1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Haspolat’ta yaşanan “iş kazası” ölüm ile sonuçlandı
Haspolat’ta yaşanan “iş kazası” ölüm ile sonuçlandı

Haspolat’ta yaşanan “iş kazası” ölüm ile sonuçlandı

Kıbrıs’ın kuzeyi dün öğlen saatlerinde Haspolat’tan gelen iş kazası haberi ile sarsıldı.

A+A-


• 2011: 270 yaralı, 6 ölü.
• 2012: 214 yaralı, 4 ölü.
• 2013: 230 yaralı, 7 ölü.
• 2014: 205 yaralı, 5 ölü.
• 2015 ilk hafta: 1 ölü

Kıbrıs’ın kuzeyi dün öğlen saatlerinde Haspolat’tan gelen iş kazası haberi ile sarsıldı.
Haspolat Sanayi Bölgesi'nde Levent Mozaik Fabrikası'nda meydana gelen “iş kazasında”, 42 yaşındaki Mehmet Çirkin hayatını kaybetti. Saat 14:45’te meydana gelen olayda, 42 yaşındaki Mehmet Çirkin, parke dökme makinesine başını çarpması sonucu olay yerinde hayatını kaybetti. Çirkin’in iş başında ölümü, iş güvenliği, etkin denetim ve sendikalaşma gibi konuları tekrar akıllara getirdi.

Son dört yılda 22 kişi hayatını kaybetti
Bu arada Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre son dört yılda meydana gelen iş kazarlarında 919 kişinin yaralandığı, 22 kişinin ise hayatını kaybettiği görüldü. 2011 yılında meydana gelen iş kazalarında 270 kişinin yaralandığı 6 kişinin öldüğü görülürken, 2012’de bu rakam 214 kişinin yaralanması 4 kişinin ise hayatını kaybetmesiyle sonuçlandı. 2013 yılında ise 230 kişinin yaralandığı görülürken ölü sayısının 7’ye çıktığı kaydedildi. 2014 yılının ilk on ayında ise meydana gelen iş kazalarında 205 kişinin yaralanarak, ölü sayısının ise 5 olduğu belirtildi. 2014 yılının Ekim ayına kadar iş kazalarıyla ilgili Başsavcılığa toplam 32 dosya havale ederken, bu dosyalardan 5 tanesinin sonuçlandığı kayıtlara geçti.


“Denetim var ama…”
Anımsanacağı üzere İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanları Birliği eski Başkanı ve Yönetim Kurulu üyesi Emir Taşçıoğlu, inşaatlarda denetimlerin yapıldığını ancak denetlenmeyen çok fazla inşaat olduğunu söylemişti. Taşçıoğlu, iş verenin tüm araç gereci temin etmesine rağmen işçiler kullanmayı göz ardı ediyorsa sorumluluğun yine iş verene ait olduğunu vurgulamıştı. Taşçıoğlu iş kazalarının ve tedbirsizliğin önüne geçebilmek için Türkiye’ deki caydırıcılığı yüksek cezaları işaret etmişti.

“Cezalar artırılmalı”
Taşçıoğlu, denetlemeler esnasında, aynı sokakta yapımı devam eden inşaatlardan biri veya bir kaçı denetlenirken diğerlerinin denetlenmemesi durumu ile de çok sık karşılaştıklarını ve şikayet aldıklarını söylerken, denetleme işinin adil yapılması gerektiğinin altını çizmişti
Emir Taşçıoğlu, Türkiye’de bu konuda çok ciddi cezaların olduğunu Kuzey Kıbrıs’ta da ciddi para cezaları getirilirse iş kazaları ve tedbirsizliğin daha kolay önüne geçilebileceğini belirtmişti.

Bu haber toplam 2999 defa okunmuştur