1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Hastanelerdeki 'güvenlik' KÖRDÜĞÜM!
Hastanelerdeki 'güvenlik'  KÖRDÜĞÜM!

Hastanelerdeki 'güvenlik' KÖRDÜĞÜM!

Lefkoşa Devlet Hastanesi yönetimi ise kendi olanaklarıyla güvenlik sağlamaya çalışıyor.

A+A-

Devlet hastanelerindeki güvenlik tartışmalarıyla ilgili tüm taraflar YENİDÜZEN'e konuştu, ortaya büyük bir kargaşa çıktı. “Usulsüzlük ve şaibe” iddialarıyla konuyu mahkemeye taşıyıp ara emri alan Özel Güvenlik Sistemleri Ltd, 10 Temmuz tarihinden beridir hastanelerde güvenlik hizmeti durdurulduğunu ileri sürdü, Sağlık Bakanlığı ise gözünü mahkeme kararına çevirdi. Lefkoşa Devlet Hastanesi yönetimi ise kendi olanaklarıyla güvenlik sağlamaya çalışıyor.

 

Fehime ALASYA

Sağlık Bakanlığı Güvenlik İhalesi, Yüksek İdare Mahkemesi’nde alınan ara emri ile durduruldu, devlet hastanelerindeki güvenlik tartışmaları devam etti.

Özel Güvenlik Sistemleri Ltd, hastanelerde güvenliğin durduğunu ileri sürerken, Sağlık Bakanlığı ve Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi güvenliğin sağlandığını kaydetti.

 Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi önünde görevinin başına dönmeyi bekleyen Özel Güvenlik Sistemleri Ltd personelleri ise olayın çözülmesini ve işlerine geri dönmeyi bekliyor.

Özel Güvenlik Sistemleri Ltd ve Çelebioğlu Özel Güvenlik Ltd arasındaki  “usulsüzlük ve şaibe” iddialarıyla gündeme gelen Sağlık Bakanlığı Güvenlik İhalesi, Yüksek İdare Mahkemesi’nde alınan ara emri ile durduruldu, hastanelerdeki güvenlik hastane bünyesinden çözülmeye çalışıldı.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana:Bu mahkeme sürecinin ne kadar da süreceğini bilemiyoruz o yüzden de bu mahkeme sonuçlanan dek kendimiz çözüm üreteceğiz, zaten üretiyoruz. Mahkeme sonuçlanınca da gerekli adımlar atılacaktır. Mahkemenin ürettiği karara uymakla yükümlüyüz”

Dana: “Çözümü kendimiz üreteceğiz”

Şu anda hastanelerde herhangi bir güvenlik sorunu olmadığını belirten Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, acillerde ve kritik noktalarında devlet çalışanlarından ve hizmet aldıkları çok az sayıdaki güvenlikten yararlandıklarını belirtti.

Dana, kazanan firmanın faaliyetlerinin mahkemede alınan ara emrinden dolayı durdurulduğunu ve bakanlık olarak kendi imkânlarıyla hastanelerin güvenliğini sağlamaya çalıştıklarının altını çizdi.

Mahkeme sürecinin ne kadar uzayacağıyla ilgili bir belirsizlik olduğundan dolayı da hastanelerdeki güvenliği arttırarak çözüm üreteceklerini ve günün sonunda mahkeme kararına uyacaklarını kaydetti. 

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı: “Hastane içerisindeki personelimizden yardım alarak güvenliğimiz idame ettiriyoruz, endişeliydik fakat gün geçtikçe bünyemizdeki personellerle bu durumu oturttuk. Bu konuyu çözebilirim ve dıştan güvenlik hizmeti almam gerekmeyebilir. Bunun için beş veya altı kişinin daha mevcut bugünkü ekibe katılması gerekiyor o kadar.”

Dizdarlı: “10-12 personel ile bu konuyu çözebilir ve dıştan güvenlik hizmeti almam gerekmeyebilir”

Yaşanan süreci değerlendiren Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı ise gelinen noktada akıllarda farklı soru işaretleri doğduğunu belirtti.

Dizdarlı, hastanedeki güvenlik sorununu bakanlıktan gelen talimat doğrultusunda dıştan hizmet almadan kendi bünyelerinde çözmeye başladıklarını anlatarak, “Ben kendi hastanem için konuşacak olursam, 10-12 personel ile bu konuyu çözebilir ve dıştan güvenlik hizmeti almam gerekmeyebilir. Bunun için beş veya altı kişinin daha mevcut bugünkü ekibe katılması gerekiyor o kadar” dedi.

Özel Güvenlik Ltd. Personel Müdürü Mehmet Tümkan: “Elemanlarımız 24 saat hastane avlusunda fakat görevlerini yapamıyorlar. Sağlık Bakanlığı, firmamıza karşı, sebebini bir türlü yorumlayamadığımız bir tavır içerisine girdi”

Tümkan: “Sağlık bakanlığı, firmamıza karşı, sebebini bir türlü yorumlayamadığımız bir tavır içerisine girdi”

Özel Güvenlik Ltd. Personel Müdürü Mehmet Tümkan, Sağlık Bakanlığı’nın dışarıdan hizmet alarak sorun çözme çalışmalarını eleştirdi. “Sağlık bakanlığı, firmamıza karşı, sebebini bir türlü yorumlayamadığımız bir tavır içerisine girdi” diyen Tümkan, hastane avlusunda bekletilen elemanlarının her şeye rağmen ödeme ve yatırımlarını yapacaklarının da altını çizdi.

Tümkan, Sağlık Bakanlığı’nın çalışanlara işe geri dönem çağrısı yaparken hiçbir güvence vermediğini iddia ederken, Hastane Başhekimi Bülent Dizdarlı bu iddiayı yalanladı.

Tümkan, “Çalışanlarımıza bizim üniformalarımızı giymeden göreve devam etmeleri konusunda baskı yapıyorlar fakat ödeme ve yatırım güvencesi veremiyorlar”  derken, Dizdarlı “Bakanlığın talimatı ile

her iki şirket çalışanları ile de konuşup, bakanlıktan aldığım bilgiye dayanarak hepsinin ödemelerinin bakanlık tarafından yapılacağını söyledim” yorumunda bulundu.

 

 

ozel1.jpg
Özel Güvenlik şirketlerinin çıkmasıyla kat girişleri de boşta kaldı. Giriş çıkışları denetleyen görevliler artık yok.

ozel2.jpg
Sağlık Bakanlığı’ndan Hastaneye gönderilen ve Çelebioğlu Özel Güvenlik Ltd ile olan sözleşmenin durdurulduğuna dair belge.

 

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana:
“Bakanlığımız yetkisi oranında daha fazla güvenlik elemanı alıp çalıştıracak”

“Hastanedeki güvenlikler bakanlık tarafımızdan, kendi kadromuzda olan takviye elemanlar ile sağlanmaktadır. Tüm ihalelerde olduğu gibi ihaleye çıkıldı, ihaleyi kaybeden firmalardan birinin itirazı oldu, bunun üzerine mahkemeye gitti ve bu ihaleyle ilgili ara emri alındı. Bu ara emri ile de ihaleyi kazanan firmanın çalışmalara başladığı 24 saat sonra alınan ara emri ile de mevcut kazanan firmanın faaliyetleri durduruldu. Bakanlığımız da bu ara emrine uydu ve ilgili firmaya anında yazı yollayarak faaliyetlerini durdurdu. Bu gelişmenin hemen akabinde hastanelerimizde devlete ait çalışanlarla ve bünyemizdeki diğer firma elemanlarının da bir kısmından yararlanarak bakanlık bu sorunu çözmeye çalıştı.

Atılan her adımı Başsavcılık ile görüşüp atıyoruz. Ara emri alındığında mahkeme bize eski sözleşmeye mutabık kalınacağı konusunda bir yazılı uyarı yapmadı. Şu anda kazanan firmanın faaliyetleri durduruldu ve biz de bakanlık olarak kendi imkânlarımızla hastanelerimizin güvenliğini sağlamaya çalışıyoruz.

Polis Genel Müdürlüğü bu bölgede ve özellikle de Acil Servis önünde çok sık devriyeler yapıyor, acil noktası gibi bazı noktalarda kendi bünyemizden güvenlik görevlisi yerleştirdik. Dıştan güvenlik hizmeti alıp alınmayacağını ise kendi içimizde değerlendiriyoruz. Güvenlik zafiyeti olur mu diye araştırıyoruz fakat henüz ciddi bir sorunla karşı karşıya kalmadık. Bakanlığımız yetkisi oranında daha fazla güvenlik elemanı alıp çalıştıracaktır. Bununla ilgili çalışmalarımız var.

Mevcut firmadan ayrılan bazı personeller de hastanemizde görevlerine devam etmektedirler. Onları hizmet alımı şeklinde çalıştırıyoruz, bunları da giderek artıracağız.

Şu anda hastanelerde bir güvenlik sorunu yoktur, acillerde ve kritik noktalarında devlet çalışanlarından ve hizmet aldığımız çok az sayıdaki güvenlikler hizmet almaya çalışıyoruz,  gün geçtikçe de bunu geliştireceğiz. Bu tüm bölgedeki hastanelerimiz için geçerlidir.  

Bu mahkeme sürecinin ne kadar da süreceğini bilemiyoruz o yüzden de bu mahkeme sonuçlanan dek kendimiz çözüm üreteceğiz, zaten üretiyoruz. Mahkeme sonuçlanınca da gerekli adımlar atılacaktır.

Mahkemenin ürettiği karara uymakla yükümlüyüz, sonuç ne olursa uyacağız. Bunlar demokrasinin güzellikleridir.

Biz kendi yasal mevzuatlarımız ve yetkilerimiz içerisinde de hizmetlerin kesintisiz sürmesine çaba gösteriyoruz”

 

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Bülent Dizdarlı;
“Bu durum aklımıza bizim ‘dışarıdan güvenlik hizmeti almamız şart mı?’ sorusunu getirdi”

“Maalesef ihalede çıkan uyuşmazlık nedeniyle olayın mahkemeye intikal etmesi ve mahkemeden sonra verilen karar gereği pazar akşamı hastanede hizmet vermeye başlayan Çelebioğlu Güvenlik, bakanlıktan gelen talimat ile salı günü hastaneden çıkmaya davet ettik. Mahkeme sonuçlanan dek bu kararın durdurulduğunu söylediler. Bakanlığın talimatı ile eski şirketi de içeri alamadım ama neticede bu işçiler de ekmek parası peşindeydi, her iki şirket çalışanları ile de konuşup, bakanlıktan aldığım bilgiye dayanarak hepsinin ödemelerinin bakanlık tarafından yapılacağını söyledim. Ödenek ve yatırımlarının Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacağını ibraz ettim. Bunun üzerine Çelebioğlu LTD. ayrılmak istediğini söyleyip çıktılar. Özel güvenlik Ltd. bünyesinde olan arkadaşlar bu durumu kabul etmeyeceklerini söyleyip ayrıldılar.

O günden beridir hastane içerisindeki personelimizden yardım alarak güvenliğimiz idame ettiriyoruz.

Örneğin geçen akşam yaşana yoğunlukla başa çıkabilir miyiz diye endişe ettim fakat yaşamadık. Hem güvenlik görevindeki arkadaşlar çok özveriliydi, hem de hastaneye akın eden insanlar çok anlayışlıydı bu yüzden sorun yaşamadık. İlk günlerde biraz endişeliydik fakat gün geçtikçe bünyemizdeki personellerle bu durumu oturttuk.

Hatta bu durum aklımıza bizim “dışarıdan güvenlik hizmeti almamız şart mı?” sorusunu bile getirdi.

Şu anda güvenlik sistemini yavaş yavaş oturtuyorum. Hele ki bana 5 veya 6 eleman daha gönderirlerse, birkaç hafta sonra benim gerçekten ihtiyacım var mı yok mu bu tartışma konusu olur…

Ben kendi hastanem için konuşacak olursam, 10-12 personel ile bu konuyu çözebilir ve dıştan güvenlik hizmeti almam gerekmeyebilir. Bunun için beş veya altı kişinin daha mevcut bugünkü ekibe katılması gerekiyor o kadar.

İşin doğrusu bu ihale durumunun bir an önce sonlandırılmasını istiyoruz.  

Dışarıdaki personeller ise mahkeme kararı olduğu için üniformalarla oldukları sürece içeriye giremezler. Hastanede yaşanacak herhangi bir olaya karşın hiçbir müdahale yetkileri yoktur. Orada tamamen kendi inisiyatifleri ile duruyorlar.”

 

Özel Güvenlik Ltd. Personel Müdürü Mehmet Tümkan:
“Bunun doğrusu, sürece bizimle devam etmeleri olacaktı”

“Mahkemede ara emri alındı, sağlık bakanlığı bu emri yerine getirmedi ve mahkeme sonuçlanan dek bu sorunu kendi çözeceğini söyledi. Dışarıdan eleman alıp çözüme gideceklerini söyledi. Mevcut çalışanların yatırımlarını yapan biziz, çalışanlarımıza bizim üniformalarımızı giymeden göreve devam etmeleri konusunda baskı yapıyorlar fakat ödeme ve yatırım güvencesi veremiyorlar, bu yüzden personel huzursuz, görevine devam etmez.

Ada içinde hastanelere üniformalı görevlilerimizi içeri almıyorlar ve hastane avlularında bekletiyorlar. Olası bir duruma karşı çağırmak için.

10 Temmuz tarihinden beridir hastanelerde güvenlik hizmeti durdu.

Geçtiğimiz gün mahkemelerde davamız vardı, savcılık devlet adına 24 Temmuz’a dek süreç istedi, yeniden bu ara emri görüşülecek.

Elemanlarımız 24 saat hastane avlusunda fakat görevlerini yapamıyorlar.

Sağlık bakanlığı, firmamıza karşı, sebebini bir türlü yorumlayamadığımız bir tavır içerisine girdi.

Sağlık bakanlığı hastane başhekimlerine sözlü talimat verdi, onlar da bizim personelimize sözlü izahatta bulundu.   

Sağlık Bakanlığı’nın kendi inisiyatifi ile bu sorunu çözeceklerini bekliyorlar.

Elemanlarımızı biz bekletiyoruz, biz onların yatırımlarını da maaşlarını da kendimiz ödeyeceğiz.

24 Temmuz’a ertelendi, bekleyip göreceğiz.

Mahkeme kararı yeni firma ile atılan imzaları durdurun diyor, “Yeni imzaladığınız sözleşmeyi durduruyoruz” diye ibre var. Bu durumda eski firma ile devam etmeleri gerekiyordu, bunun doğrusu, sürece bizimle devam etmeleri olacaktı. Sonrasında mahkemenin nihai kararı bizimle devam etmeleriyse edilirdi, bu konu çözülürdü.”

Bu haber toplam 7116 defa okunmuştur
İlgili Haberler