1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Havada yangın tatbikatı: Çok kısa sürede müdahale!
Havada yangın tatbikatı:  Çok kısa sürede müdahale!

Havada yangın tatbikatı: Çok kısa sürede müdahale!

YENİDÜZEN, yangın helikopteri ile tatbikata katıldı ne kadar sürede, nasıl müdahale edildiğini görüntüledi

A+A-

• Günde 100 dakikalık ‘uçuş hakkı’ bulunan helikopterin görev süresi sözleşmeye göre 19 Ekim’de sona erecek, yangın helikopteri sadece orman arazilerindeki yangınlara müdahale edebiliyor

• Yangın helikopterin uçuş ekibinde aralarında 1’i Kıbrıslı Türk olmak üzere 5 kişilik ekip bulunuyor.

• Helikopter her uçuş öncesi Sivil Havacılık Dairesi- Ercan Kule'den izin alıyor…

• ALO 177 Orman Yangını hattına ihbar geldikten sonra helikopterin 12 dakika içerisinde kalkabiliyor. Yangın helikopteri en fazla saatte 200 km hız ile seyredebiliyor

• Hızlı bir şekilde hareket etmesi, helikopterin olası bir yangına erken sürede müdahale edebileceğini gösteriyor…


Ayşe GÜLER

Orman Dairesi koordinatörlüğünde, güneşin doğuşu ile göreve başlıyor yangın helikopteri… Gece uçuşu olmamasına rağmen, güneş batana kadar olası bir yangına anında müdahale edebiliyor…

12 dakika içerisinde kalkış zorunluluğu bulunan helikopterin uçuşu sırasında aralarında 1’i Kıbrıslı Türk olmak üzere 5 kişilik ekip görev alıyor.

2 teknik personelde helikopteri uçuşa hazırlıyor…

YENİDÜZEN, yangın helikopterinin olası bir yangına ne kadar sürede, nasıl müdahale ettiğini görüntüledi.
Yazı İşleri Müdürümüz Mert Özdağ, Haber Müdürümüz Fayka Arseven Kişi, muhabir arkadaşım Levent Özdağ, KANAL

SİM’den kameran arkadaşımız Erdal Darbaz ile  saat 08.20’de gazetede buluşup, yangın helikopterinin bulunduğu Lefkoşa Sanayi bölgesindeki Orman Dairesi’ne ait alana doğru hareket ediyoruz.

Orman Dairesi Koruma Şube Amiri Ercan Poyraz, bizi orada karşılıyor.

Kısa bir sohbetin ardından helikopterin bulunduğu alana doğru ilerliyoruz.

Saatte 200 km hız yapabilen yangın helikopteri kendisi için belirlenen meydanda ‘bizim’ için bekliyor.

Meydana geldiğimizde, teknik ekibin uçuş için hazırlıklara başladığını görüyoruz.

Kalkış için yaklaşık 20 dakikalık bir zamanımız var, bu nedenle uçuş öncesi Orman Dairesi Şube Amiri Ercan Poyraz’dan yangın helikopterinin işleyişi ile ilgili bilgi alıyoruz.

Görev süresi 19 Ekim’de sona erecek

Poyraz, 12 kişilik kapasitesi olan yangın helikopteri ile ilgili detaylı bilgileri bizimle paylaşıyor.
Günde 100 dakikalık ‘uçuş hakkı’ bulunan helikopterin görev süresinin sözleşmeye göre 19 Ekim’de sona ereceğini öğreniyoruz.
Sadece orman arazilerindeki yangınlara müdahale eden helikopterin bugüne kadar Alevkayası bölgesinde karadan müdahalenin imkansız olduğu bir noktadaki yangını söndürdüğünü söylüyor Poyraz.

Ekipte Kıbrıslı Türk de var…

Poyraz, uçuş ekibi hakkında da bilgi veriyor.
Yangın helikopterini kullanan 2 pilotun Moldavyalı olduğundan bahsediyor. Bunun dışında uçuş ekinde yabancı uyruklu teknik personelle birlikte, 1 gözetmen pilot, 1’i de Hava Sporları Federasyonu’ndan görevli Kıbrıslı Türk bulunuyor.
Kıbrıslı Türk personelin görevini Federasyon tarafından görevlendirilen diğer 3 arkadaşıyla nöbetleşerek yaptığını öğreniyoruz.
Kısa bilginin ardından uçuş için hareketlilik başlıyor, pilotlar helikoptere binerek son hazırlıklarını yapıyor. Bu sırada da helikoptere kolayca binebilmemiz için de merdiveni yerleştiriyor görevliler…

Artık son dakikalar…

Uçuş sırasında kullanılmak üzere 1 koli su geliyor helikoptere… Helikopterin altındaki ‘bambi’ kontrol ediliyor.
“Hava biraz rüzgarlı, bu nedenle kalkış sırasında korkmayın” diyor Poyraz ancak nafile…
Ufak bir korku var içimizde…
Hazırlıkların tamamlandığını öğreniyoruz ancak havanın rüzgarlı olmasından dolayı helikoptere 5 kişiyi alabileceğini söylüyor helikopterin pilotları… Poyraz dışında, tatbikatı görüntüleyecek olan United Medya ekibinin 5 kişi olduğuna seviniyoruz…
Ekip hazır, biz de hazırız o haldeyse uçuşa başlayalım diyoruz ve helikoptere doğru yürüyoruz.
Helikopterin içerisinde ekibin oturabilmesi için 2 bölüm var. Poyraz ve Hava Sporları Federasyonu’nda görevli personel tam karşımıza oturuyor. Bu sırada da helikopter çalışmaya başlıyor.

Kulakları takıyoruz, uçuşa hazırız…

Havada çok ses olacağı ve kulaklarımızın zarar görmemesi için helikopter içerisindeki kulaklıkları bize uzatıyor Şube Amiri Poyraz… Tüm arkadaşlarım kulaklıkları takıp, helikopterin kalkışını bekliyoruz…
Kısa bir sürenin ardından hareket etmeye başlıyoruz. Helikopter havalandıkça, Orman Dairesi binasının olduğu bölgeyi toz bulutu kaplıyor.
Ağaçlar rüzgarın etkisinden neredeyse yere yatmış vaziyette… Sivil Havacılık Dairesi’nden uçuş için izin alıyoruz… Ve havadayız….

Kokpitte 2 pilotla birlikte, 1 gözlemci pilot…
Uçuşun başlamasıyla herkes profesyonel olarak işlerini yapmayı sürdürüyor… Uçuş anında helikopterin kokpitinde 2 pilot, 1 de gözlemci pilot bulunuyor. Teknik görevli ile Hava Sporları Federasyonu tarafından görevlendirilen bir eleman bizimle birlikte helikopterin içerisinde bulunuyor.
Uçuş öncesi ve kalkış anında da helikopterin içerisinde yüz üstü yatan teknik görevli uçuş sırasında da bu şekilde durarak helikopterin altındaki ‘bambi’yi kontrol ediyor, pilotlarla sürekli olarak irtibat kuruyor.
Teknik eleman helikopter içerisinde tüm güvenlik önlemleri alınmış, teknik personel halatlarla belinden bağlı bir şekilde kontrolünü yapmayı sürdürüyor.
Hava Sporları Federasyonu’nda görevli bir kişi ise helikopterin kapısının yakınında sürekli olarak Orman Dairesi ile irtibat kuruyor, güzergahla ilgili bilgileri alarak pilotları aktarıyor.
Tüm uçuş boyunca helikopterin kapısı açık bir şekilde hareket ediyoruz…

İlk durağımız Çatalköy…
Helikopterin sesinden bir birimizi duymakta oldukça zorlanıyoruz. Bu nedenle sadece gözlem yapmakla yetiniyoruz. Lefkoşa’dan başladığımız yolculukta ilk durağımız Çatalköy…
Yaklaşık 10 dakikalık kısa bir yolculuğun ardından Çatalköy yakınlarında denizden su almak için alçalmaya başlıyoruz. Biz alçaldıkça deniz dalgalanıyor. Helikopterin altındaki su sepeti yani ‘bambi’ ile denizden yaklaşık 2.5 ton su alıp tekrar yükselmeye başlıyoruz.
Bu sırada helikopterin içerisinden bambinin su alışını net bir şekilde görüyoruz, görüntülüyoruz…Kısa bir sürenin ardından aldığımız suyu boş bir araziye bırakıyoruz.

İkinci kez göletten su alıyoruz…
Helikopterle rotamız bu kez Beşparmak Dağları… Beşparmak Dağları’nın üzerinden bir tur atarak, tatbikata devam ediyoruz.
İkinci durağımız olan Taşkent yakınlarındaki gölete doğru gidiyoruz. Gölete yaklaştığımızda helikopter bir kez daha su almak için alçalmaya başlıyor…
Çok kısa süre içerisinde, birkaç dakikada helikopter suyu alıp yeniden yükselmeye başlıyor.
Hızlı bir şekilde hareket etmesi, helikopterin olası bir yangına erken sürede müdahale edebileceğini gösteriyor…
Aldığımız suyu bırakıyor, bu kez dönüş için rotamıza doğru hareket ediyoruz.

Dönüş yolu…
Taşkent, Değirmenlik, Haspolat ve Hamitköy üzerinden gelerek, Sanayi bölgesine doğru ilerliyoruz…
Bu sırada Değirmenlik bölgesindeki ‘taş ocaklarının’ içler acısı durumunu da yukardan net bir şekilde görebiliyoruz…
Yaklaşık yarım saatlik tatbikatımız başladığımız yerde, Sanayi Bölgesi'nde sona eriyor…

---------------------------------------------------------------------

12 dakika içerisinde ‘havalanma’ zorunluluğu

Orman Dairesi Koruma Şube Amiri Ercan Poyraz, ALO 177 Orman Yangını hattına yapılan ihbarların ardından yangın helikopterinin 12 dakika içerisinde havalanmasının zorunlu olduğunu söyledi.
Poyraz, yapılan sözleşmeye göre yangın helikopterinin sadece orman arazilerindeki yangınlara müdahale ettiğini, ev, çöplük veya özel mülkteki yangınlarında eğer orman arazisi tehlikesi yoksa müdahale etmediğini dile getirdi.

2,5 ton su alma kapasitesi…
Yangın helikopterinin altında yer alan ‘bambi’ isimli ekipmanın 2.5 ton su alma kapasitesinin bulunduğunu ifade eden Poyraz, saatte 150 km hız ile aldığı suyu taşıyabildiğini belirtti.
Poyraz, helikopterin altında ‘bambi’ olmaması halinde hızının saatte 170 kilometreye yükselebileceğine hatta 200 kilometreyi bulabileceğini anlattı.

“Aralıksız 2-2,5 saat görev yapabiliyor”
Yakıtı bitene kadar yangın helikopterinin olası bir yangına müdahale edebileceğini söyleyen Poyraz, aralıksız 2 ile 2,5 saat görev yapabileceğini, yakıt ikmali yapılmasının ardından da müdahaleye devam edebildiğini aktardı.
Poyraz, küçük bir ada ülkesi olmamızdan dolayı bölgelere kolaylıkla ulaşılabildiğini belirterek, yangın helikopterinin Yeşilırmak ve Karpaz’a yarım saat içerisinde vardığını dile getirdi.

Merkezi, Sanayi Bölgesi’ndeki Orman Dairesi binası…
Yangın helikopterinin kısa bir süre Ercan Havaalanı’nda konuşlandığını ardından da Lefkoşa Sanayi bölgesindeki Orman Dairesi binasına getirildiğini söyleyen Poyraz, iniş ve kalkışların daha kolay olması nedeniyle buranın merkez olarak tercih edildiğini anlattı.
Poyraz, yangın helikopterinin her kalkış öncesinde Sivil Havacılık Dairesi’nden ‘yetki’ aldığını belirtti.

----------------------------------------------


Günlük 100 dakika uçma garantisi…

Akdeniz ülkelerindeki yangın helikopterlerinin yapılan sözleşmelere göre günlük 100 dakika garanti edilen uçuş süresi olduğunu, fiyatlandırmanın buna göre yapıldığını kaydeden Poyraz, yangın helikopterinin uçuş yapmadığı her gün için dakikaların biriktiğini dile getirdi.
Poyraz, “Havuz sistemi ile çalışıyoruz. Örneğin bugün belki yangın helikopteri hiç çalışmayacak. Ama yarın başka bir iş çıkacak 200 dakika, 300 dakika uçacak” dedi.

Keşif yapıldı, su alınabilecek noktalar gösterildi
Yangın helikopterinin kiralanmasının ardından ekiple birlikte ‘keşif’ yaparak en çok yangın çıkan bölgeleri ve yangın anında su alınabilecek noktaları belirlediklerini söyleyen Poyraz, helikopterin söz konusu noktalardan su alıp, bıraktığını dile getirdi.
Poyraz, bugüne kadar sadece karadan müdahale yapılamayacak bir bölgeye yangın helikopterinin kullanıldığını ve yangının söndürüldüğünü ifade etti.

5 kişilik ekip, 1’i Kıbrıslı Türk…
Uçuş sırasında 2 pilot, 1 gözetmen pilot,1 teknik personel, 1 de Hava Sporları Federasyonu’ndan görevlendirilen Kıbrıslı Türkün olduğunu söyleyen Poyraz, iki teknik personelin de helikopteri uçuşa hazırladığını belirtti.
Poyraz, yangın helikopterinin Moldovya’dan kiralandığını, bu nedenle 2 pilot ve 1 teknik personelin Moldovyalı olduğunu ifade ederek, ekibin içerisinde yer alan gözetmen pilot ve  Hava Sporları Federasyonu’ndaki görevlinin Türk olduğunu söyledi.
Ayrıca Poyraz, yangın helikopterinin kapasitesinin 12 kişilik olduğunu da sözlerine ekledi.

 Levent Özdağ'ın fotoğrafları için TIKLAYINIZ

 

 

Bu haber toplam 2681 defa okunmuştur