1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Hedef, 2016’da REFERANDUM’
“Hedef, 2016’da REFERANDUM’

“Hedef, 2016’da REFERANDUM’

Alithia gazetesine göre: “Müzakereler mayıs sonu - haziran başı... Yıl sonuna kadar anlaşma, 2016 başında referandum”

A+A-

Yabancı diplomatlardan Kıbrıs Cumhuriyeti’ne uyarı: “Yıl sonuna kadar anlaşma olmazsa Kıbrıslı Türkler’in izolasyonunun kaldırılmasını da içeren başka çözümlere bakılacak”


Kıbrıs sorununun, kuzeydeki seçimlerin arından yeniden hareketleneceği iddia edildi, adanın güneyinde yayımlanan Alithia gazetesi, “Hedef 2016’da referandum” manşetini kullandı.

Yabancı diplomatların Kıbrıs sorununun çözümü için kararlarını olgunlaştırdığını belirten gazete, “Çözüme ulaşılmazsa uluslararası toplum, Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonun kaldırılmasını da içeren başka çözümlere yönelecek” iddiasını da ortaya koydu.
Alithia, “Sayın Anastasiadis yılsonuna kadar, jeopolitik gelişmelerde şoför mü, yolcu mu olacağına karar vermeli” yorumunu da yaptı.

“Mayıs’ta masaya dönüş”

Alithia haberi “Kıbrıs Soruna İlişkin Projeler... Müzakerelerin Yeniden Başlamasına Dair Bütün Perde Gerisi... Mayıs-Haziran’da Masaya Dönüş, 2016 Baharında Referandum” başlığıyla manşete çekti.
Gazete yeniden başladıktan sonra müzakerelerin, yılsonuna kadar anlaşma elde edilmesi ve 2016 baharında yeni bir çözüm planının, düzenlenecek ayrı referandumlarla iki toplumun onayına sunulması hedefiyle yoğunlaştırılacağını yazdı.
Haberde, Kıbrıs Cumhuriyeti yönetiminin, masadan kalkan taraf olarak, müzakerelerin başlamasına fırsat vermek üzere sondaj çalışmalarına ara vermesi için konsorsiyum ile temas halinde bulunduğu da belirtildi.

-----------------------------------------------------------------------------

İşte iddialar

• ABD, İngiltere, BM, AB ile Rusya, ENI-KoGas’ın Kıbrıs’taki sondajın ertelemesini sağlayacak.

• Türkiye, Navtex’ini yenilemeyecek, Barbaros gemisi adadan ayrılacak.

• Bu gelişmeler sonrasında müzakereler Mayıs ya da Haziran’da yeniden başlayacak.

• Müzakereler başladıktan sonra, yılsonuna kadar bir anlaşma olması ve 2016 başlarında yeni çözüm planının, geleceklerine dair karar vermeleri için ayrı referandumlarda iki toplumun onayına sunulması hedefiyle yoğunlaştırılacak.

• BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide eylül ayında, müzakereler üçüncü aşamasına geçtiğinde masaya köprü kurucu fikirler koyacak.

Bu haber toplam 2130 defa okunmuştur