1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ​​​​​​​“Hastalığı öğrendiğimde şok oldum, hiçbir belirti yoktu”
​​​​​​​“Hastalığı öğrendiğimde şok oldum,  hiçbir belirti yoktu”

​​​​​​​“Hastalığı öğrendiğimde şok oldum, hiçbir belirti yoktu”

Beyin sapı tümörü ile mücadele eden 12 yaşındaki Ali Şenbardak’a yönelik yardım kampayası sürerken, bir an olsun oğlunun yanından ayrılamayan baba Cengiz Şenbardak, YENİDÜZEN’e konuştu

A+A-

Didem MENTEŞ

Beyin sapı tümörü ile mücadele eden 12 yaşındaki Ali Şenbardak için “bir elde sen uzat”  kampanyası sürüyor. Sosyal medya üzerinden başlatılan kampanyaya destekler sürerken, Ali’nin zorlu mücadelesi de İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde devam ediyor.

5 buçuk haftalık tedavi sürecinden geçecek olan Ali şuanda hem radyoterapi hem de kemoterapi alıyor.

Ali’nin tedavi sürecinde hastanede biran olsun yanından ayrılmayan babası Cengiz Topel Şenbardak, YENİDÜZEN‘e konuştu:

“Ağustos’ta mide gastriti ve nedeniyle hastaneye yattık. Bir gece ‘baba başım ağrır’ dedi. MR çektiler ve yeşil erik boyunda tümörü gördüler. Öğrendiğim zaman şok olduk… Söyleyecek bir şey bulamıyorum…”

“Ağustos’ta mide gastriti nedeniyle hastaneye yattık. Bir gece ‘baba başım ağrır’ dedi. Doktora söyledim, MR çektiler ve tümürü fark ettiler. Herkes şok oldu çünkü hiçbir belirti yoktu”

“Ali’yi mide gastriti nedeniyle hastaneye yatırmıştık”

Zor bir süreçten geçen baba Cengiz Şenbardak, şunları anlattı: “8 Ağustos’ta mide gastriti boğazını tahriş ettimişti ve yemek yiyemezdi bu nedenle hastaneye yattık. Bir gece ‘baba başım ağrır’ dedi. Doktora söyledim, MR çektiler ve tümörü fark ettiler. Herkes şok oldu çünkü hiçbir belirti göstermemişti. YDÜ Hastanesi’nde küçük bir ameliyat yapıldı ve o bölgeden bir parça alınıp patolojiye gönderildi. Çıkan sonuç üzerine Sağlık Bakanı Filiz Besim’in girişimiyle sağlık kuruluyla 14 Eylül’de İstanbul’a geldik”

“Haftada 5 gün radyoterapi, 1 günde kemoterapi alıyor”

Ali’nin betin sapındaki tümörün tehlikeli noktada olduğunu söyleyen baba Şenbardak, “İstanbul’daki doktorlar tümörün tehlikeli bölgede olduğu için ameliyat yapılamayacağını söyledi. Bize 5 buçuk haftalık bir tedavi olacağı söylendi. Oğlum haftanın 5 günü radyoterapi alıyor, 1 gün de kemoterapi alıyor. İkisini birden alıyor. Ali gün olur neşesi yerinde, gün olur sızısı nedeniyle morali bozuk. Kemoterapi ve radyoterapinin yan etkileri nedeniyle halsiz olur. Genelde durumu iyidir”.

“Böyle bir şey aklımızın ucuna dahi gelmezdi. İnsan bunu öğrendiğinde ne olur? Şok… Oğlunuz sapasağlam okula gidip gelirken, böyle bir şey ile karşılaşmamız şok yarattı. Söyleyecek bir şey bulamıyorum…”

“Şok yaşadık…”

2 yıl önce eşini beyin kanserinden kaybettiğini aktaran Şenbardak, oğlunun rahatsızlığı öğrendiği zaman hissettiklerini şöyle aktardı: “Eşimin başında 8.5 cm büyüklüğünde tümör vardı. Oğlumun daha farklı bölgede yeşil erik boyunda... Aklımızın ucuna dahi gelmezdi. İnsan bunu öğrendiğinde ne olur? Şok olur… Oğlunuz sapasağlam okula gidip gelirken, böyle bir şey ile karşılaşmamız şok yarattı. Söyleyecek bir şey bulamıyorum…”

“Oğlum bir tek bana güvenir, benden destek alır”

Hastanede sürekli oğlunun yanında kaldığını aktaran Şenbardak, “İstanbul’da yaşayan bazı Kıbrıslılar bakıcı bulmamız için yardımcı olmaya çalıştı ama oğlum istemez. Çünkü nasıl biri olacak, kendine nasıl davranacak bilemiyoruz. Oğlum bir tek bana güvenir, benden destek alır ve biraz daha iyidir”

Şenbardak, Sağlık Bakanı Filiz Besim’in kendisini arayarak Ali ile ilgili bilgi aldığını da dile getirdi.

“Kızım nenesiyle kalır”

İstanbul’da oğluna bakan baba Şenbardak, kızının da Kıbrıs’ta okula gittiğini söyledi.

“Ben İstanbul’da oğlumun yanındayım. Kızım da Kıbrıs’ta nenesi ile birlikte kalıyor. Bir tanıdığımız var kızımla ilgileniyor. Onunla telefonda konuşup bilgi alıyorum” dedi.

Kampanya sürüyor

Şenbardak, Ali için başlatılan kampanyadan ne kadar yardım toplandığını bilmediğini ifade etti.

Ali Şenbardak’ın tedavisine katkıda bulunmak isteyen kişiler, babası Cengiz Topel Şenbardak’a ait Güzelyurt Kooperatif Merkez Bankası14300990019 numaralı hesaptan yardım yapabilirler.

 


 

Çeler: “Toplumsal duyarlılık yapalım derken hata yapmayalım”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, sosyal medyada yapılan bazı paylaşımların toplumsal duyarlılık açısından güzel olsa da kimi paylaşımın zarar verebileceğini söyledi.

Ali Şenbardak ile ilgili sosyal medyada yapılan paylaşımlarla ilgili dikkatli olunmasını isteyen Çeler, Ali Şenbardak ve kız kardeşi için Sosyal Hizmetler Dairesi tarafından gerekli ilgili ve desteğin gösterildiğini açıkladı.

Çeler’in kendi sosyal medya hesabından yaptığı açıklama şöyle:

Toplumun duyarlı olması gerçekten güzel ancak bazı paylaşımları yaparken daha dikkatli olmamız lazım. Bir bölgemizde, çok başarılı bir öğrenci olan ancak şu an sağlık sorunu nedeniyle okula gidemeyen oğlumuz için, sosyal medya üzerinden bir yardım çağrısı yapıldı. Birlik olunması evet çok önemli ancak küçük kardeşimizin durumu sadece sağlık sorunu ile sınırlı değil. Tüm bu paylaşım ve yaşananlardan etkilenen annesini kaybetmiş bir kız kardeş de var ortada. Şunun altını çizmek isterim ki, bu tür vakalar bize geldiği anda müdahale ediyoruz. Oğlumuz için duyarlılık gösterilmesi güzel görünse de bazen iyilik yaptığımızı sanarak tam tersi zarar verebiliyoruz. Bu gibi durumlarda isim, bölge ve resim yayınlama noktasında çok hassas olmamız gerekiyor. Sosyal medya hızlı paylaşım adına katkı sağlasa da, bu olayda sosyal ve psikolojik olarak aslında büyük zarar verdiğini gözlemlemiş durumdayız. Hem oğlumuz, hem de kız kardeşi için sosyal hizmetler tarafından gereken ilginin ve desteğin gösterildiğinin bilinmesini isteriz. Bu yazıda, nasıl isim, bölge ve resim paylaşmamışsam, aynı duyarlılığın sergilenmesini arzu ediyorum. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve bağlı tüm birimler olarak her an hizmetteyiz”


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan

Sosyal medya paylaşımları için çağrı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sosyal medya paylaşımlarında dikkatli olunması konusunda uyarıda bulundu.  Bakanlık, özellikle sosyal medya üzerinden yapılan yardım kampanyalarıyla ilgili uyarı yaptı. Yapılan açıklamada “Son günlerde özellikle sosyal paylaşım sitelerinde yardım amaçlı, para toplama veya ekonomik yönden sıkıntı yaşayan insanların sorunlarını  çözme hedefi ile, özellikle çocukları kullanma yönünde paylaşımlar yapıldığı gözlenmemektedir. Bu paylaşımlar, yardımcı olmak, toplumsal farkındalık ve, duyarlılık yaratmak amacı ile paylaşılmış  olsa da, bu konuda herhangi bir fikir sunmayacak kadar küçük çocukların özel hayatlarının korunmaması  ve özel alanlarının binlerce kişinin gözü önüne sunularak paylaşılması, çocukların kişisel haklarına aykırı olabileceği gibi  mahremiyetlerini  de zedelemektedir.” denildi.

“Bu tür paylaşımları onaylamak, alkışlamak, modellemek yerine,  çocuklara yönelik yapılan bu sosyal medya istismarına, gerekli ve doğru tepki verilmelidir” denilen açıklamada, “

Çocukların yüksek faydasını düşünerek, çocuk üzerinden değil, çocuklar için bir şeyler yapma derdinde, çocukların dünyasını anlayarak, hassasiyetlerini  psikolojik gelişimleri konusunda ortak bir fikre sahip olarak çocuk haklarına sahip çıkarak, haklarını savunmak için çaba sarfetmeliyiz.” ifadesi kullanıldı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ihtiyaçlı insanlara yardım için Sosyal Hizmet Şubeleri ile Alo 183  Acil Sosyal Hizmet Hattından iletişime geçilebileceği ve ihtiyaçlı insanlara en doğru yardımın ulaştırılmasına katkı konabileceği vurgulandı. Açıklamada, aranabilecek bölge amirliklerinin telefon numaraları da paylaşıldı.

Sosyal Hizmetler Dairesi Müdürlüğü
Çalışma ve Sosyal Güvenlik  Bakanlığı 227 3743
Sosyal Hizmetler Dairesi        Lefkoşa 6112222      
Sosyal Hizmetler İhbar Hattı Alo 183
Sosyal Hizmet Merkezleri    2278152
Sosyal Hizmetler Dairesi Mağusa Bölge Amirliği 3664336
Sosyal Hizmetler Dairesi Akdoğan Bürosu   3777313
Sosyal Hizmetler Dairesi Girne Bölge Amirliği   8156744
Sosyal Hizmetler Dairesi Güzelyurt Bölge Amirliği 7142136
Sosyal Hizmetler Dairesi Lefke Bürosu 7287443
Sosyal Hizmetler Dairesi İskele Bürosu   3712853
Sosyal Hizmetler Dairesi Mehmetçik Bürosu  3755075
Sosyal Hizmetler Dairesi Erenköy Bürosu   3744997

 

 

 

Bu haber toplam 7237 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler