1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "'Havacılık' uluslararası standartlarda"
Havacılık uluslararası standartlarda

"'Havacılık' uluslararası standartlarda"

Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi: “Hava trafik yönetim merkezi uluslararası standartlarda”

A+A-

 

Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi, Ercan Havalimanı’nda Hava Trafik Yönetim Merkezi Binası ve sistemlerinin yenilendiğini; radar sistemlerinin modernize edildiğini belirterek, “uluslararası standartlarda en modern sistemle donatılan çalışma ortamının bozuk ve olanakların yetersiz olduğunu söylemenin tam anlamıyla yapılanları görmemek olduğunu” belirtti.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Sofi, Hava Trafik Kontrolörleri Sendikası’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayı yanıtladığı yazılı açıklamasında, sendikanın açıklamalarını üzüntüyle karşıladıklarını belirtti.
Sendika açıklamasında bahsi geçen yeni Kamu Görevlileri Yasası çalışmalarının Meclis komitelerinde devam ettiğini ve eş zamanlı olarak Bakanlık bünyesinde Sivil Havacılık Dairesi Teşkilat Yasası Taslağı da hazırlandığını bildiren Sofi, sürece dairede örgütlü iki sendika KTAMS ve HTKS’nın dahil edilerek görüş ve önerilerinin değerlendirildiğini anlattı.

“Yapılanları görmemek”
Hava Trafik Yönetim Merkezi Binası ve sistemlerinin Türkiye Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü ile Sivil Havacılık Dairesi arasında yapılan protokol gereği SMART Projesi kapsamında yenilendiğini, radar sistemlerinin de modernize edildiğini kaydeden Mustafa Sofi, şöyle devam etti:
“Tüm bunların ışığında uluslararası standartlarda en modern sistem ve olanaklarla donatılan çalışma ortamının bozuk ve olanakların yetersiz olduğunu söylemek kelimenin tam anlamıyla yapılanları görmemek demektir. Ayrıca 2014 yılı içerisinde uzun zamandır yapılamayan hava trafik hizmet içi eğitimleri DHMİ’den gelen bir heyet tarafından gerçekleştirilmiş ve tüm kontrolörler sertifikalandırılmıştır.”
Sofi, dairede çalışma sisteminin bozuk olduğu iddiasının ise tamamen asılsız olduğunu belirterek, kontrolörlerin vardiyalarının iş yükü dikkate alınarak gündüz en az 9, gece de en az 10 olmak üzere düzenlendiğini açıkladı.

“4-5 saat fiili görev yapıyorlar”
Bu sistem içerisinde her bir kontrolörün 11 buçuk saat olan gündüz vardiyasında ve 14 buçuk saat olan gece vardiyasında en çok 4-5 saat fiili olarak görev yaptığını bildiren Mustafa Sofi, kontrolörlerin bunun dışındaki sürelerde istirahat ettiğini kaydetti.
Sivil Havacılık Dairesi Müdürü Mustafa Sofi, sendikanın vardiyalarda ek bir kontrolör daha çalıştırılması talebi bulunduğunu ancak işin gereği buna ihtiyaç duyulmadığını belirterek, sendikanın bu artışı istemesindeki tek nedenin ek mesai gelirlerinin artırılması olduğunu öne sürdü.
Sofi açıklamasında, “Ayrıca uçuşlarda inişte ve kalkışta transit geçişlerde her türlü hizmet uluslararası hava kurallarına göre verilmekte olup, bugüne kadar uçuş emniyetini etkileyecek hiçbir olay yaşanmamıştır” ifadesine de yer verdi.

(tak)

Bu haber toplam 2435 defa okunmuştur