eden Bakan Uluçay, “Biz kağıt üzerinde arsa dağıtmak istemiyoruz. Önümüzde seçim olmasına rağmen alt yapısı hazır olmadan kırsal kesim arsalarını dağıtmayız” dedi.

Bakan Uluçay, “Dikmen’de alt yapısı hazır 16 adet kırsal kesim arsası vardı ancak az bir kaynak harcayarak söz konusu bölgede daha fazla bir memnuniyet yaratmak ve yasal davranmak için alt yapı çalışmaları yaparak daha fazla kırsal kesim arsası yaratmaya çalışıyoruz” ifadesine yer verdi.

Uluçay, “Seçimlik davranmayacağımızı herkese söyledik daha önce de söyledik. Hala ayni noktadayız. Büyükonuk’ta ilan etmemize rağmen sayı az olduğu için bugüne kadar bir girişim yapmadık. Eğer arsalarda yeterli sayı olursa o zaman ilan ederiz” dedi.

Bakan Uluçay’a cevaben yeniden kürsüye çıkan Çavuşoğlu, hükümetleri döneminde kırsal kesim arsası konusundaki politikalarına değinerek, bu konuda bilgi verdi.

Çavuşoğlu’ndan sonra yeniden kürsüye çıkan Uluçay, önceden verilmiş 300’e yakın kırsal kesim arsasına yer altı hizmeti, 500’ye yakın arsanın ise alt yapısını oluşturduklarını söyledi.

Uluçay, DP-UG milletvekili Menteş Gündüz’ün Yayla köyü ve iskan encümenliği konularındaki sorularına da cevap verdi.

TATAR

UBP Lefkoşa milletvekili Ersin Tatar, Ercan Havaalanı’ndaki yeni terminal binası yapılması konusuna değinerek, bu sabah katıldığı temel atma programına değindi, orada yapılan konuşmalara atıfta bulunarak bu terminalin ülke turizmi için önemli olduğunu söyledi.

Tatar, “Biz, risk alarak tepkileri üzerimize çekerek gerçekleştirdiğimiz bu projenin ne kadar faydalı olduğunu hükümet yetkililerinden de duymaktan gurur duyuyoruz” diyerek bu konuda 2 yıl kaybedildiğini aktardı.

Tatar, proje kapsamında Ercan’ın 10 milyon yolcu ağırlamasından söz edildiğini kaydederek, projenin hayata geçmesi için yürütülecek çalışmaların takipçisi olacaklarını söyledi.

Tatar, hükümeti de eleştirerek, hükümet programından uzaklaşıldığını savundu.

Kamu Reforumu’na değinen Ersin Tatar, CTP’nin usulsüz şekilde işe alım yaptığını savunarak, “Bunları gözümüzün içine baka baka yapmalarını kabul etmek mümkün değil” şeklinde konuştu.

Tatar, Vakıflar İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Rauf Ersenal’in istifasına da değinerek eleştiriler yaptı.

Tatar, vatandaşlık konusunda ise “Kimliğimizi insanlarımızı korumak zorundayız ancak bu topraklarda uzun yıllar kalan insanların küçük düşürülmesi, aşağılanması hiç de hoş değildir” dedi, bazı insanların ayrımcılık yüzünden tatsız bir durumla karşılaştığını söyledi.

ULUÇAY

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay da Tatar’ı yanıtlamaya, “Demek ki seçim yaklaşıyor ve seçimlik konuşmalar başlamış bile” diyerek başladı.

Uluçay, “Bizim çalışmamız, insanların ayrımcılığa itilmesine dönük değil. Aksine insanların genel ve standartlar çerçevesine bir uygulamaya kavuşmasına dönüktür ve kesinlikle bu böyle olacaktır. Bu kadar net söylüyorum” dedi.

Vatandaşlıkla ilgili tasarının Bakanlar Kurulu’nda tartışılmakta olduğunu kaydeden Teberrüken Uluçay, 2013 Mayıs ayında, seçimlerden önce UBP’nin hükümette olduğu dönemde 500 karar bulunduğunu, bunlar arasında vatandaşlıkların da yer aldığını söyledi.

Bazı kişilerin sadece Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaş yapılabileceğini, bunun da “zorunluluğa” dayandırıldığını ifade eden Bakan Uluçay, kendilerinin Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaşlık verilmesine karşı olduklarını belirtti; “Biz insanların siyasetçilerin kapısını çalmayacağı bir yöntemi geliştiriyoruz. Böyle bir sistemi oluşturacağız ve bu ülkede kalıcı olacak” diye konuştu.

“SOMUT VE KRİTERLERE BAĞLI, SİYASETÇİNİN ONAYINA BAĞLI KALMAYACAK BİR VATANDAŞLIK SİSTEMİ”

Somut ve kriterlere bağlı, siyasetçinin onayına bağlı kalmayacak bir vatandaşlık sistemi öngördüklerini vurgulayan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, çalışmalarının bu yönde sürdüğünü; yürürlükteki yasayı da bu çerçevede uyguladıklarını anlattı.

Uluçay, sistemde kim bu kategoriye uygunsa çağrı yaptıklarını ve işlemlerinin yapıldığını; bunları seçim kaygısı gütmeden sürdürdüklerini kaydetti.

“Biz bununla insanlara somut kriterler sunuyoruz, siyasetçinin yorumunu değil. İnsanlara standartları belirlenmiş bir sistematik sunuyoruz” diyen Teberrüken Uluçay, vatandaşlıkla tasarının Bakanlar Kurulu’nda tartışılmaya devam edildiğini bildirdi.

Uluçay, “12 yıla kadar kesintisiz çalışma iznine sahip olanların yurttaşlık işlemlerinin yapılması; 1-12 yıl arasındakilerin kriterler dahilinde sıraya girerek yurttaş olmalarının sağlanması ve bundan sonra çalışma amaçlı adaya gelecek insanların ilanihaye yurttaşlık beklentisi içinde olmamalarını öngören bir sistematik yaratmak” üzerinde çalıştıklarını vurguladı.

Kontrollü nüfus politikasına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Teberrüken Uluçay, bunun ülkenin geleceği ve bu ülkede yaşayan her insan için çok gerekli olduğunu söyledi.

Teberrüken Uluçay, tüm bunları yaparken insanlar ayrımcılık yapmadıklarını ifade ederek bundan sonra da olmayacağını ve bu sistem oluşursa hiçbir iktidarın bu ayrımı yapamayacağını vurguladı.

Yeniden söz alan UBP Lefkoşa Milletvekili Ersin Tatar, bir gecede binlerce insana vatandaşlık verilmesini değil, bu topraklarda uzun yıllar emek verenlerin vatandaş yapılmasını savunduklarını söyledi.

Bazı ailelerde evrakları eksik veya ihmal edildiği için aile bireylerinden birinin vatandaşlık alamadığı durumlar bulunduğunu kaydeden Tatar, CTP ile yüzde yüz hemfikir olmadığını belirtti ve vatandaşlık konusunda katı olmamak gerektiğini savundu.

“Anladığım kadarıyla hazmederek vatandaş yapılacak, Meclis’ten de geçecek” diyen Tatar, şu anda ülkeden ters göç başladığını belirtti.

“Ayrımcılık konusunda Anavatanlı insanlar arasında kırgınlık var” diyen Tatar, vatandaşlık bekleyenlerin neden topluca vatandaş yapılmadığını sordu.

Yeniden söz alan İçişleri Bakanı Uluçay, Tatar’ın söylediklerinde çelişkiler bulunduğu görüşünü ifade ederek seçimlik konuşma yaptığını savundu.

Ülkenin sorununu tespit edip çözüm bulmak gerektiğini vurgulayan Uluçay, istatistiklerin, ülkede her yıl 500-540 yeni vatandaşlık verilmesini öngördüğünü söyledi.

KKTC’de doğup 18 yaşını geçtiği halde yurttaşlık alamayanların sorununu çözmek için yeni yasa tasarısına madde konulduğunu ve bunlara öncelik verileceğini belirten İçişleri Bakanı Uluçay, seçerek vatandaşlık verilmesine karşı oldukları için bir standart ve kriterler getireceklerini, buna uyanların vatandaş olacağını yineledi.

Uluçay, “Yurttaşlık bu ülkenin en değerli şeylerinden biridir” dedi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda güncel konuşmaların ardından sorular bölümüne geçildi. Soruların ve yanıtların okunmasının ardından toplantı saat 14.00 sıralarında tamamlandı.

Meclis Genel Kurulu bundan sonraki birleşimini 16 Şubat Pazartesi günü yapacak.

(tak)

Bu haber toplam 1819 defa okunmuştur