1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Hayvan üreticileri her gün EYLEMDE…
Hayvan üreticileri her gün EYLEMDE…

Hayvan üreticileri her gün EYLEMDE…

Hayvan Üreticileri Birliği hükümetle ipleri kopardığını, her gün eyleme gideceğini duyurdu

A+A-

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Tarım Bakanlığı yetkililerinden taleplerine yanıt alamadıklarını kaydederek, “Birlik olarak desteğimizi verdik, görüşlerimizi, düşüncelerini ortaya koyduk. 15 günde 4 defa görüştük. Bugünden sonra görüşme bitti. Her gün eylem var” dedi.

Hükümetin tarım ve hayvancılık konusundaki açılımlarının doğru noktada olmadığını, yapılanların ve yapılmak istenilenlerin üreticiyi yok olmaya ittiğini savunan Birlik Başkanı Naimoğulları,“ ‘2016’nın ocak ayında reform yapacağız’ diyorlar. Reform, üreticiyi serbest piyasa koşullarına iterek batırma, bir yerlerden kaynak bulup hem kendilerini ve kurumlarını kurtarmaya çalışmaları içindir” şeklinde konuştu.

Reformdan önce üreticilerin maliyetlerini dikkate alarak doğru fiyatlandırma yapılmasını, hem küçük hem de büyükbaş hayvan üreticinin yaşayabilmesi için bu konulara açılım getirilmesini isteyen Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, dün birlik binasında basın toplantısı düzenledi.

Naimoğulları, birlik yönetimi ve hayvan ürercilerinin de hazır bulunduğu toplantıda, “Hükümetin bugünden sonra yaptığı belayı başlarına almaktır. Bu bela her gün onları rahatsız edecek. Hangi örgütle uğraştıklarını farkında değiller. 50 bin kişinin ekmek yediği bu sektöre sürekli yanlış yapmak istiyorlar” vurgusu yaptı.

Hükümet yetkilileriyle yaptıkları temaslara değinen ve sonuç alamadıklarını kaydeden Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, “Görüşmeye her gittiğimizde karşımızda çaresiz, ağlayan bir Tarım Bakanı ve bürokratlarını buluyoruz” iddiasında bulundu.

“Çiğ süte zam talebi…”

Açıklamasında hayvan üreticilerinin taleplerine de değinen Birlik Başkanı, “Özellikle dövizden kaynaklanan, bugün üreticinin belini kıran, ithal yolla getirilen ham maddelere gelen yüzde 30-40’lık artışın çiğ süte yansımasını temenni ettik” diyerek şöyle devam etti:
“ ‘Çiğ sütün fiyatını arpaya zam getirmeden, özellikle dövizdeki artışı göz önünde bulundurarak iyileştirin’ dedik. Bu konuda hiçbir adım atılmadı. ‘16 Eylül’de açıklama yapacağız’ dediler. Bugün 15’i…Şu anda sayın Tarım Bakanı ‘1 Ekim’de açıklama yapacağız’ diyor. Peki neden? Çünkü sütteki artışı değerlendirememişler, bunları süt imalatçılarıyla masaya nasıl koyacaklarını netleştirmemişler…”

“Kuzeyde süt fiyatları güneydekinin yarısı…”

Açıklamasında ülkedeki süt fiyatlarına da değinen Naimoğulları, “Hellimin tescili konusunda, küçükbaş hayvan sütünün iyileştirilmesi gerektiğini ortaya koydular. Şu anda 1.30 kuruşa keçi sütü 2 TL’ye koyun sütü satıyoruz” şeklinde konuştu.

Güney Kıbrıs’ta bir litre inek sütünün 2 TL, koyun sütünün 3 TL 30 kuruş, keçi sütünün 2,5 TL, arpanın fiyatının 58 kuruş olduğunu dile getiren Naimoğulları, “Kuzeyde süt fiyatları Güneydekinin yarısı” dedi.

“8.5 milyon TL doğrudan gelir desteği”

Güneyde küçükbaş hayvan üreticileri için 35 milyon Euro destek paketi açıkladığını kaydeden Birlik Başkanı Mustafa Naimoğulları şöyle dedi:
“Bizim hükümetimiz küçükbaş hayvan üreticisine 8,5 milyon TL Doğrudan Gelir Desteğini ödemekten acizdir. Küçükbaş hayvan üreticisinin Temmuz’da ödenmesi gerekiyordu. Eylül’ün ortasına geldik. Ödemin ne zaman yapılacağı belli değil. Peki üreticiler nasıl geçinecek?”

“TÜK’ü düzlüğe çıkarmaya çalışıyorlar”

Hükümetin 62 kuruşa aldığı arpayı 70-72 kuruşa satmanın peşinde olduğunu da savunan Birlik Başkanı, “Batırdıkları Toprak Ürünleri Kurumu’nu düzlüğe çıkarmaya çalışıyorlar” dedi.

“Bu zihniyet TÜK’ü batırdı”

Toprak Ürünleri Kurumu’nun yanı sıra Süt Endüstrisi Kurumu’nun (SÜTEK) batmakta olduğunu söyleyen Birlik Başkanı, TÜK’ün 2014-2015 yılında 120 bin ton arpayı Birlikten görüş almadan ülkeye getirttiğini söyledi.
Naimoğulları, şunları ekledi:
“Bu arpayı hala satamadılar. Bir kısmı ellerindedir. Üreticiden parasını almış olmalarına rağmen bunu dolar yapmayıp TL bazında erittiler. Tüccarı da ödenmedi.

Şu anda TÜK, arpayı zamlayarak çiftçiden 60-62 kuruşa aldığı arpayı hayvancıya 70-72 kuruşa vermeye çalışıyor. Biz bunun karşısındayız.

TÜK’ün doların da yükselmesiyle birlikte tüccara 22 milyon TL borcu var. 38 milyon TL de çiftçiye borcu var. Bankalardan toplam 60 milyon TL borçlanmak istiyorlar.

Bu borcun bedeli hayvancıya ödetilmek isteniyor. Üreticiden parasını almış olmalarına rağmen bunu dolar yapmayıp TL bazında eriterek, tüccarı da ödemeden kurumu bugünlere getiren zihniyet TÜK’ü batırdı.”

“Siz tefeci değilsiniz…”

“Siz tüccar ya da tefeci değilsiniz, tefeci bile böyle bir faiz uygulamaz” diyen Mustafa Naimoğulları, arpaya getirilecek zamla üreticinin belinin kırılacağını söyledi

Hükümet programında yer alan tarım ve hayvancılıkla ilgi açılımları eleştiren Mustafa Naimoğulları, “Reform olarak ortaya koydukları aslında önümüzdeki 3 aylık süreçte hayvancıya ıstırap çektirmek ve reformları kabul ettirmektir” dedi.

Naimoğulları, “En büyük düşünceleri 2016 yılında sütü serbest bırakmak ve kurumları batırmaktır. Bununla hayvancıya ders vermeyi ve kendi reformlarını kabul ettirmeyi istiyorlar” dedi.

Tarım Bakanlığı yetkililerine iletileri talepleri de aktaran Birlik Başkanı, inek sütü fiyatının minimum 1.70 TL olması, küçükbaş hayvan sütünün yüzde 30 artırılması gerektiğini dile getirdi.

Mustafa Naimoğulları, “Arpayı 62 kuruşa aldınız. 65 kuruşa vermeye devam edeceksiniz” dedi.
Hayvan hastalıklarıyla mücadele için acilen kaynak bulunması gerektiğini de ifade eden Birlik Başkanı Naimoğulları, küçükbaş için verilen doğrudan gelir desteğinin Kurban Bayramı’ndan önce ödenmesi taleplerini ortaya koyduklarını anlattı.

----------------------------------------------------------------------------------------

“Gerekli ortamı oluşturmadan sütü serbest bırakırsanız üretici yaşayamaz”

Tarım alanında yapılacak reform konusunu da değerlendiren Birlik Başkanı şunları kaydetti:
“Tarım Bakanı önümüze hiçbir açıklama koymadı. ‘2016’da reform yapacağız. Sütü serbest bırakacağız. Bunun yerine size arpa, yem vereceğiz’. Sadece bunu açıkladı.
Gerekli ortamı oluşturmadan sütü serbest bırakırsanız üretici yaşayamaz. Bunu yaparsanız, bunun adı batmadır, batırmadır. Üreticinin tek gelir kaynağı süttür. Bu reformu bize rağmen hayata geçiremezsiniz.”

“Ziraat Bankası’ndan tek kişi kredi almadı”
0 faizli destek kredi konusunda bir değerlendirme yapan Mustafa Naimoğulları şunları ekledi:
“Bugün kredi veriyoruz diye açılım yaptılar. Ziraat Bankası’ndan tek kişi kredi almadı. 0 faizli kredi veriyoruz diyorlar ama yaptıkları açılıma göre, 60 kişiye kredi verebilirler. Bu 60 kişi de nasıl kredi alacak? Bu ülkede 5 bin hayvancı var. Başka bankaya borç olmayacak, mal ipotek edilecek, memur kefil bulunacak. Bu şartlarda kimse bankadan kredi alamaz. Bu konudaki açıklamalar da fiyaskodur. Yaptıkları bütün açılımların altında kalıyorlar.”

(TAK/foto arşiv)

Bu haber toplam 1452 defa okunmuştur