1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Hastane yatağına bağlı kalmaktan kurtuldum”
“Hastane yatağına bağlı kalmaktan kurtuldum”

“Hastane yatağına bağlı kalmaktan kurtuldum”

İLK BÖBREK NAKLİ kahramanı 26 yaşındaki Murat Porsnok, bugün sağlıklı ve diyalizden kurtulduğu için çok mutlu

A+A-

Böbrek naklinin gerçekleştiği 28 Temmuz 2015 tarihinin ardından yaklaşık 15 gün sonra, müşahede altında tutulduğu özel odasında, ‘maskelerle’ iletişim kuruduğumuz Murat’ı bu kez gazetemiz Yenidüzen’de konuk ettik

Haftanın 3 günü, 4 saat hastane yatağına bağlı kaldığı diyalizden kurtulmanın mutluluğunu yaşayan Murat, böbreğini aldığı babasının da sağlık durumunun çok iyi olduğunu ifade ediyor…

‘İLK’ olmasına karşın endişe duymadan nakli kabul ettiğini anlatan Murat Porsnok, organ bağışının önemine işaret ederken, ‘O’nun sayesinde oldu’ dediği Dr. Düriye Deren Oygar’a da tekrar tekrar teşekkür ediyor…

TEK SIKINTISI İŞSİZLİK… “Türkiye’de hiç yaşamadım, doğma büyüme Gönyeliliyim, vatandaş olmasak da Gönyeliliyiz…” diyen Murat Porsnok, şu anda en büyük sıkıntısının işsizlik olduğunu belirtti…

 

Meltem SONAY

Kıbrıs’ın kuzeyinde İLK BÖBREK NAKLİ’nin üzerinden 3 yılı aşkın süre geçti, o günden bu yana onlarca  nakil gerçekleştirildi…  İlk böbrek naklinin kahramanı Murat Porsnok ise bugün 26 yaşında ve SAĞLIKLI…

Böbrek naklinin gerçekleştiği 28 Temmuz 2015 tarihinin ardından yaklaşık bir 15 gün sonra, müşahede altında tutulduğu ‘özel odasında’, ‘maskelerle’ iletişim kuruduğumuz Murat’la, bugün açık havada ve sağlıkla, durumunu konuştuk.

Haftanın 3 günü, 4 saat hastane yatağına bağlı kaldığı diyalizden kurtulmanın mutluluğunu yaşayan Murat, böbreğini aldığı babasının da sağlık durumunun çok iyi olduğunu ifade ediyor.

‘İLK’ olmasına karşın endişe duymadan nakli kabul ettiğini anlatan Murat Porsnok, organ bağışının önemine işaret ederken, ‘O’nun sayesinde oldu’ dediği Dr. Düriye Deren Oygar’a da tekrar tekrar teşekkür ediyor.

İLK NAKİL: Babadan oğula…

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde babadan oğluna yapılan ilk böbrek naklinin kahramanı, 23 yaşındaki Murat Porsnok’tu.

Organ nakline ilişkin yasanın Meclis’ten geçmesinin ardından, ilk kez bir organ nakli ameliyatının gerçekleştirildiği Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi’nde, 22 yaşında böbrek nakli gerçekleştirilen Murat Porsnok, oğluna böbreğini veren babası Abdullah Porsnok ve başından beri organ nakli ile ilgili çalışmaların içerisinde bulunan Nefroloji Uzmanı Dr. Düriye Deren Oygar’la, ‘İLK ORGAN NAKLİ’ detaylarını aktarmıştı.

“Hiç endişe duymadım, teklif edilince hemen kabul ettim…”

Yaklaşık 3 yıl önce ‘özel odasında’, çeşitli tedbirlerle görüştüğümüz Murat Porsnok’u bu kez YENİDÜZEN’de ağırladık.

‘İlk’ olmasına karşın nakil operasyonuna girerken herhangi bir endişe duymadığını ifade eden Murat Porsnok, şu şekilde anlatıyor:

“İlk nakil sen olacaksın dediklerinde, ben direkt kabul ettim… Babam da aynı şekilde… Ben babama kabul ettiğimi söylediğimde, tamam oldu demişti… Öylece ilk nakli biz olduk…

İmkanım da yoktu. Türkiye gitmeye hazırlanıyorduk, böyle bir teklif sunulunca direk kabul ettik. Ben sonuçta Türkiye’de hiç yaşamadım, doğma büyüme Gönyeliliyim, vatandaş olmasak da Gönyeliliyiz…”

“Haftanın 3 günü, 4 saat hastaneye gidip yatağa bağlanmaktan kurtuldum”

“Diyalizden kurtulmuş oldum… Haftanın 3 günü hastane gidip 4 saat yatağa bağlı kalmamak çok güzel bir şey… Onun dışında da sağlıklı olmak gibisi yok.

Sağlık durumum çok iyi, her şey yolunda. 3 yılı geçtik… 2 ayda bir normal tahliller yapılıp, kontroller yapılıyor. Takibi devam ediyor. Hep de devem edecek. Şimdi iki ayda bir gidiyorum, bir süre sonra 6 ayda, sonra yılda bire düşecek.

Babamın durumu da çok iyi… İnşaatta çalışmaya devam ediyor. Hem de ağır işte çalışıyor, sıva ustası…”

“Sağlığım yerinde ama İŞSİZİM… Çok söz verildi, tutulmadı”

“Sağlığımla ilgili çalışmamı engelleyecek bir durum yok. Sadece iki ayda bir kontrole gidiyorum, o da yarım saatimi almıyor.

Oturma iznim var, maalesef vatandaş değilim. Bu zamana kadar çok çalıştım inşaattan, fotokopiye, berbere ama çalışma izni çıkaramadım hiç… Sağlık sorunlarım vardı, kısa süre çalışıp ayrılmak durumunda kalıyordum.

Nakilden sonra 1 yıl kadar doktor çalışmamamı istedi. Geçen yıl bir işe girdim ama işveren çalışma izni çıkarmadığı için ayrılmak durumunda kaldım.

12 saat ayakta durmamı gerektirecek bir iş buldum, bu kez doktor önermedi. Oturarak veya çok uzun süreler ayakta durmayacağım, çok ağır olmayan bir iş bulmam lazım. Kaç tane iş görüşmesine gitmişsem, vatandaş olmadığım için çekiniyorlar. Şu anda en büyük sıkıntım işsizlik.

Eski Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu hem vatandaşlık, hem de iş sözü vermişti ama bu sözler kameralar önünde kaldı maalesef…”

“Kıbrıs’ta nakil bekleyen çok hastamız var, organ bağışı çok önemli…”

“Kendimi hiç hasta olarak kabul etmedim. 12 yaşında başlamıştı rahatsızlığım… Şimdi 27 yaşındayım. Nakilden önce de, sonra da dışarıdan gören biri hasta olduğuma inanmazdı. Benim gibi rahatsızlığı olanlara tavsiyem rahatsızlıklarının yaşantılarını etkilemelerine hiçbir zaman izin vermemeleridir.

Ben nakil olduktan sonra 28 kişi nakil oldu… 16’sı kadavra, 12’si canlı nakil…Organ bağışı sayesinde 16 hastamız böbrek nakli oldu.

Organ bağışı çok önemli… Herkesin destek vermesini isterim. Kıbrıs’ta nakil bekleyen çok hastamız var. İnsanların duyarlı olmasını dilerim.

Hepimiz bugün sağlıklıyız, yarın ne olacağımızı bilemeyiz. Organ nakli ile hayat kurtarabiliriz. Ve Dr. Düriye Deren Oygar’a tekrar teşekkür etmek istiyorum, ben onun sayesinde nakil oldum, tekrar çok teşekkür ediyorum”

 

yeniduzen-satin-aliniz-892.jpg

Bu haber toplam 2011 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler