1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Hedef Londra-Kıbrıs arasında köprü kurmak
Hedef Londra-Kıbrıs arasında köprü kurmak

Hedef Londra-Kıbrıs arasında köprü kurmak

Başbakan'a eşlik eden ekonomik örgütlerin Londra temasları tamamlandı, somut çalışmalar başladı:

A+A-

Londra’da Başbakan Tufan Erhürman ile birlikte temaslarda bulunarak, Kıbrıslı Türk iş insanlarıyla biraya gelen Ekonomik Örgütler Platformu üyeleri adaya döndü, bundan sonra izlenecek yol haritasıyla ilgili mesai de başladı.

6 MADDELİK PROTOKOL… 4 örgüt ile Londra Türk Ticaret Odası arasında imzalanan 6 maddelik protokol sonrasında hem ekonomik hem de sosyal yönden atılacak adımların ‘yol haritasına’ yönelik yoğun mesai ile ilgili de start verildi.

"KIBRIS'A YATIRIM" ÖN PLANDA… Protokolün içeriği ile ilgili bu hafta içerisinde detaylı açıklama yapılacağı da belirtildi. ‘Yatırımın’  ön planda tutulduğu görüşmeler sonucunda belli periyotlarda gerek Kıbrıs gerekse Londra’da çalışma gruplarıyla toplantı yapma kararı alındı.

Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk: “Sektörler arasında birebir görüşme yapılması öngörüldü”

Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner: “İş imkanlarını nasıl sağlayabileceğimizi konuştuk”

Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer: Hem sosyal hem de ekonomik olarak KKTC ile Londra arasında köprü kurulacak”

 

Ayşe GÜLER

Londra’da Başbakan Tufan Erhürman ile birlikte temaslarda bulunarak, Kıbrıslı Türk iş insanlarıyla biraya gelen Ekonomik Örgütler Platformu üyeleri adaya döndü, çalışmalara başladı.

4 örgüt ile Londra Türk Ticaret Odası arasında imzalanan 6 maddelik protokol sonrasında

hem ekonomik hem de sosyal yönden atılacak adımların ‘yol haritasına’ yönelik yoğun mesai ile ilgili de start verildi.

Protokolün içeriği ile ilgili bu hafta içerisinde detaylı açıklama yapılacağı da belirtildi.

‘Yatırımın’  ön planda tutulduğu görüşmeler sonucunda belli periyotlarda gerek Kıbrıs gerekse Londra’da çalışma gruplarıyla toplantı yapma kararı alındı.

Bürokratik sorunların aşılması, hükümetten destek ve yardım alınması konusu görüşüldü.

Ekonomik Örgütler Platformu’nun bir araya geleceği, görüşmelerin masaya yatırılacağı da öğrenildi.

YENİDÜZEN, Londra’da temaslarda bulunan temsilcilerle görüştü.

Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk, sektörler arasında birebir görüşme yapılmasının öngörüldüğünü kaydederek, her iki ayda bir durum değerlendirme toplantı yapılacağını aktardı.

Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner ise “iş imkanlarını nasıl sağlayabileceğimizi konuştuk” diyerek,

Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türk iş insanlarının da Nisan-Mayıs ayında adaya gelerek, toplantı yapılacağını belirtti.

Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer de KKTC ile Londra arasında hem sosyal hem de ekonomik olarak köprü kurulacağını kaydetti, kurumsal bir çalışma başlatmak için karar alındığını sözlerine ekledi.

Öte yandan Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz’den ise yurt dışında olması nedeniyle açıklama alınamadı.


EKONOMİK ÖRGÜTLER PLATFORMU ÜYELERİ NE DEDİ?

Sanayi Odası Başkanı Candan Avunduk:

“Sektörler arasında birebir görüşme yapılması öngörüldü”

“Temaslar çerçevesinde Londralı işadamlarıyla yemek yenildi. Kıbrıs’taki iş insanları ile Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türklerle neler yapılabileceği konuşuldu. Sektörler arasında birebir görüşme yapılması öngörüldü. Londra’daki Kıbrıslı Türklerin de Kıbrıs’ın kuzeyine ziyaret gerçekleştirmesi söz konusu olacak. Ekonomik Örgütler Platformu üyeleri ortak çalışma konusunda mutabakat metni imzalandı, buna Başbakan da tanıklık etti. Burada murat edilen; Londra’daki iş insanlarının Kıbrıs’taki yatırımlarının önünü aşılması, hukuki problemlerin çözülmesi… Kıbrıs’ta yaşayan iş insanları ile ortak iş yaparak, birlikte hareket etme görüşleri doğrultusunda mutabakat metni imzalandı.

İki tarafta yaşayan iş insanları belli periyotlarda gerek Kıbrıs gerek Londra’da çalışma gruplarıyla toplantı yapma kararı alındı. Sorunların aşılması, hükümetten destek ve yardım alınması konusu görüşüldü.

Çalışma grupları; global ölçüde sektörlerde yapılacak olan çalışmaları periyotlarda yapılacak toplantılarda ortaya çıkılacak. Her iki ayda bir durum değerlendirme toplantı yapılması konuşuldu.

Birkaç gün içerinde Ekonomik Örgütler Platformu toplanacak, yol haritası belirlenecek. Londra’daki iş insanlarıyla bu paylaşılacak”

 


Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner:

“İş imkanlarını nasıl sağlayabileceğimizi konuştuk”

 

“Başarılı bir seyahat oldu. Uzun zamandan sonra Başbakan seviyesinde Londra’ya ziyaret gerçekleştirdik. Görüşmeler yaptık. İş imkanlarını nasıl sağlayabileceğimizi konuştuk. Birlik başkanları ile hangi alanda yatırım yapılması konuşuldu. Toplantılarda, adaya yatırım yapılmasını istendiğini söylendi. İş insanlarının, geçmiş tecrübeleri yatırımlara engel oluyordu. Gerekli bürokratik engellerin ortadan kalkacağını ifade edildi.

İyi niyet anlaşmaları yapıldı. Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türk yatırımcıları davet edildi. Liman ve telekomünikasyonda kamu-özel işbirliklerinden bahsediliyor. Onların tespitleri yapıldı.

Turizmle ilgili ise Londra’da yaşayan kişilerin tatil için adaya beklendiği ifade edildi.

Londra’da yaşayan Kıbrıslı Türklerin de talepleri oldu, onları değerlendiriyoruz. Önümüzdeki hafta belli olacak. Süreci, Ekonomik Örgütler Platformu birlikte yöneteceğiz.  Nisan-Mayıs ayında bu toplantı gerçekleşecek.”

 

 

Kıbrıs Türk Müteahhitler Birliği Başkanı Cafer Gürcafer:

“Hem sosyal hem de ekonomik olarak KKTC ile Londra arasında köprü kurulacak”

 

“4 örgüt ve Londra Türk Ticaret Odası arasında 6 maddelik protokol imzalandı. Yurt dışında, özellikle İngiltere’de 4. jenerasyon asimile oluyor. Yurt dışında yaşayan Kıbrıslı Türklerin yoğunluğuna ihtiyaç var. Uzun zamandan beridir Kıbrıslı Türklere yönelik açılım yapılması gerekiyordu. Protokolde hem sosyal hem de ekonomik olarak KKTC ile Londra arasında köprü kurmak, iş ilişkilerini geliştirmek, toplum sorunların değinmek için adımlar atılacak.

Askerlik sorunu var. Toplumu ülkeden kopardı. Bunun çözüme kavuşturulması konuşuldu. Sivil toplum ile de bir araya geldik. Kurumsal bir çalışma başlatmak için karar aldık. Bürokratik sıkıntıların giderilmesi için çalışma yapılacak. Ne tür projelerin yapılacağı ile ilgili Londra Türk Ticaret Odası ve sivil toplum örgütlerini adaya davet edeceğiz. Haziran ayında gerçekleşecek Kıbrıs Türk Festivali’ne katılacağız. İlk kez toplum buna inandı. Bölünmüşlük vardı, bunun giderilmesine yönelik çalışmalar oldu. Ekonomik Örgütler Platformu toplanacak. Ne tür projeler yapılacağı değerlendirilecek. Ziyaretlerin tarihleri belirlenecek. Davetler açıklanacak.”

Bu haber toplam 2038 defa okunmuştur
Etiketler :