1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Havadan biyolojik mücadele yapılmalı”
“Havadan biyolojik mücadele yapılmalı”

“Havadan biyolojik mücadele yapılmalı”

Bazı Çevre Örgütleri çam kese böceğine karşı mücadele konusunda açıklama yaptı

A+A-

Kema Vakfı Başkanı Orhan Aydeniz, Orman Mühendisleri Odası Başkanı Can Conkbayır ile Biyologlar Derneği Başkanı Hasan Sarpten çam kese böceğine karşı havadan biyolojik mücadele yönteminin kullanılmasını talep etti.

Aydeniz, Conkbayır ve Sarpten’in konuyla ilgili yaptığı ortak yazılı açıklamada Nisan ayında TC Orman Genel Müdürlüğü ile KKTC Orman Dairesi Müdürlüğü arasında imzalanan beş yıllık ‘Ormancılık Faaliyetleri Eylem Planı’ kapsamında KKTC ormanlarında 2018 yılına kadar yürütülecek ormancılık faaliyetlerinin planlandığı hatırlatıldı.

“Çam kese böceğine karşı, etkili ve ana mücadele olan havadan biyolojik mücadele yöntemi ile ilgili bir planlamanın yer almaması çok üzücü olmuştur” denilen açıklama, “Çevre örgütleri olarak bizler bunu büyük bir eksiklik olarak görüyor ve eylem planında mutlaka yer alması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde devam etti.

Mevcut eylem planı hazırlanırken çevre örgütlerinden görüş alınmadığı kaydedilen açıklamada, “Bu eylem planının her iki tarafça yeniden değerlendirilmesi ve bu eksikliğin giderilmesinin çok yerinde bir çalışma olacağını düşünmekteyiz” denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Ülkemizde bir hektar orman alanının ağaçlama maliyeti 5000- 6000 Türk lirası iken çam kese böceğine karşı havadan biyolojik mücadelenin hektar maliyeti bunun 1/20’sidir. Başka bir anlatımla kaybedilen bir hektar orman alanının yeniden ağaçlandırılması yirmi katı bir maliyet gerektirir. Dolayısıyla bu mücadeleyi ormanların geleceği için esirgememeliyiz.

Eğer bu yıl havadan mücadele yapılmazsa genç orman alanlarında çok büyük zararlar meydana gelecek ağaçlandırmaya harcanan paralar da boşa gitmiş olacaktır.

Bu nedenle Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığının kaynak arayışı konusunda elini çabuk tutması ve tüm imkânları zorlayarak gerekli ödeneği sağlamasını bekler, bu çalışmanın ülkemiz yeşiline büyük katkısı olacağından, çevre örgütleri olarak, bu ve buna benzer tüm çabaları destekleyeceğimizi ve bunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna açıklarız.” (tak)

Bu haber toplam 1223 defa okunmuştur