1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Hayal kırıklığı yok, projeye devam”
“Hayal kırıklığı yok, projeye devam”

“Hayal kırıklığı yok, projeye devam”

Sondaj çalışmalarında “Onasagora”nın ardından “Amathusa”da da hüsrana uğradığı dün resmen açıklandı.

A+A-

ENI KoGas konsorsiyumunun 9’uncu parselde bugüne kadar 250 milyon Euro harcayarak yaptığı sondaj çalışmalarında “Onasagora”nın ardından “Amathusa”da da hüsrana uğradığı Güney Kıbrıs Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis tarafından dün resmen açıklandı.

Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis ise Lakkotripis’in açıklamalarıyla ilgili olarak, hükümetin enerji projesinin değişmediğini söyledi. Anastasiadis “Norveç’te de benzer durumlar yaşandı. 3 başarısız üç çabadan sonra 4’üncüde çok zengin yataklar bulundu” dedi. Fileleftheros “Amathusa’dan da ‘Hiç’ Resmen Açıklandı... Yeni Verilerden Sonra Jeolojik Bulmaca Baştan Çözülüyor” başlıklı haberinde, Lakkotripis’in, ENI-KoGas Konsorsiyumu’ndan aldığı sondajla ilgili raporu siyasi parti temsilcilerine aktardıktan sonra basını da bilgilendirdiğini yazdı.

Lakkotripis’in açıklamaları

Habere göre, ‘Amathusa’daki araştırma sondajında değerlendirilebilir hidrokarbon bulunmadığını resmen açıklayan Lakkotripis, “Saipem 10000 sondaj gemisi ile gerçekleştirilen çalışmada öngörülen derinlik olan 5 bin 485 metreye kadar inildi ancak değerlendirilebilir hidrokarbon birikimi saptanmadı” ifadesini kullandı. ENI-KoGas’ın, uygulamakta olduğu sondaj modelini incelemek için izin başvurusunda bulunduğu kaydedildi. Konsorsiyumun, “Onasagora” ve “Amathusa” hüsranlarının ardından, bu sondajlardan elde ettiği jeolojik veriler temelinde, çalışmalarında kullandığı jeolojik modeli gözden geçirmek istediği ve bu yüzden Güney Kıbrıs2ın, araştırma ve sondaj izinlerinin (2 numaralı parseldeki ‘Kiniras’ ve 3 numaralı parselde ‘Evagoras’ yatağı sondaj çalışmaları) iki yıl uzatılmasını talep ettiği belirtildi. Basın mensuplarına “9’uncu parseldeki ‘Amathusa’ yatağındaki araştırma sondajlarının sonucu bizi hayal kırıklığına uğratsa da bu, Kıbrıs MEB’inde hidrokarbon olmadığı anlamına gelmiyor” diyen Lakkotripis, “Bu nedenle jeolojik modelin gözden geçirilmesi gerekiyor. Cevaplanması gereken jeolojik nitelikli soru işaretleri var. Ne kadar çok veri toplanırsa gelecek sondajlarla ilgili risk o kadar azalır” ifadesini kullandı.


Anastasiadis umutlu

Gazetenin “Nikos Anastasiadis: Hayal Kırıklığı Yok” başlıklı haberine göre, Güney Kıbrıs Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs Rum Bakanlar Kurulu’nun Lakkotripis tarafından “Amathusa” sondajı sonuçları hakkında bilgilendirilmesinin ardından yaptığı açıklamada hükümetinin enerji projesinin değişmediğini söyledi.

Sondajdan edinilen sonuçlar nedeniyle hayal kırıklığı içerisinde olup olmadığı sorulan Anastasiadis “Hayır. Çünkü Norveç’te de benzer durumlar yaşandı, 3 başarısız üç çabadan sonra 4’üncüde çok zengin yataklar bulundu. Enerji projelerimiz değişmiyor. Müsaade edin de nasıl bakmamız gerektiğini görelim” dedi. (tak)

Bu haber toplam 1496 defa okunmuştur