1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Hedef ‘“sıfır roaming”
Hedef ‘“sıfır roaming”

Hedef ‘“sıfır roaming”

Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye’yle “sıfır roaming” ya da “eş tarife”, Kıbrıs’taki her iki Ticaret Odası ise “adanın tümünde mobil iletişim” için girişimlerini yoğunlaştırdı

A+A-

Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasında ‘roaming’ (uluslar arası dolaşım) ücretlerini kaldırmak ya da tarifeleri eşitlemek için girişim başlattı.

 

Ayşe GÜLER

Ulaştırma Bakanlığı, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasında ‘roaming’ (uluslar arası dolaşım) ücretlerini kaldırmak ya da tarifeleri eşitlemek için bir çalışma başlattı.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, bu yönde bir girişim olduğunu YENİDÜZEN’e doğruladı, projelerinin hazır olduğunu söyledi ancak bu aşamada bilgi vermesinin doğru olmayacağını belirtti.

Taçoy, “Çok hassas ve kapsamlı bir çalışma, zor da olsa bunu başarmak istiyoruz” diye konuştu.

Projenin hayata geçmesi halinde Kuzey Kıbrıs ile Türkiye arasında hem GSM hem de sabit telefonlarda görüşmelerin ‘yurtiçi’ tarife üzerinden ücretlendirilmesi hedefleniyor.

Projede bir diğer hedef ise Kıbrıs Türk Ticaret Odası üzerinden ‘şirketler arası’ anlaşmalar ile adanın güneyiyle de telefon iletişimini başlatabilmek.


Varer: ‘Türkiye-KKTC arasında roaming çalışması doğru bir adım’

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vargın Varer, Türkiye ile Kuzey Kıbrıs arasında yapılması planlanan roaming çalışmasını doğru bir adım olarak değerlendirdi.

Varer, Kıbrıs’ın kuzeyinde iki cep telefonu operatörünün bulunduğundan bahsederek, şu anda Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a veya Kuzey Kıbrıs’tan Türkiye’ye giden kişilerin cep telefonu kullanımlarının farklı tarifeler üzerinden ücretlendirildiklerini söyledi.

Varer, her iki servis sağlayıcısının tarifelerini devletin göstereceği yol ile o düzeye çekmesinin mümkün olduğunu kaydetti.

Her iki ülke arasında gidiş veya gelişlerde şahıs ya da iş dünyası temsilcilerinin ayni tarife ile ücretlendirilmesinin iyi bir adım olduğunu belirten Varer, daha düşük tarife uygulamasının doğru olduğunu ifade etti.

---------------------------------------------------------------------

Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Vargın Varer: “Güneyde de iletişim için teknik alt yapı ve nasıl yapılacağına ilişkin çalışma hazır”


Kıbrıs Türk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Vargın Varer, adanın tümünde ‘cep telefonları’nın işlev kazanması yönünde projenin hazır olduğunu, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderlerle görüşme yapacaklarını açıkladı.
YENİDÜZEN’in sorularını yanıtlayan Varer,  mobil telefonlardaki iletişim sorunun aşılması için önümüzdeki günlerde iki lider Dr. Derviş Eroğlu ve Nikos Anastasiadis ile görüşeceklerini belirtti.
Varer, adanın hem kuzeyinde hem de güneyinde cep telefonlarının kullanılabilmesi için her iki kesimdeki ticaret odalarının teknik alt yapı ve bunun nasıl yapılacağına yönelik çalışma hazırladıklarını dile getirdi.
Bu çalışmaların sadece ticaret odalarının onayı ile hayata geçemeyeceğini, siyasi düzeyde de onay alınması gerektiğini vurgulayan Varer, alınacak onay ile çalışmaların kısa sürede hayata geçebileceğini kaydetti.
Varer, Kıbrıs’ın kuzeyinde siyasiler yönünde sıkıntı yaşanmadığını da belirterek, yapılacak çalışmaların adanın kuzey ve güneyi arasında işbirliği anlamı taşıyacağını, bunların güven artıcı bir tedbir olarak geçmesini sağlamak istediklerini dile getirdi.

“Amaç, vatandaşların hayatını kolaylaştırmak”

Varer, Kıbrıs’ın güneyinde farklı servis sağlayıcılarının bulunduğunu dile getirerek, kuzeyden güneye geçenlerin cep telefonlarının kapsama alanı dışına çıktığını, ayni şekilde güneyden kuzeye geçenlerin de telefonlarını kullanamadığını söyledi.
Hem kuzey hem de güneydeki vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmayı hedeflediklerini söyleyen Varer,  “biz 1-2 sene önce Güney Kıbrıs’taki Ticaret Odası ile hangi konularda işbirliği yapabileceğimize ilişkin görüşmeler yaptık. Yaptığımız çalışmalar sonrasında da teknik alt yapı ve bu çalışmanın nasıl yapılacağına dair çalışmalar hazırladık” dedi.

Bu haber toplam 2490 defa okunmuştur