1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Hasta Hakları Ayaklar Altında!"
"Hasta Hakları Ayaklar Altında!"

"Hasta Hakları Ayaklar Altında!"

Evrensel Hasta Hakları Derneği, hasta hakları yasası için imza kampanyası başlattı.

A+A-

Evrensel Hasta Hakları Derneği, hasta hakları yasası için imza kampanyası başlattı. Sağlıkla yaşanan kaosa da değinen Evrensel Hasta Hakları Derneği’nin açıklamasının tam metni şöyle:

2002 yılından beri faaliyette olan Evrensel Hasta Hakları Derneği, son günlerde sağlık sisteminde yaşanan vahim sorunlarla ilgili  açıklamada bulundu,  EHHD’nin konu ile açıklaması şöyle;

Tedaviye erişim hakkı en temel hasta haklarından birisidir. Yıllardır sağlık sistemimizde yaşanan altyapı, ilaç ve donanım eksiklikleri, artan talebe karşılık vermesi imkansız olan personel sayısı ve sağlığa ayrılan bütçenin yeterli olmayışı gibi sorunların son günlerde tam bir çöküş noktasına gelmesini endişe içerisinde takip etmekteyiz.

Derneğimiz hasta haklarının tesis edilerek,  insanımızın çağdaş ve eşitliğe dayalı sağlık hizmeti alabilmesi için mücadele verirken, en temel insan hakkı olan sağlığa erişim hakkının bile ihlal edilmesine yol açan bu vahim durumda toplumun tüm kesimleri ama en başta karar alıcıları ivedilikle göreve çağırıyor.

Evrensel İnsan Haklarının bir parçası olan Hasta Haklarının ülkemizde tanınması, uygulanması ve yasal mevzuat kapsamında korunması amacıyla çalışmalar  yürüten Derneğimizin öncelikli görevlerinden birisi,  hastaların mağduriyetlerinin ortadan kaldırılması için hastanın sesi olmak ve ilgili merciler arasında köprü kurmaktır. Ne var ki, kaliteli ve eşit sağlık hizmetinin geliştirilmesi için mücadele ederken, en temel hakların bile ihlal edildiği bugünlerde, kaybedecek bir dakikamız bile kalmamıştır. Hasta hakları yasası ile birlikte, sağlık sisteminin iyileştirilmesi için gerekli tüm yasal düzenlemelerin de bir an önce tamamlanması gerekmektedir.

EHHD  olarak geçen her bir saniyenin bile insan hayatına mal olabileceğinin bilinciyle tüm sorunlara ivedilikle çözüm bulunması, sağlık hizmetlerinin yeterli olmadığı bir ülkede başka hiçbir şeyin değeri olmadığını  hatılatır, tüm gelişmelerde hastalardan yana taraf olacağımızı tüm topluma bildiririz.

Hasta hakları yasası için imza kampanyası

10 Mayıs Avrupa Hasta Hakları gününden başlayarak Derneğimiz, kendi katkılarıyla  hazırlanan hasta hakları yasa tasarısının meclisten geçip yasallaşması için bir imza kampanyası başlatmıştır. Bu kampanyaya toplumunun tüm kesimlerinin destek vermesi önemlidir. İmza kampanyasına destek olmak isteyenler EHHD’nin Çağlayan’daki ofisine başvurabilir veya http://www.ipetitions.com/petition/hasta-haklari-mza-kampanyasi-patients-rights adresinden kampanya formuna ulaşabilirler.

Kıbrıs’ın Kuzeyinde hasta ve hasta yakınlarının haklarının korunması için 2002 yılında kurulan Evrensel Hasta Hakları Derneği (EHHD), Mart 2016 itibarı ile de hasta hakları savunuculuğunu merkeze alan “Hastanın Sesi” projesini yürütmeye başladı. AB tarafından finanse edilen  ve EHHD tarafından yürütülen “Hastanın Sesi” projesi, hasta ve hasta yakınlarının yüksek menfaatinin korunması ve haklarının tesis edilmesi için çalışmalar yürütmektedir.

Bu haber toplam 2286 defa okunmuştur
Etiketler :