1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Hastalar randevu alıyor, gelmiyor’
‘Hastalar randevu alıyor, gelmiyor’

‘Hastalar randevu alıyor, gelmiyor’

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Polikliniği’ndeki ‘sıra kaosu’nu bir de hastane yetkililerine sorduk

A+A-

• “İnsanlarımız niye sabah 05.00 ya da 06.00’da hastaneye gidiyor, bilemiyoruz. Eğer normal saatinde de gelseler her branştan tedavi alabilecekleri hekim ya da sıra numarası vardır.”

•  “Sizden ricamdır hastalarımız sabah 8'de gelsinler, 9'da gelsinler, 10'da gelsinler... Birlikte izleyelim, göreceksiniz, bir sorun yaşanmıyor.”

• Randevu sistemi çöktü. Bugün 15 MR randevusu vardı, 7 hasta geldi. Gastroenteroloji uzmanımız 10 randevulu hasta bekliyordu, muayene için 4’ü geldi.”

• “7 ayda 130 açık kalp operasyonu yapıldı”

•  “Devlet hastanesi gerçekte 700 bin nüfusa hizmet veriyor”


Kıbrıs’ın kuzeyinde, nüfusun önemli bir çoğunluğuna hizmet veren Lefkoşa’daki Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi “sağlıktaki sistemsizliğin” sembolü haline gelirken, hastane yetkilileri de en az hastalar kadar şikâyetçi.

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Ersan Berksel ile özellikle hastane polikliniğinde her sabah yaşanan “sıra kaosu”nu konuştuk.

Sohbetin bir bölümüne katılan Başhekim Dr. Ramadan Kamiloğlu ve Başhekim Yardımcısı Dr. Bülent Dizdarlı, hem personel eksikliğine, hem de sistemsizliğe dikkat çekti.

‘Randevu sistemi çöktü’

Sabah saat 05’00’ten itibaren hastanede toplanmaya başlayan yurttaşlar ve gün doğarken “sıra numarası” kavgası “çağımıza yakışmayan” bir kaosa sebep olurken, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Ersan Berksel bunun sebebinin hem yurttaşın alışkanlıkları, hem de hastanenin imkanları ile ilgili olduğunu söyledi.

“Randevu sistemini denedik, ancak hastaların pek çoğu randevularına gelmiyor” diyen Dr. Ersan Berksel, bilgi işlem merkezinden de örnekler verdi.

Peki hastanede “poliklinik sıra kaosu”nun en önemli sebepleri neler?

Dr. Berksel anlatıyor.

Neden sabah 05.00’te gidiyorlar?

• “Hasta ve hekim bakışı arasında korkunç farklar var.”
•  “İnsanlarımız niye sabah 05.00 ya da 06.00’da hastaneye gidiyor, bilemiyoruz. Eğer normal saatinde de gelseler her branştan tedavi alabilecekleri hekim ya da sıra numarası vardır.”
• “Sizden ricamdır hastalarımız sabah 8'de gelsinler, 9'da gelsinler, 10'da gelsinler... Birlikte izleyelim, göreceksiniz, bir sorun yaşanmıyor.”
• “Hastalar isim seçiyor, elbette hastanın doktor seçme hakkı vardır, ancak herkes tek bir doktorun önünde yığılırsa sorun olur. Oysa aynı branştan bir başta doktor müsaittir.”
•  “Çok istisnai durumlar dışında tüm hastalar tamamlanana kadar muayene yapılmaktadır.”
• “Şu anda 32 doktorumuz aynı anda muayene yapabiliyor, çünkü poliklinikteki oda sayımız bu kadardır.”
• “Kimi branşlarda hasta sayısı çok azdır, örneğin enfeksiyon polikliniğine 3 hasta geldiği olur, ancak bir başka branşta yığılma yaşanabilir, bunun en önemli sebebi dediğim gibi hastalarımızın özellikle isim tercih etmesidir.”
• “Oda sayımızın artması durumunda, hem bekleme süresi azalacak, hem de daha fazla hekim poliklinik sırasında muayene yapabilecektir.”
• “Çocuk Polikliniği hizmete giriyor, böylece çocuk hastalarımız tümüyle bir başka binada tedavi olacak, bu bir rahatlama getirecektir.”
• “Şu anda 136 uzman 6 asistan, toplamda 142 hekim ile hizmet veriyoruz. Poliklinik dışında tüm servislerde doktorlar pek çok başka görev ve sorumluluk üstlenmektedir.”
• “MR randevusuna dahi gelmeyenler var”
• “Hekimlerin ya da bizlerin hiç kusuru yoktur demiyorum. Elbette hekimlerin tüm dikkatini hastaneye vermesi, aklının başka yerde kalmaması için sistem gerekiyor.”


“18 randevunun 10’u geldi”

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Ersan Berksel, “sıra” uygulamasına alternatif olarak “randevu” sisteminin denendiğini, ancak bu sistemin çökmekle kalmayıp, normal poliklinik hizmetlerini de aksattığını söyledi.

“Bugün 15 MR randevusu vardı, 7 hasta geldi” diyen Dr. Berksel, sohbetimizi yaptığımız günde, ‘randevulu hastalar’a yönelik rakamları da paylaştı:

“Ultrason için 18 randevu vardı, hastaların 10’u geldi, doblerde 6 hastadan 4’ü geldi. Poliklinikte durum daha da olumsuz; gastroenteroloji uzmanımız 10 randevulu hasta bekliyordu, muayene için 4’ü geldi. Nörolojide 15 randevulu hastadan 4’ü, gözde 10 hastadan 5’i geldi. Bir yandan şikayet ediliyor ancak hastalar randevularına gelmiyorlar.”

‘7 ayda 130 açık kalp operasyonu’

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ramadan Kamiloğlu, sağlıkta sistem kurulmasının kaynak ve imkanla ilgili olduğunu da belirterek, hastanede ciddi personel eksikliği olduğunu, yeni dönemde bunun giderileceği yönünde söz verildiğini söyledi.

Kamiloğlu, bugünkü hekim maaşları ile özellikle belirli branşlarda, hekimleri hastanede tutmanın ya da bu yönde bir tercih yaratmanın güçlüğüne dikkat çekerek, tüm sıkıntılara rağmen yine de çok önemli mesafeler aldıklarını belirtti.

“Bu yıl 7 aylık bir süreçte 130 açık kalp ameliyatı yaptık, bu rakam çok önemli bir başarıdır” dedi.

Lefkoşa’daki Devlet Hastanesi’nin aslında 700 bine yakın bir nüfusa hizmet verdiğini de anlatan Kamiloğlu, ‘Acil Servisi’nin bilinçsiz kullanımı nedeniyle de sorunlar yaşandığını belirtti.

“Acil amacı dışında kullanılıyor”

Dr. Ramadan Kamiloğlu, bilinçsizlik nedeniyle yaşadıkları sorunlara da dikkat çekerek, “Her gün ortalama 380-400 hasta Acil’e başvuruyor, oysa, bu hastaların ancak 50’si gerçekten acil vakasıdır. Bu durumda hem bir yığılmaya, hem de hizmet kalitesinin azalmasına yol açıyor” diye konuştu.

Hastanenin otomasyon sistemine geçmesiyle birlikte, tüm hastaların, kullandıkları ilaçlardan hekimlerin önerdikleri tedavilere, tahlillere kadar artık kayıt altına alındığını belirterek, pek çok istismarın da önlendiğine dikkat çekti.

Başhekim Kamiloğlu, hastanedeki pek çok ihtiyacın dost belediyelerin yardımıyla karşılandığını, hemşire ve hekim ihtiyacı yanında, teknik personel anlamında da sorunları olduğunu sözlerine ekledi.  (YD)

Bu haber toplam 7031 defa okunmuştur